Gaura neagră din buget apărută din estimările greșite ale fostului ministru Adrian Câciu ar trebui acum acoperită cu orice preț, astfel că Guvernul a prezentat un plan de reforme care va da peste cap sistemul economic din România. Printre altele, bugetarii obișnuiți cu vouchere de vacanță vor fi nevoiți să sară peste ele în vara viitoare.
Asta, pentru că guvernanții au anunțat că valoarea voucherelor va crește la 1.600 de lei, însă numărul beneficiarilor va scădea dramatic. În acest sens, deși până în 2026 voucherele vor valora 1.600 de lei, nu se vor mai bucura de vacanțe gratuite acei angajați la stat care câștigă peste 8.000 de lei net.
Paradoxal, Guvernul se pregătea să acorde vouchere de vacanță inclusiv mediului privat din 2024, însă cu siguranță oamenii trebuie acum să se pregătească de austeritate și în niciun caz nu își pot face planuri optimiste de viitor. Conform Avocatnet.ro există și categorii de oameni care sunt siguri că vor beneficia de tichete de vacanță în 2024.
Este cazul profesorilor, însă oamenii trebuie să știe că mai nou aceste tichete vor fi impozitate cu 10%, astfel că cine primește un voucher de 1.450 de lei va plăti 145 de lei impozit. Potrivit regulamentului de acordare al voucherelor pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru, voucherele vor fi ținute în viață cel puțin până în 2026, chiar dacă nu pentru toată lumea.
”Beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”, se arată în proiectul de lege. Ministrul finanțelor Marcel Boloș a comentat această situație.
”Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului. Deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Și să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte. Pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici.
Trebuie o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, transmitea ministrul Marcel Boloș. Între timp, așa cum a promis și premierul Marcel Ciolacu, există o certitudine pentru 2024: pensiile vor fi majorate cu 14%, adică indexare la inflație, dar și salariul minim pe economie va crește la 3.300 lei brut.
”Există o lege în vigoare pe care o cunoaşteţi, an de an, nu trebuie să o anunţe nici Boloş, nici Ciolacu, nici nimeni. E o lege în vigoare prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul trecut. Nimeni nu va încălca legea din România. Îmi doresc, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30% la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, a explicat Marcel Ciolacu.