News

Cristi Borcea, operă de artă! Un tablou cu fostul acționar dinamovist costă o avere! Foto exclusiv

04.12.2020 | 23:55
Cristi Borcea opera de arta Un tablou cu fostul actionar dinamovist costa o avere Foto exclusiv
Cristi Borcea, vești bune înainte de sărbători. Ce se întâmplă cu starea lui de sănătate. Sursa foto: libertatea.ro
ADVERTISEMENT

Cristi Borcea, nobil englez. Nu e o glumă. Este o operă de artă! Un portret al dinamovistului în ipostaza unui britanic ieșit la vânătoare, realizat în ulei pe pânză, a fost scos la vânzare și costă o avere…

Da, există o pictură cu fostul acționar al lui Dinamo. Este de vânzare pe olx.ro. FANATIK a încercat să o… „cumpere” și a aflat amănunte inedite despre portretul controversatului om de fotbal, acum doar om de afaceri.

ADVERTISEMENT

Cristi Borcea rămâne și după atâția ani de la retragerea din fotbal unul dintre cele mai interesante personaje din peisajul pestriț al sportului-rege de la noi. Și nu numai…

Tabloul cu Cristi Borcea în ipostaza unui nobil englez costă o avere

Fostul finanțator principal al lui Dinamo din perioada 1995-2012 este o sursă de inspirație și pentru artiștii plastici, cum e și cazul pictorului Ștefan Dobre. Care a realizat în 2008 un portret al lui Cristi Borcea, în ulei pe carton pânzat. Lucrarea este extrem de bine realizată și a fost scoasă la vânzare pe olx.ro, atrăgând interesul multora în ciuda prețului destul de „piperat”, 8.150 de euro.

ADVERTISEMENT

FANATIK a contactat persoana care a postat anunțul cu privire la vânzarea tabloului și a încercat să „cumpere” opera de artă, iar vânzătorul s-a dovedit a fi chiar autorul picturii, Ștefan Dobre!

Cristi Borcea într-o nouă prezentare: vânător de viță nobilă britanică!

Fostul conducător al lui Dinamo este „personificarea” unui vânător de origine britanică și, bineînțeles, de viță nobilă, îmbrăcat foarte elegant, ca un englez veritabil care e gata de o nouă partidă de vânătoare.

ADVERTISEMENT

Astfel, la picioarele lui „Sir Cristian” se află un câine lup ciobănesc, ceea ce întărește și mai mult originile nobile ale dinamovistului, prin ale cărui vene nu curge, însă, „sânge albastru”, ci… „alb-roșu”. Pe fundal, pictorul a introdus un simbol al regalității: Castelul Peleș, pentru a accentua noblețea personajului său.

Anul în care a fost pictat portretul nu este… întâmplător: în 2008, Cristi Borcea era decis să câștige, în sfârșit, bătălia pentru Liga Campionilor, dar visul a fost spulberat în repriza a doua a meciului cu Lazio, după ce Vali Năstase a greșit grav la golurile înscrise de italieni, iar orgoliul de dinamovist al lui Borcea a avut încă o dată de suferit.

ADVERTISEMENT

De altfel, în acea perioadă, Cristi Borcea a oferit la Dinamo cele mai mari salarii pentru a-și îndeplini visul pentru care a intrat în fotbal și anume să îi vadă pe „câinii roșii” în grupele UEFA Champions League. Rămas doar un vis…

  • 17 ani a fost implicat Cristi Borcea în conducerea lui Dinamo, între 1995 și 2012

Autorul picturii cu Cristi  Borcea, foarte circumspect cu potențialii cumpărători

În momentul în care am încercat să aflăm mai multe despre autenticitatea tabloului sau modalitatea prin care proprietarul a intrat în posesia lucrării, acesta și-a dezvăluit identitatea: „Dovada autenticității este faptul că eu sunt autorul și proprietarul tabloului. Dumneavoastră puteți face dovada că sunteți cu adevărat interesat de tablou și că aveți disponibilă această sumă?”, a fost răspunsul tăios ca un tackling întârziat al pictorului.

„Portret Cristi Borcea, realizat în ulei pe carton pânzat şi aşezat pe sasiu lemn, dimensiuni 80 x 120 cm, înrămat cu ramă lemn masiv de 12 cm lăţime (preţul ramei aprox. 2.500 lei/490 €). Lucrarea este semnată: Ştefan Dobre, 2008. Tabloul este de vânzare, preţul este negociabil şi putem avea o discuţie cu seriozitate, cu cel ce este hotărât să cumpere lucrarea” – Anunțul proprietarului și autorului tabloului

Proprietarul tabloului a mărturisit faptul că este foarte reticent în privința potențialilor clienți, deoarece a primit zeci de oferte „neserioase” pentru tabloul lui Cristian Borcea: „Am primit zeci de telefoane de la oameni care erau doar curioși să vadă tabloul sau din partea unora care voiau doar să își bată joc”, ne-a spus Ștefan Dobre într-o convorbire telefonică.

Ștefan Dobre i-a imortalizat și pe Elena Udrea sau Ion Iliescu

Ștefan Dobre ține extrem de mult la această lucrare, fiind una dintre cele mai scumpe picturi ale sale, și la figurat, dar și la propriu, dovadă că prețul a crescut de la 7.500 de euro la 8.150 de euro într-un an. Negociabil.

Cine își dorește să îl aibă pe Cristian Borcea pe peretele din sufragerie trebuie deci să bage adânc mâna în buzunar, mai ales că proprietarul tabloului nu s-a arătat foarte flexibil în negocieri, după ce ne-am arătat interesați să oferim „doar” 7.000 de euro.

Astfel, iubitorii de artă contemporană sau fanii dinamoviști ar putea probabil intra în posesia lucrării pentru o sumă cuprinsă între 7.500 și 8.000 de euro, doar rama de lemn de 12 centimetri fiind evaluată la aproximativ 2.500. De lei, nu de euro!

Pictorul a mai realizat portrete și ale altor celebrități, precum Elena Udrea sau Ion Iliescu, dar niciunul nu se ridică la valoarea tabloului lui Cristi Borcea. Portretul Elenei Udrea a fost scos la vânzarea pentru suma modică de 900 de euro, în timp ce pasionații de artă care doresc să păstreze o amintire cu „nemuritorul” Ion Iliescu trebuie să plătească nu mai puțin de 2.500 de euro.

Nu este singurul tablou cu fostul acționar dinamovist!

Tabloul lui Ștefan Dobre nu este singura lucrare care îl are ca protagonist pe Cristian Borcea. În 2019, o apropiată a familiei Borcea a realizat un portret de familie, cu Valentina Pelinel, Cristi Borcea și fiul lor Milan în prim plan, după o fotografie realizată la tăierea de moț a copilului.

Borcea a obținut atunci permisiunea de a părăsi penitenciarul pentru 24 de ore, chiar cu ocazia aniversării a 48 de ani, iar Valentina Pelinel a vrut să îi facă o surpriză.

Apropiații familiei Borcea au apreciat însă efortul Valentinei Pelinel, conform wowbiz.ro: „Se pare că este o frumoasă operă de artă, ce pune în evidență 3 personalități cool, deosebit de cunoscute”. No comment.

  • 9 copii cu 4 femei are Cristi Borcea
  • 51 de ani va împlini Cristi Borcea pe 17 ianuarie 2021
ADVERTISEMENT