News

Coronavirus pe „insula pisicilor”. 300.000 de animale moarte. Autoritățile nu dau de cap infecției

Hecatombă în Cipru. „Insula pisicilor”, devastată de un coronavirus, felinele mor pe capete. Epidemia, încă neînțeleasă de specialiști.
16.07.2023 | 22:49
Coronavirus pe insula pisicilor 300000 de animale moarte Autoritatile nu dau de cap infectiei
Specialiștii sunt îngrijorați de epidemia de peritonită infecțioasă felină care pune în pericol cele un milion de pisici din Cipru / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În întreaga lume, pandemia Covid-19 poate părea o amintire îndepărtată. Dar în Cipru, un alt coronavirus este încă în centrul atenției. De câteva luni, pisicile de pe această insulă din estul Mediteranei sunt afectate de o epidemie de peritonită infecțioasă felină (FIP).

300.000 de pisici, ucise de coronavirus

Cipru, supranumită „insula pisicilor”, este devastată de un coronavirus felin foarte contagios, aflat în mutație Versiunea originală a virusului este prezentă la 90% dintre pisicile din țară, despre care se crede că sunt peste un milion

ADVERTISEMENT

Un activist a estimat că 300.000 de pisici au murit în Cipru, începând din ianuarie 2023. Cauza este răspândirea peritonitei infecțioase feline (FIP), cauzată de un coronavirus care nu este transmisibil la om.

Cu toate acestea, acesta face ravagii în populația de pisici din insula, după ce a suferit mutații, a explicat medicul veterinar cipriot Kostis Larkou, scrie 20 Minutes. Transformarea virusului este cu atât mai îngrijorătoare cu cât versiunea sa originală este prezentă la 90% dintre felinele locale.

ADVERTISEMENT

Un milion de pisici fără stăpân în Cipru

Mai mult de un milion de pisici, în marea lor majoritate fără stăpâni, trăiesc în Cipru, supranumită „insula pisicilor”. Felinele care suferă de FIP pot fi recunoscute după simptomele pe care le dezvoltă: febră, abdomen umflat, slăbiciune și chiar agresivitate.

Cu toate acestea, mulți veterinari consideră că nu dispun de resursele necesare pentru a diagnostica oficial această patologie la pisici. Unii susțin că numărul de cazuri este subestimat. În fața riscurilor a care sunt expuse pisicile, activiștii pentru drepturile animalelor au cerut guvernului cipriot să ia măsuri pentru a limita circulația virusului.

ADVERTISEMENT

Medicamentul eficient, prohibitiv

Două medicamente sunt susceptibile de a fi eficiente în combaterea infecției. Doar unul dintre ele, un antiviral numit GS-441524, este autorizat în Cipru. Cu toate acestea, acesta este în cantități reduse în această țară, din cauza restricțiilor de import.

Prețul tratamentului, de câteva mii de euro pentru fiecare pisică, este, de asemenea, prohibitiv pentru mulți proprietari. De aceea, se solicită autorizarea celuilalt medicament potrivit pentru această situație, molnupiravirul, care poate trata un animal la un preț de aproximativ 200 de euro.

ADVERTISEMENT

Mulți proprietari de pisici apelează la piața neagră

Între timp, mulți proprietari de pisici apelează la piața neagră și la cumpărăturile online. Peritonita infecțioasă felină (FIP) este o boală infecțioasă cauzată de un coronavirus, o familie de virusuri care poate provoca boli ale tractului respirator – cum a fost cazul SARS-CoV-2 la oameni.

Pisica este infectată inițial de un coronavirus care, în forma sa enterică (care nu a suferit mutații), este destul de benign. Cu toate acestea, la întâmplare, acest coronavirus poate suferi mutații și poate deveni patogen (FIP).

Două forme ale bolii

Există două forme de peritonită infecțioasă felină . FIP „umedă”, atunci când se acumulează lichid în cavitatea abdominală sau toracică. „În cazul în care lichidul se acumulează în abdomen, se numește ascită. Dacă se găsește în cavitatea toracică, poate duce la dificultăți de respirație”, potrivit Actu France.

Există apoi FIP „uscată”, atunci când există puțin sau deloc lichid. Această formă a bolii „implică adesea o inflamație severă a unuia sau mai multor organe, fie că este vorba de ochi, creier, ficat, intestin sau alte organe, ceea ce duce la o varietate de semne clinice”. Dar distincția între aceste două forme ale bolii „este teoretică, deoarece ele pot coexista sau se pot succeda”.

Contact direct între pisici, nu se transmite la om

Peritonita infecțioasă felină circulă prin contact direct între pisici, dar nu se transmite la alte specii sau la oameni. Pisicile pot fi infectate prin intermediul fecalelor sau al salivei lor, sau de la o suprafață sau un obiect contaminat (îmbrăcăminte, podea etc.).

Primele semne clinice de infecție sun tpuțin vizibile. În general, trebuie să așteptat până la sfârșitul perioadei de incubație (care variază de la câteva zile la câteva luni) pentru ca alte simptome să apară. Pentru unii veterinari, cele mai frecvente simptome sunt „letargia” pisicii, pierderea poftei de mâncare și febra. Alți specialiști semnalează, de asemenea, „o deteriorare a stării generale” și „pierderea în greutate”.

În toate cazurile, medicii veterinari întâmpină, în general, dificultăți în diagnosticarea FIP. „Un diagnostic definitiv de FIP poate fi foarte dificil de stabilit, iar testele serologice trebuie interpretate cu mare prudență”, spun aceștia.

ADVERTISEMENT
Tags: