Sport

Cristina Neagu, 1000 de goluri în Champions League! Superstar de neoprit. A trecut peste trei ani şi jumătate de accidentări: “Asta arată cât de mult iubesc ceea ce fac!”

Cristina Neagu a marcat golul 1000 în Champions League, în meciul cu Bietigheim. Superstarul de la CSM Bucureşti poate depăşi recordul all-time în acest sezon.
24.01.2023 | 16:20
Cristina Neagu 1000 de goluri in Champions League Superstar de neoprit A trecut peste trei ani si jumatate de accidentari Asta arata cat de mult iubesc ceea ce fac
Cristina Neagu, 1000 de goluri la CSM Bucureşti. Sursa: Facebook CSM Bucureşti
ADVERTISEMENT

Cristina Neagu este una dintre cele mai bune handbaliste din toate timpurile. Sportiva în vârstă de 34 de ani are un sezon fabulos la CSM Bucureşti, echipă deja calificată direct în sferturile de finală din EHF Champions League.

Cristina Neagu, 1000 de goluri în Champions League!

În meciul din weekend cu Bietigheim, Cristina Neagu a înscris golul cu numărul 1000 în Champions League. Interul stânga a marcat cu un minut înainte de finalul meciului, fiind aclamată la scenă deschisă de fanii români care au fost în sala din Ludwingsburg.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO:

CSM Bucureşti este cea mai în formă echipă din Europa în acest sezon. Cu doar o înfrângere în toate competiţiile, “tigroaicele” sunt pe primul loc atât în Liga Florilor, cât şi în grupa din Liga Campionilor.

Cristina Neagu poate depăşi recordul Anitei Gorbitz în acest sezon

Iar Cristina Neagu are un mare merit în acest parcurs fabulos. A ajuns la borna de 1000 de goluri în Champions League şi este foarte aproape de a deveni cea mai bună marcatoare all-time, încă din acest sezon.

ADVERTISEMENT

Anita Gorbitz are 1016 reuşite în cea mai importantă competiţie intercluburi, astfel că sportiva noastră mai are nevoie de 17 goluri în competiţie. CSM Bucureşti mai are două meciuri în faza grupelor, iar apoi va juca direct în sferturi. Însă gândul tuturor se duce la Final Four, acolo unde echipa lui Adi Vasile vrea să revină pentru prima dată după cinci ani.

Cristina Neagu, la CSM Bucureşti. Sursa: sportpictures.eu
Cristina Neagu, la CSM Bucureşti. Sursa: sportpictures.eu

Titanii Gheorghe Tadici şi Mariana Târcă, printre primii oameni de handbal care au lustruit talentul Cristinei Neagu!

Însă, pentru a atinge aceste borne fabuloase, Cristina Neagu a avut de trecut câteva cumpene. Iar multe dintre ele au părut imposibil de depăşit, încă de la o vârstă fragedă. Mariana Târcă şi Gheorghe Tadici au fost printre primii oameni de handbal care şi-au dat seama de talentul special al Cristinei.

ADVERTISEMENT

Mariana Târcă a luat-o la Rulmentul Braşov în 2006, în timp ce Gheorghe Tadici a avut curajul de a o convoca la Campionatul Mondial din 2007, după ce a impresionat în echipa secundă a României, la trofeul Carpaţi. Avea doar 19 ani.

Gheorghe Tadici Cristina Neagu
Gheorghe Tadici Cristina Neagu

În 2009, Neagu a făcut pasul la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a impresionat încă de la primul sezon jucat în Liga Campionilor. A mers cu echipa vâlceană până în finala competiţiei, pierdută însă în faţa lui Viborg. În 2010 a câştigat deja primul titlu de “cea mai bună handbalistă a lumii”.

ADVERTISEMENT

Accidentările grave puteau să îi încheie cariera! Doi ani şi jumătate pe bară

Dar în cariera sportivei au apărut şi accidentările grave. În sezonul 2010-2011 a avut o problemă la cartilajul de la umăr, accidentare care a ţinut-o departe de parchet timp de un an şi şapte luni. Era în pericol cariera lui Neagu încă de la o vârstă fragedă.

A trecut peste asta, însă câteva luni mai târziu, în ianuarie 2013, a suferit o ruptură a ligamentelor încrucişate. În total a stat peste doi ani şi jumătate accidentată la vârsta la care multe handbaliste ajung la nivelul maxim al formei sportive. Dar asta nu a doborât-o.

