Fotbal international

Culisele delegărilor lui Istvan Kovacs la Mondialul din Qatar. “Optica FIFA e foarte simplă în cazul lui”. De ce este doar arbitru de rezervă. Exclusiv

La FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI, Cristi Balaj a explicat de ce Istvan Kovacs este delegat doar ca arbitru de rezervă la meciurile de la Campionatul Mondial.
06.12.2022 | 07:36
Culisele delegarilor lui Istvan Kovacs la Mondialul din Qatar Optica FIFA e foarte simpla in cazul lui De ce este doar arbitru de rezerva Exclusiv
Istvan Kovacs ar fi fost luat de FIFA în Qatar doar pentru a fi arbitru de rezervă
ADVERTISEMENT

Istvan Kovacs este singurul arbitru român de la Campionatul Mondial, dar FIFA nu i-a dat ocazia să oficieze vreun joc de la centru. Kovacs a fost de șapte ori arbitru de rezervă până acum și la fel va fi cazul și la următoarea delegare, la Portugalia – Elveția.

Cristi Balaj, despre situația lui Istvan Kovacs, pentru a opta oară arbitru de rezervă la Campionatul Mondial: “FIFA are planuri cu el pentru următoarele turnee finale”

În direct la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI, Cristi Balaj a comentat situația lui Kovacs. Președintele lui CFR Cluj, fost mare arbitru, crede că FIFA îl pregătește pe Istvan Kovacs pentru următoarele turnee finale, când va avea ocazia să fie delegat la centru. Oricum, postura de arbitru de rezervă la Campionatul Mondial rămâne una onorantă, mai crede Balaj.

ADVERTISEMENT

“Să ajungi la Campionatul Mondial, și ca arbitru de rezervă, este o mare mândrie. O onoare, se întâmplă foarte rar. El a fost selectat ca arbitru de rezervă cu toată brigada, ca în situația în care apar arbitraje dezastruoase sau accidentări, ei să aibă varianta unui arbitru în care cred, care este foarte bun, și să aibă brigada la Campionatul Mondial.

S-a întâmplat ca FIFA să fie mulțumită de prestațiile celor din grupe și nu s-a mai apelat la brigăzile aduse. Optica celor de la FIFA legat de Kovacs Istvan este simplă. Îl văd ca un arbitru de perspectivă. Este un arbitru tânăr adus ca o soluție bună în situația în care apar arbitraje slabe și accidentări.

ADVERTISEMENT

Nu a mai fost nevoie să se apeleze la el, a rămas arbitru de rezervă și a rămas pentru că este în planurile FIFA pentru următoarele Campionate Mondiale. Și a rămas să simtă pulsul, să trăiască, să ia contact cu ceea ce înseamnă un Campionat Mondial”, a explicat Cristi Balaj la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI.

VEZI VIDEO MAI JOS

Cristi Balaj explică de ce FIFA trimite arbitri mai slab pregătiți, din Asia sau Africa, iar Kovacs rămâne rezervă: “Fiecare confederație dă un număr de arbitri”

Cristi Balaj a vorbit și despre delegarea unor arbitri din Asia și Africa, de nivel inferior lui Kovacs, situație care poate părea nedreaptă. Balaj consideră că nu ar trebui să ne mirăm de această situație, pentru că face parte din planul FIFA de globalizare a fotbalului.

ADVERTISEMENT

“Europa are avantajul, dar și dezavantajul pentru arbitri, de a avea un nivel infinit mai ridicat decât celelalte continente. Un arbitru mediocru din Europa ar fi cel mai bun din Asia. Fiecare federație, ca și UEFA, are un număr limitat de arbitri. Cei mai mulți sunt din Europa, dar fiecare confederație dă un număr de arbitri”, a mai spus Cristi Balaj la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI.

Istvan Kovacs este delegat ca arbitru de rezervă la partida Portugalia – Elveția, din optimile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar. Partida este programată marți, de la 21:00.

ADVERTISEMENT

Totuși, situația lui Istvan Kovacs nu este chiar de compătimit. Românul este printre arbitrii care au încasat cele mai mari sume la Campionatul Mondial, chiar dacă nu a fost niciodată la centru.

ADVERTISEMENT