Elon Musk, patronul Tesla, nu mai face ironii la adresa rivalului său chinez producător de mașini electrice BYD, așa cum făcea în trecut. Pentru că tocmai l-a depășit pe piața mondială. Și în curând își va construi mașinile electrice în Europa.
În urmă cu puțin peste zece ani, Elon Musk, șeful Tesla, care devenea lider mondial în segmentul mașinilor electrice, nu a făcut un secret din disprețul său față de chinezii de la BYD (Build Your Dreams) Compania chineză, de asemenea specialist în baterii și furnizor al Tesla, devenea și ea producător de automobile. „Ați văzut cum arată mașinile lor?”, a ironizat la vremea respectivă Elon Musk. „Nu prea sunt un concurent”, a adăugat patronul Tesla. Dar „vizionarul” Elon se înșela.
Musk, ale cărui mașini electrice i-au luat peste picior, în câțiva ani, pe vechii lideri istorici ai industriei americane, Ford, General Motors și Chrysler, vede cum istoria se repetă, dar de data aceasta în defavoarea sa. În al patrulea trimestru al anului 2023, BYD a luat locul lui Tesla ca lider mondial al vânzărilor de vehicule electrice. Compania chineză a vândut 526.400 de astfel de vehicule, față de 484.500 pentru Tesla.
Pe ansamblul anului, Tesla rămâne producătorul numărul unu mondial de mașini electrice, cu 1,8 milioane de vehicule vândute. Dar, în pofida unui război al reducerilor de prețuri pe care l-a inițiat, această cifră a fost sub obiectivul de 2 milioane de unități pe care și-l propusese Elon Musk.
La rândul său, BYD este în plină expansiune. Deși a renunțat la vehiculele cu propulsie cu combustie internă care i-au permis să se impună în industria auto, BYD produce în continuare automobile hibride și autobuze electrice. Incluzând acestea, BYD a vândut anul trecut nu mai puțin de 3 milioane de vehicule. Mult mai multe decât Tesla.
O performanță destul de mare pentru un grup fondat în 1995 de un tânăr inginer fără bani, dar mare specialist în așa anumitele pământuri rare. Wang Chuanfu s-a convins că este posibil să detroneze specialiștii sud-coreeni și japonezi în domeniul bateriilor pentru telefoane.
El a împrumutat echivalentul a 300.000 de euro de la un văr și și-a lansat compania, producând baterii ieftine nu cu ajutorul roboților ultraperformanți folosiți de Samsung, LG sau Panasonic, ci cu ajutorul forței de muncă abundente și ieftine disponibile în megalopolisul industrial Shenzhen, scrie Ouest-France.
Mai puțin de 30 de ani mai târziu, a devenit atât al treilea producător mondial de baterii auto, cât și principalul producător de vehicule electrice din China, după ce a cumpărat și transformat un producător aflat în dificultate, Quinchuan Auto. Cu o singură particularitate: își produce singur majoritatea componentelor electrice și electronice, în așa fel încât, în afară de anvelope și parbrize, există foarte puține componente într-un model BYD care să nu fie produse de cei 200.000 de angajați ai companiei.
Pentru o vreme, Wang Chuanfu a fost îngrijorat de regimul chinez, care nu-i apreciază pe industriașii care își etalează prea mult succesul și câștigurile. A avut înțelepciunea discreției, ceea ce i-a permis să beneficieze de politica de subvenții masice din partea Beijingului și a marilor orașe pentru vehiculele electrice, inclusiv pentru autobuze, în care BYD este unul dintre lideri. O strategie salutată de bătrânul guru de pe Wall Street, Warren Buffett, care a cumpărat până la 10% din acțiunile producătorului chinez.
În special, în timp ce compatrioții săi de la SAIC și de la Geely au lansat deja asaltul pe piața europeană, cu filialele lor MG, Volvo și Lynk & Co, BYD este una dintre acele mărci chinezești care abia au început să își construiască rețeaua de vânzări și să atace Uniunea Europeană.
În această competiție, Bruxelles-ul este îngrijorat. Cota de piață a mașinilor chinezești importate din China a ajuns deja anul trecut la 6,2% din piața mașinilor electrice din Europa, în timp ce campionii motorului cu combustie internă de pe Bătrânul Continent se luptă să-și mențină poziția în lumea electrică.
Prin urmare, la 13 septembrie 2023, Comisia Europeană a anunțat o anchetă privind subvențiile abuzive de care producătorii chinezi de automobile beneficiază, fără îndoială, prin multiple canale: bonusuri pentru cumpărători, comenzi publice, sprijin masiv din partea băncilor pentru producătorii de automobile, sprijin din partea regimului pentru a prelua controlul asupra industriilor de litiu, cobalt și pământuri rare necesare pentru baterii etc.
Deși constructorii germani de automobile, care realizează 40% din vânzări în China, sunt îngrijorați de o posibilă ripostă din partea Beijingului, procedura ar putea oferi Comisiei Europene un pretext pentru a crește taxele vamale pentru automobilele importate în UE din China. În prezent, aceste taxe sunt de numai 10%, de aproape trei ori mai mici decât cele impuse de Statele Unite.
„După părerea mea, însă, este vorba de o acțiune de ariergardă”, spune Bernard Jullien, specialist în industria auto și profesor de economie la Universitatea din Bordeaux, Franța. „Cel mai important eveniment de la sfârșitul anului nu a fost faptul că vânzările BYD le-au depășit pe cele ale Tesla, ci faptul că BYD a anunțat că va construi o fabrică în Europa”.
În decembrie, grupul lui Wuang Chuanfu a anunțat că va construi în curând o fabrică de automobile în Ungaria, unde are deja o uzină de autobuze și unde producătorul numărul 1 mondial de baterii, CATL, o altă companie chineză, urmează să construiască o „gigafabrică”.
„BYD are tot ce-i trebuie pentru a deveni rapid un producător de vehicule electrice la egalitate cu Hyundai, Honda și Toyota. Atâta timp cât mașinile sale sunt construite în Europa, „nu vor exista bariere vamale care să o rețină”, spune Julien. Și „nimic nu va sta în calea utilizării leasingului social francez pentru a finanța o mașină electrică chineză”, a adăugat el.
În timp ce „Franța, ca și Spania, Italia și orice altă țară din Europa, concurează deja cu subvenții pentru a găzdui astfel de fabrici pentru producătorii chinezi”, Bernard Jullien este îngrijorat că acești noi producători vor aduce cu ei „și o rețea de subcontractori chinezi”. Cu toate acestea, el relativizează pericolul: „acești noi concurenți nu vor omorî industria auto europeană, care a supraviețuit deja sosirii concurenților japonezi și coreeni”.