Cristina Neagu, la Oltchim Râmnicu Vâlcea
Cristina Neagu, la Oltchim Râmnicu Vâlcea

Singurul trofeu al Ligii Campionilor l-a câştigat cu Buducnost! Pe următorul îl vrea cu CSM Bucureşti

A plecat la Buducnost, club alături de care a reuşit să câştige singurul trofeu Champions League din carieră, în 2015. Tot în perioada Buducnost a reuşit să mai câştige de două ori titlul de cea mai bună handbalistă a lumii (2015 şi 2016).

Cristina Neagu Buducnost
Cristina Neagu Buducnost

În 2017 a semnat cu CSM Bucureşti, echipă alături de care a jucat în Final Four un an mai târziu. Accidentările grave nu au ocolit-o nici în ultimii ani. Iar la meciul de la Euro 2018 cu Ungaria a suferit o nouă ruptură a ligamentelor încrucişate.

Accidentarea suferită la ligamentele încrucişate la Euro 2018
Accidentarea suferită la ligamentele încrucişate la Euro 2018

A avut nevoie de aproape un an de recuperare, însă a revenit la cel mai înalt nivel. Aşa cum FANATIK a anunţat în exclusivitate la vremea respectivă, Cristina Neagu a semnat în 2021 un nou contract pe două sezoane cu CSM Bucureşti, visul fiind acela de a câştiga din nou Liga Campionilor, de această dată cu o echipă românească.

“Acest aspect al vieţii mele cu care mă mândresc și demonstrează cât de puternică sunt pe plan mental și cât de mult iubesc ceea ce fac”

Într-un interviu acordat pentru publicaţia noastră, Cristina Neagu a declarat că e mândră de faptul că a reuşit să revină de atâtea ori la cel mai înalt nivel după o accidentare serioasă:

“Este foarte foarte greu să revii după o accidentare serioasă și lucrul ăsta îl poate spune numai cineva care a trecut singur prin asta. Eu cred, pe de altă parte, că revenind de fiecare dată foarte bine și foarte repede la nivelul de mare performanţă, poate mulți oameni au crezut că este un lucru normal și că este un lucru ușor de realizat.

Însă, dacă ne uităm doar în ultimii 10 ani în handbal, la câte jucătoare de valoare au revenit la cel mai înalt nivel după o accidentare serioasă, o să constatăm că nu sunt foarte multe..

Iar ăsta este un aspect al vieţii mele cu care mă mândresc și demonstrează cât de puternică sunt pe plan mental și cât de mult iubesc ceea ce fac. Am trecut de fiecare dată peste orice greutate și am vrut doar să joc handbal. Și am reușit!”, a spus Neagu.

Cristina Neagu, după ultima operaţie.
Cristina Neagu, după ultima operaţie.

Cristina Neagu, record absolut de goluri marcate şi la Euro!

Cristina Neagu a ajuns la 1000 de goluri în Liga Campionilor, iar în urmă cu două luni, la Campionatul European, a bătut un alt record. Este şi cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene, atât la masculin, cât şi la feminin: 296 de goluri. La această ediţie l-a depăşit pe Gudjón Valur Sigurdsson (288 de goluri).

Ajunsă la 34 de ani, Cristina Neagu are contract cu CSM Bucureşti până în 2024, când vrea să participe şi la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră. Anterior, interul stânga a jucat la JO de la Beijing şi Rio.

Anul 2023 se poate dovedi fructuos la nivel de club. CSM Bucureşti este calificată direct în sferturile Ligii Campionilor şi va fi favorită pentru calificarea în Final Four, indiferent de adversar. Până acum, este un sezon fabulos pentru echipa bucureşteană şi pentru Cristina Neagu, care, în ciuda dificultăţilor întâlnite în carieră, bate record după record în handbal.

Cristina Neagu, în tricoul celor de la CSM Bucureşti. Sursa: sportpictures.eu
Cristina Neagu, în tricoul celor de la CSM Bucureşti. Sursa: sportpictures.eu

 

“Îmi place că avem mult talent în handbalul românesc și întotdeauna a scos jucătoare rare, însă îmi displace că nu avem strategii pe termen lung. De exemplu, echipa națională, în ultimii 15-20 ani, a avut generații de excepție, dar performanțele au fost rare. Nu s-a reușit gândirea unor strategii pe termen lung, așa cum au alte echipe, astfel încât să obținem performanțe în ani consecutivi, nu o dată la 5 sau la 10 ani”, Cristina Neagu

  • 1000 de goluri a marcat Cristina Neagu în Liga Campionilor
  • 20.000 de euro lunar este salariul lui Neagu la CSM Bucureşti
ADVERTISEMENT