News

CNCAN i-a liniștit pe români după atacarea centralei nucleare Zaporojie: ”Sistemul de monitorizare nu indică depășiri peste valorile normale”

Reprezentanții Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare au transmis luni că atacarea centralei nuclearoelectrice Zaporojie nu a generat depășiri peste valorile normale ale radioactivității.
08.08.2022 | 19:44
CNCAN ia linistit pe romani dupa atacarea centralei nucleare Zaporojie Sistemul de monitorizare nu indica depasiri peste valorile normale
Centrala nucleară Zaporojia este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Amintim că vineri, liderii UE au avut o reacție dură după ce Rusia a lovit cu rachete teritoriul centralei Zaporojie. Ulterior, au existat mai multe temeri cu privire la efectele loviturilor armatei ruse asupra acestui obiectiv.

La centrala Zaporojie, radioactivitatea nu a depășit valorile normale

În acest context, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe românii cu vârstă sub 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.

ADVERTISEMENT

Ministrul a explicat că în măsura în care situația devine și mai tensionată în Ucraina, este posibil ca solicitările pentru pastilele menționate să crească. Pentru a liniști populația, CNCAN a remis următorul comunicat de presă:

Referitor la unele materiale de presa privind centrala nuclearoelectrica Zaporojia, CNCAN face următoarele precizări. Sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal și nu indica depasiri peste valorile normale.

ADVERTISEMENT

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.  CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

Monitorizare permanentă în România

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).”

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, specialiștii Laboratorului Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

La această procedură s-a ajuns pentru asigurarea informării rapide a factorilor de decizie naționali și internaționali, dar și a populației. Conform celor transmise de compania nucleară de stat a Ucrainei, în urma atacului de vineri, trei senzori ai centralei nuclearoelectrice Zaporojie au fost avariați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, niciunul dintre cele șase reactoare nucleare de la Zaporojie nu a fost lovit de rachetele lasate de forțele ruse. Au fost atinse stația de azot-oxigen, o anexă, dar și o linie de înaltă tensiune.

ADVERTISEMENT