Sport

Cine e Lamont Marcell Jacobs, noul rege al sprintului. Primul campion olimpic al Italiei la 100 m

Cursa de 100 metri de la Jocurile Olimpice l-a încoronat pe Lamont Marcell Jacobs ca noul rege al sprintului.
01.08.2021 | 17:53
Cine e Lamont Marcell Jacobs noul rege al sprintului Primul campion olimpic al Italiei la 100 m
ADVERTISEMENT

Italianul a produs marea surpriză în cea mai așteptată cursă de atletism și a cucerit medalia de aur după un sprint fabulos.

El a încheiat cu timpul de 9 secunde și 80 de sutimi și i-a devansat pe americanul Fred Kerley (9,84 secunde) și pe canadianul Andre de Grasse (9,89 secunde).

ADVERTISEMENT

Regele sprintului este italianul Lamont Marcell Jacobs

După trei ediții de Jocuri Olimpice dominate autoritar de jamaicanul Usain Bolt, la Tokyo a fost înscăunat ca rege al sprintului italianul Lamont Marcell Jacobs, în vârstă de 26 de ani, specialist și în proba de săritură în lungime.

Lamont Marcell Jacobs s-a năcut la El Paso, Texas, dintr-o mamă italiancă și un tată afro-american și a trăit în Statele Unite ale Americii până la un an și jumătate. Când tatăl său a fost transferat în Coreea de Sud, el s-a mutat la Desenzano del Garda împreună cu mama sa.

ADVERTISEMENT

A început să facă atletism la vârsta de 10 ani, preferând inițial sprintul, apoi descoperind săritura în lungime în 2011. Ulterior s-a mutat la Roma, unde locuiește cu partenera sa Nicole și cei doi copii ai săi, Anthony (născut în 2019) și Megan (născută în 2021). Jacobs mai are un fiu, Jeremy (născut în 2013), dintr-o relație anterioară când avea 19 ani.

Jacobs domină atletismul italian

Deși s-a născut în SUA, iar tatăl său este american, Lamont Marcell Jacobs a declarat tot timpul că se simte italian 100%, recunoscând că nu vorbește foarte bine limba engleză.

ADVERTISEMENT

În 2016, Jacobs a câștigat Campionatele Italiei la sărituri în lungime. Cu o performanță de 8,07 m, el s-a clasat pe locul zece la sfârșitul acelui sezon. La Campionatele Italiei U23 din 2016 a sărit 8,48 m, cea mai bună performanță pentru un italian, deși acest rezultat nu poate fi recunoscut ca un record național din cauza vântului favorabil.

La 13 mai 2021, la Savona, a stabilit recordul italian la 100 de metri cu un timp de 9,95, devenind a 150-a persoană din istorie care a rupt bariera de 10 secunde. Jacobs a câștigat titlul în proba de 60 m la Campionatele Europene de sală din acest an și a încheiat această probă ca lider mondial în clasamentul IAAF.

ADVERTISEMENT

Europa dă campionul olimpic după 29 de ani

Lamont Marcell Jacobs deține recordurile naționale ale Italiei în probele de 60 m (6,47, stabilit la Torun în 2021), 100 m (9,80, stablit la JO d ela Tokyo) și ștafeta de 4×100 m (38,11, stabilit la Doha în 2019 alături de Federico Cattaneo, Davide Manenti și Filippo Tortu).

El are în palmares patru titluri de campion al Italiei la 110 m și unul la săritura în lungime, iar în sală este campion național la 60 m și săritura în lungime. Începând de astăzi el deține și recordul european al sutei, cu performanța reușită în finala olimpică.

Marcell Jacobs este primul italian care se impune în proba regină a atletismului la JO și primul european care devine campion olimpic după 29 de ani, de la britanicul Linford Christie în 1992.

ADVERTISEMENT