News

Cum arată orașul viitorului, proiectul de 200 de miliarde de dolari al Arabiei Saudite. Nu vor exista mașini, iar pe cer va străluci o Lună artificială

Arabia Saudită lucrează la un oraș liniar, care va costa între 100 și 200 de miliarde de dolari. Aici nu vor exista mașini, iar nisipul de pe plaje va străluci în întuneric.
06.11.2021 | 12:30
Cum arata orasul viitorului proiectul de 200 de miliarde de dolari al Arabiei Saudite Nu vor exista masini iar pe cer va straluci o Luna artificiala
Cum arată orașul viitorului, proiectul de 200 de miliarde de dolari al Arabiei Saudite. Nu vor exista mașini, iar pe cer va străluci o Lună artificială. Sursa foto: NOEM, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Orașele viitorului ar putea arăta extrem de diferit față de conceptul urban cu care suntem obișnuiți în prezent.

Schimbările în direcția ”eco” încep să se întâmple mai peste tot în lume, chiar și în țările unde petrolul este principala sursă de venit a statului. Cel mai bun exemplu de acest fel este cel al Arabiei Saudite; deși este cel mai mare exportator de petrol din lume, țara a început să lucreze la un oraș futurist, ce va fi susținut cu 100% energie regenerabilă.

ADVERTISEMENT

Primele planuri referitoare la acest oraș au fost dezvăluite în luna ianuarie de către prințul Mohammed bin Salman. Acesta a vorbit la televizor pentru prima dată despre The Line, sau Linia, o serie de zone urbane desfășurate de-a lungul unei ”coloane vertebrale” centrale, cu o lungime de aproape 170 de kilometri.

La nici un an de la anunț, au și început primele lucrări la acest oraș al viitorului, care nu va avea șosele pentru automobile și care ar urma să găzduiască primii locuitori în anul 2024. Buldozerele au început lucrul, pentru a pregăti cele trei straturi ale orașului liniar.

ADVERTISEMENT

Linia va fi compusă dintr-o regiune de suprafață pentru pietoni, alături de alte două subterane: una pentru transport și una pentru infrastructură.

”Este un proiect de mare amploare”, spune directorul operațiunilor, Nadhmi Al-Nasr, care estimează că nici măcar 1% din eforturile necesare planificării și construcției Liniei nu au fost realizate. În loc să construiască dintr-un singur punct, Al-Nasr a dezvăluit că se ia în calcul pornirea din două puncte extremis și construirea către centru.

ADVERTISEMENT

Seria de comunități ce fac parte din Linie ar urma să se întindă din munții nord-vestici ai Arabiei Saudite până la Marea Roșie. În total, aceste mini-orașe vor putea găzdui până la 1 milion de oameni, care vor fi conectați prin intermediul transportului în comun de mare viteză și ”soluții de mobilitate autonome.”

Școlile, restaurantele, magazinele și alte destinații de interes rapid ar urma să fie la distanțe mici, de câteva minute de mers pe jos. În plus, nicio călătorie dintr-un centru urban nu va dura mai mult de 20 de minute, conform dezvoltatorilor.

ADVERTISEMENT

Datorită formei liniare și infrastructurii subterane, cea mai mare parte din mediul înconjurător va fi protejată. Dezvoltatorii estimează că 95% din peisajul actual va fi păstrat intact.

Arabia Saudită este dispusă să investească între 100 și 200 de miliarde de dolari în Linie. În schimb, eforturile de dezvoltare vor genera peste 380.000 de noi locuri de muncă. Și PIB-ul țării va beneficia de pe urma acestui proiect, urmând să crească cu 48 de miliarde de dolari până în 2030.

”De ce ar trebui să sacrificăm natura de dragul dezvoltării? De ce trebuie ca 7 milioane de oameni să moară în fiecare an din cauza poluării? De ce trebuie ca alți 1 milion de oameni să moară în accidente rutiere?”, se întreba retoric Bin Salman în ianuarie, când dezvăluia planurile proiectului.

Neom – un oraș-stat cu legi diferite față de ale Arabiei Saudite

Linia urmează să fie prima parte din Neom, un oraș-stat ce se va desfășura pe 25.000 de kilometri pătrați, în provincia Tabuk a statului, aflată aproape de granițele cu Iordania și Egipt. Neom ar urma să coste 500 de miliarde de dolari. Numele acestui oraș-stat provine din grecescul ”neos”, sau ”nou”, combinat cu ”mustaqbal”, cuvântul arab pentru ”viitor.”

Este parte dintr-un plan ambițios al saudiților, care vor să scape de dependența de petrol și să își transforme țara într-un Silicon Valley al Orientului Mijlociu. Diferența este că aici vor fi integrate orașele cu centre de cercetare, zone de educație și atracții turistice.

”Neom este un accelerator al progresului omenirii și o viziune asupra modului în care ar putea arăta viitorul”, se arată într-un comunicat de presă din ianuarie. ”Va fi o destinație și un cămin pentru cei ce au visuri mari și care vor să fie parte dintr-un nou model de viață, realizând afaceri prospere și reinventând conservarea mediului.”

Între planurile pentru oraș se regăsesc taxiuri zburătoare, un parc de amuzament cu dinozauri robotici și cea mai mare densitate de restaurante Michelin din lume.

Pentru că peisajul natural din zonă nu este foarte ofertant, acesta va fi transformat artificial. Vor fi folosite mașinării care vor genera nori, va fi creată cea mai mare grădină de corali din lume, va exista nisip care strălucește în întuneric, dar și o lună artificială, care se va aprinde noaptea.

Neom ar urma să fie cel mai mare sistem carbon neutru din lume, iar metropola cu 16 așezări se va baza pe ferme eoliene, solare, dar și pe tehnologii de ultimă generație, care vor converti apa în oxigen și hidrogen, pentru combustibil.

Au existat, însă, obstacole la începutul proiectului. Al-Nasr lea dezvăluit jurnaliștilor că inginerii s-au confruntat cu situația în care au trebuit să dezvolte un oraș în jurul unor tehnologii care, pe alocuri, încă nu există. Construcția trebuia să înceapă în prima parte a lui 2021, dar a demarat abia în urmă cu câteva săptămâni.

Probabil cel mai intrigant aspect referitor la Neom este faptul că orașul-stat ar urma să fie declarat o ”zonă liberă”, care se va supune altor legi decât cele obișnuite din Arabia Saudită. Încă nu este clar ce va însemna asta și ce concesii va face guvernul central, dar am putea să aflăm în prima parte a lui 2022.

ADVERTISEMENT