Sport

CSA Steaua îşi ia “adio” de la promovare în acest an! Iniţiatorul legii, detalii cheie: “Această lege nu o avantajează”

CSA Steaua nu va putea promova la finalul actualului sezon. Unul dintre inițiatorii legii a dat detalii cheie despre când s-ar putea modifica Legea Sportului.
14.04.2023 | 20:54
CSA Steaua isi ia adio de la promovare in acest an Initiatorul legii detalii cheie Aceasta lege nu o avantajeaza
CSA Steaua își ia „adio” de la promovare în acest sezon. Foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT

Modificarea Legii educației fizice și sportului propusă de Vasile Dîncu i-a entuziasmat pe suporterii celor de la CSA Steaua. Dacă va fi aprobată, „militarii” vor avea cale liberă spre promovarea pe prima scenă a fotbalului din România. Totuși, situația va rămâne neschimbată în actuala stagiune.

CSA Steaua își ia „adio” de la promovare în acest sezon: „Este normal să stârnească atâta vâlvă”

Constantin Bogdan Matei, deputat PSD, a explicat faptul că scandalul pentru identitate și palmares dintre CSA Steaua și FCSB a făcut ca legea propusă de Vasile Dîncu și aliații săi să pară ca fiind cu dedicație pentru formația finanțată de Gigi Becali.

ADVERTISEMENT

”Este normal să stârnească atâta vâlvă pentru că este din cauza acestui scandal între CSA și FCSB, astfel încât întreaga inițiativă legislativă s-a dus în această direcție, cum că este scrisă pentru a da posibilitatea unei echipe să promoveze în prima ligă.

Ceea ce, per total, nu poate fi spus în acest sens pentru că inițiativa legislativă are un caracter general și privește întreg spectrul fotbalului, pentru că azi vorbim despre fotbal, dar se aplică tuturor structurilor sportive din România ce nu pot fi îngrădite din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

„Nu v-am contrazis, am spus că discuția s-a dus în această zonă din cauza acestui scandal. E normal ca iubitorii fotbalului să gândească că legea ar fi cu dedicație pentru CSA pentru a putea promova, dar legea va avea un caracter general și se va aplica tuturor structurilor sportive din România.

Consider că e nevoie de o investiție din partea tuturor celor interesați, fie că sunt privați sau unități administrativ-teritoriale, pentru a susține sportul din România aflat azi într-o situație dificilă din punct de vedere financiar”, a declarat Constantin Bogdan Matei, potrivit digisport.ro.

ADVERTISEMENT

„Traseul legislativ durează cel puțin un an de zile”

În ciuda afirmațiilor tăioase făcute de Florin Talpan la FANATIK SUPERLIGA, Constantin Bogdan Matei a precizat că este imposibil ca CSA Steaua să aibă drept de promovare la finalul acestui sezon. Deputatul PSD a dezvăluit că până la aprobarea modificării legii va trece cel puțin un an de zile.

Constantin Bogdan Matei l-a „înțepat” pe juristul de la CSA Steaua și a mărturisit că legea propusă de Vasile Dîncu și aliații PSD nu avantajează Clubul Sportiv al Armatei. „Momentul este greu de spus de ce l-am ales acum. Discuția despre promovarea Stelei e de foarte mult timp. Nu știu dacă anul acesta Steaua va putea beneficia despre această modificare.

ADVERTISEMENT

Traseul legislativ până să se ajungă la promulgat durează cel puțin un an de zile. La prima cameră sesizată, adică Senatul, nu poate să stea mai mult de 45 de zile sau, prin solicitarea unui grup parlamentar sau a inițiatorului, maximum 60 de zile. Apoi se merge mai departe la Camera Deputaților pentru a fi dezbătută și a se întocmi raportul.

Oricum am vrea sa ducem termenele și dezbaterea, această lege nu o avantajează pe Steaua dacă și-a făcut planurile că va promova anul acesta. Domnul Talpan nu stăpânește tehnica legislativă, dacă se gândește la două-trei săptămâni”, a mai spus Constantin Bogdan Matei.

Constantin Bogdan Matei îl contrazice pe Gigi Becali: ”UEFA nu îngrădește acest drept”

În prima reacție după legea propusă de Vasile Dîncu, Gigi Becali a făcut referire la UEFA. Patronul celor de la FCSB a precizat că legile din fotbal trebuie să fie „armonizate” cu regulamentul impus de UEFA și FIFA. Constantin Bogdan Matei l-a contrazis pe latifundiarul din Pipera.

Deputatul PSD a mărturisit că legea propusă lui Vasile Dîncu nu poate fi îngrădită de forul european. „UEFA nu îngrădește acest drept, la UEFA nu există niciun regulament care să aibă o distincție foarte clară între ce înseamnă cluburi private sau cluburi departamentale. Nu am găsit așa ceva, dar vom cere un punct de vedere din partea Ministerului de Resort și FRF, să ne spună foarte clar dacă îngrădim buna desfășurare a fotbalului.

Nu aș merge pe logica conflictului de interese, ci a oportunității. Eu nu cred că MApN poate susține financiar o echipă de prima ligă. Dosarul de licențiere nu e foarte simplu, garanțiile financiare sunt mari. Probabil vor intra într-o formă de sprijin public-privat, astfel încât echipa să funcționeze și să fie la un nivel foarte înalt, pentru ca vorbim Clubul Sportiv al Armatei, care nu se poate complace într-un obiectiv de genul evitarea retrogradării”, a încheiat deputatul PSD.

ADVERTISEMENT