Sport

CNCD, reacție pentru FANATIK la scandalul de rasism și xenofobie de la Sepsi – FCU Craiova: “Era şi timpul ca în România să se ajungă aici!”. Exclusiv

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a reacţionat pentru FANATIK după scandalul de rasism şi xenofobie de la Sepsi - FC U Craiova, întrerupt de arbitrul Andrei Chivulete.
29.01.2023 | 17:26
CNCD reactie pentru FANATIK la scandalul de rasism si xenofobie de la Sepsi  FCU Craiova Era si timpul ca in Romania sa se ajunga aici Exclusiv
CNCD, reacție pentru FANATIK la scandalul de rasism și xenofobie de la Sepsi - FCU Craiova: "Era şi timpul ca în România să se ajungă aici!". Sursa: captură Digi
ADVERTISEMENT

Meciul dintre Sepsi Sf. Gheorghe şi FC U Craiova a fost întrerupt în minutul 26 din cauza scandărilor xenofobe a galeriei oaspete. Andrei Chivulete a oprit iniţial meciul pentru câteva minute, însă la reluare, scandările au continuat şi meciul a fost suspendat.

CNCD, reacție pentru FANATIK la scandalul de rasism și xenofobie de la Sepsi – FCU Craiova: “Este regretabil că s-a ajuns aici”

Preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos a reacţionat pentru FANATIK după acest scandal şi spune că era timpul ca în România să fie aplicate regulamentele în aceste cazuri:

ADVERTISEMENT

“Am văzut ce s-a întâmplat. Urmăresc fenomenul sportiv. S-a aplicat doar regulamentul. Este regretabil că s-a ajuns aici. În Sf. Gheorghe s-au desenat mesaje intolerabile de către suporterii echipei vizitatoare. Au existat semnale încă dinainte de partidă.

Eu consider că arbitrul a aplicat corect regulamentul. Era şi timpul ca în România să se facă acest lucru. Stadioanele nu sunt un loc de exprimări de intoleranţă, rasism şi comportamente indecente. Ca atare, stadionul este un loc în care suporterii se pot manifesta cu decenţă, dar fără incitare la ură.

ADVERTISEMENT

“Cred că va genera o dezbatere foarte intensă”

Sunt nişte valori reglementate de toate organismele interne şi internaţionale şi cred că este timpul să le implementăm cu stricteţe. Cred că va genera o dezbatere foarte intensă. Să nu uităm că pe comportamentul suporterilor la meciul Malta – România, ţara noastră a fost sancţionată şi a jucat meciuri decisive fără spectatori.

Aceşti spectatori nu sunt iubitori de fotbal şi nici patrioţi. Fac foarte mult rău fotbalului din România. Din ce am văzut, consider că li s-a atras atenţia de suficiente ori spectatorilor. Regulamentul a fost aplicat gradual şi corect”, a spus Asztalos pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să depunem eforturi pentru a monitoriza stadioanele la fel ca în Premier League.”

Preşedintele CNCD susţine că în România ar trebui să se depună eforturi astfel încât suporterii care au un comportament necorespunzător să fie identificaţi şi suspendaţi ani de zile

“Trebuie să depunem eforturi pentru a monitoriza stadioanele la fel ca în Premier League. Astfel, spectatorii care au un comportament necorespunzător să poată fi identificaţi şi să fie suspendaţi până îşi îndreaptă comportamentul.

ADVERTISEMENT

Nu mergem cu copii şi familia la stadion ca să ascultăm doar înjurături sau limbaj indecent. Da, nu suntem la şcoala de balet sau la teatru, dar sportul este un spectacol, ca atare şi spectatorii şi galeriile trebuie să respecte aceste reguli.

Oricine, oricând poate fi victimă incitării la ură. Liderii şi conducătorii din fotbal trebuie să înţeleagă acest lucru şi trebuie să promoveze un limbaj respectuos. Înţeleg anumite manifestări, şicane, dar totul trebuie să aibă o limită”, a spus Asztalos.

ADVERTISEMENT