Coreea de Nord și-a consacrat statutul de stat cu putere nucleară în Constituție, „pe care nimeni nu are voie să o încalce”, a declarat, joi, liderul de la Phenian, Kim Jong-un, într-un discurs relatat de presa oficială, spulberând speranțele de denuclearizare a țării.
Nebăgat în seamă de la ultimele întâlniri cu fostul președinte SUA, Donald Trump – tot pe tema denuclearizării – întâlniri soldate cu un eșec total al celui care se autointitula altminteri un as al negocierilor, Kim Jong-un pare catalizat de omologul său rus ( la fel de izolat internațional, Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit recent în Rusia) să amenințe din nou lumea cu arma nucleară.
„Politica de construire a forței nucleare a RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) a devenit permanentă ca lege fundamentală a statului”, a anunțat Kim Jong-un. În cadrul unei reuniuni a Adunării Populare (Parlamentul țării) care a avut loc marți și miercuri, el a adăugat că „nimeni nu are voie să încalce” legea fundamentală a statului, potrivit agenției oficiale KCNA.
În urmă cu un an, Coreea de Nord, care a efectuat deja șase teste nucleare între 2006 și 2017, a anunțat o nouă doctrină care face „ireversibil” statutul său de putere nucleară și o autorizează să efectueze un atac atomic preventiv în cazul unei amenințări existențiale la adresa regimului său, scrie Boursorama. De data aceasta, prin consacrarea statutului de stat nuclear în Constituția țării, Adunarea a mers chiar mai departe.
Oficial, la Phenian este un regim așa zis socialist, în realitate o dictatură de tip stalinist, în care marxismul a fost înlocuit de doctrina „juche” și unde dinastia Kim are toată țara la dispoziție. Izolat internațional din motive evidente, Kim Jong-un a rămas frecventabil – nimic surprinzător – doar pentru Moscova și Beijing.
Numărul unu nord-coreean a acuzat, de asemenea, SUA, Coreea de Sud și Japonia că au format o „alianță militară triunghiulară”, pe care a comparat-o cu „o versiune asiatică a NATO”: „Aceasta este cea mai gravă amenințare reală, nu o retorică amenințătoare sau o entitate imaginară”.
În fața acestei „amenințări” (și Vladimir Putin a fluturat ani buni „amenințarea” NATO la adresa pacifistei Rusii), potrivit liderului de la Phenian, este esențial pentru Coreea de Nord „să accelereze modernizarea armelor sale nucleare pentru a menține un avantaj definitiv în strategia de descurajare”. Dictatorul nord-coreean a subliniat necesitatea de a accelera producția arsenalului nuclear și de a „diversifica tipurile de lovituri nucleare”, potrivit KCNA.
Strategia nucleară a Phenianului este „absolut inacceptabilă” pentru Japonia, care a declarat că urmărește „punerea în aplicare deplină a rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și denuclearizarea completă a Coreei de Nord”. Alianța formată din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia a „condamnat ferm” inițiativa nord-coreeană, a declarat diplomația de la Seul, în urma discuțiilor cu omologii săi de la Washington și Tokyo.
Cei trei aliați au convenit să „intensifice o abordare cuprinzătoare” care să implice descurajarea și diplomația pentru a „crea un mediu în care Coreea de Nord nu va avea altă opțiune decât să se denuclearizeze”, a declarat Ministerul sud-coreean de Externe. Yang Moon-jin, președintele Universității de studii nord-coreene din Seul, a declarant: ”Forța nucleară devine o caracteristică permanentă” în Coreea de Nord, iar „acest lucru face ca perspectiva denuclearizării Coreei de Nord să fie și mai îndepărtată”.
Marți, la ONU, Phenianul, prin vocea ambasadorului său Kim Song, a avertizat în mod iresponsabil că peninsula coreeană se află „în pragul unui război nuclear”, arătând cu degetul spre politica americană în Asia. Observatorii occidentali se tem că Phenianul ar putea efectua un nou test nuclear, al șaptelea din istoria sa și primul din 2017.
„Dacă Coreea de Nord folosește arme nucleare, regimul său va fi oprit de un răspuns copleșitor al alianței americano-sud-coreene”, a avertizat președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol. Coreea de Nord și-a intensificat în acest an testele cu arme interzise. În ultimul dintre aceste teste, la 13 septembrie, a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în timp ce Kim se afla în Rusia , să se vadă cu Vladimir Putin.
Luna trecută, Phenianul a eșuat în a doua sa încercare de a plasa pe orbită un satelit de spionaj. Ca răspuns, Coreea de Sud și Statele Unite și-au intensificat cooperarea în domeniul apărării, organizând exerciții și manevre navale comune cu Japonia. Relațiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, iar diplomația este în impas. Tehnic, cele două țări sunt încă război din 1953, deoarece conflictul armat, care a durat trei ani, s-a încheiat cu un armistițiu și nu și cu un tratat de pace.
La începutul lunii, Coreea de Nord a organizat un exercițiu de „simulare a unui atac nuclear tactic” cu focoase atomice fictive atașate la două rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, care au fost lansate în ocean, potrivit KCNA. Agenția de stat a prezentat operațiunea ca fiind un răspuns la activitățile militare comune dintre Washington și Seul, despre care a spus că au agravat tensiunile din regiune.
Vizita de o săptămână a lui Kim Jong-un în Rusia, prima sa vizită în străinătate de la pandemia Covid-19, a reaprins temerile occidentale că Moscova și Phenianul vor sfida sancțiunile occidentale. Se pare că Moscova este interesată să cumpere muniții nord-coreene pentru ofensiva sa din Ucraina, în timp ce Kim Jong-un ar dori ajutorul Rusiei în dezvoltarea programului său de rachete.