Al-Nassr rescrie istoria sportului mondial după transferul lui Cristiano Ronaldo și salariul astronomic al portughezului. Cine sunt totuși șeicii care îi oferă starului portughez aproape jumătate de milion de euro? FANATIK dezvăluie detalii ample despre conducerea celor de la Al- Nassr.
Al-Nassr este deținută de fondul public de investiții Quiddiya, iar acționarul principal Fondul Public de Investiții (PIF) din Arabia Saudită, care deține bunuri în valoarea de 430 de milioane de dolari, printre care și clubul Newcastle United.
Quiddiya deține două dintre cele mai mari cluburi din Arabia Saudită: Al-Nassr, echipa lui Cristiano Ronaldo, dar și Al-Hillal. Compania a semnat contracte care sunt valabile până în 2042, conform site-ului specializat „2Playbook”.
Conform clauzelor, Quiddiya trebuie să facă investiții în fiecare an în valoare de minim 24 de milioane de euro și deja și-au dat acordul pentru construcția unui nou stadion de 40.000 de locuri, pe care ambele cluburi să îl folosească.
Prințul Khalid bin Fahd bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, în vârstă de 75 de ani, este principalul investitor al echipei de pe locul doi din campionatul saudit.
Acesta este nepotul actualui monarh, Salman (87 de ani) și al cincilea dintre cei șase copii ai fostului rege, Fahd.
Khalid bin Fahd bin Abdulaziz are foarte multe afaceri, cu precădere în retail și este un personaj care se ferește de lumina reflectoarelor.
Miliardarii saudiții au adus până acum la echipă mai mulți jucători importanți printre care: David Ospina, Alvaro Gonzalez, Luiz Gustavo sau Vincent Aboubakar, dar și pe fostul antrenor al lui Olympique Lyon, Rudi Garcia. După transferul lui Cristiano Ronaldo, pe lista de transferuri a lui Al-Nassr se mai numără Sergio Ramos și Sergio Busquets, precum și N’Golo Kante.
Toată strategia lui Al-Nassr este condusă de către președintele clubului, Masli Al-Muamr, un om cu o vastă experiență și care a primit mână liberă din partea șeicilor.
Acesta a fost analist sportiv la Al Arabiya News Channel și este un jurnalist cu vastă experiență în fotbal și mai important decât orice, foarte apropiat de prințul Khalid.
Fostul ziarist are studii de management și marketing în Spania și în Marea Britanie și o persoană extrem de influentă, devenind președintele Federației Arabiei Saudite de Fotbal în martie 2018. A demisionat în ianuarie 2020 și a lucrat timp de câteva luni împreună cu Ionuț Lupescu în cadrul federației.
Conform presei saudite, Ministrul Sportului din Arabia Saudită s-a implicat personal în demiterea fostului președinte al lui Al-Nassr, Safwan Al-Suwaiket.
Acesta se afla în funcție din 2019, însă a fost înlăturat datorită cheltuielilor nejustificate și din cauza unui scandal de corupție și un conflict la nivel înalt între șefii fotbalului din Arabia Saudită.
Masli Al-Muamr a fost numit în funcția de președinte în luna aprilie, fiind votat de către Consiliul de Administrație al lui Al-Nassr, în detrimentul fostului președinte al federației saudite de badminton.
Transferul lui Cristiano Ronaldo la Al-Nassr nu este întâmplător dacă ținem cont de revoluția din fotbalul din Arabia Saudită din acest moment.
După victoria istorică împotriva viitoarei campioane mondiale Argentina, saudiții își doresc să obțină organizarea Campionatului Mondial din 2030. Suma uriașă destinată pentru aducerea lui Cristiano Ronaldo face parte dintr-o strategie mai amplă a statului: „Viziunea 2030”, care se referă la turneul final și toate pregătirile în acest sens.
Qatar este un exemplu că un astfel de eveniment poate fi organizat într-o țară arabă. Această politică care propune transformări profunde ale țării pe toate palierele este susținută și de Emiratele Arabe Unite și bineînțeles chiar de către qatarezi.
Considerată o țară închisă și care încalcă drepturile omului, pentru Arabia Saudită venirea lui Cristiano Ronaldo este mană cerească, iar saudiții vor avea parte de reclamă mai mult ca oricând. Din ce în ce mai mulți turiști din lumea întreagă, dar mai ales din Europa vor vizita Arabia Saudită, însă ținta reală sunt noi investitori și sponsori.