News

Cum își pregătește Putin domnia pe viață. Cine este regele trolilor, omul din spatele operațiunilor de dezinformare ale Kremlinului

Omul din spatele operațiunilor de dezinformare ale Kremlinului, urmașul lui Evgheni Prigojin și a fabricii sale de troli. Cum își pregătește Putin domnia pe viață în fruntea Rusiei
28.02.2024 | 11:13
Cum isi pregateste Putin domnia pe viata Cine este regele trolilor omul din spatele operatiunilor de dezinformare ale Kremlinului
Peste 1 miliarde de ruble au fost alocate pentru alegerile prezidențiale din Rusia, pentru războiul informațional și pentru monitorizarea și integrarea „noilor regiuni rusești”, adică zonele din Ucraina ocupate de Rusia / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Numele lui Ilia Gambașizde pare să fie legat de aproape toate operațiunile recente de dezinformare rusești. Gambașizde, ale cărui acte de manipulare i-au adus un loc pe lista personalităților vizate de sancțiunile occidentale, face din categoria, „polit-tehnologilor”, adesea comparată cu cea a consilierilor, dar care ocupă totuși un loc predominant în sistemul politic rusesc și chiar dincolo de granițele acestuia. „Polit-tehnologul” este o figură centrală pe scena politică rusă și întruchipează din ce în ce mai mult capacitatea Moscovei de a influența lumea.

Soldații propagandei online orchestrată de Moscova

Marele război ideologic pe care Kremlinul îl duce împotriva Occidentului – iar operațiunile de dezinformare constituie o parte importantă a acestuia – a fost întotdeauna prezentat ca o prioritate pentru Vladimir Putin. Numele lui Ilia Gambașizde este legat de vasta campanie rusă de dezinformare Doppelganger (sosia, în germană) din Europa și de cea care a vizat America de Sud. În decembrie anul trecut, Kievul l-a acuzat, de asemenea, pe Ilia Gambașizde că a conceput un nou plan de război informațional în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Toate acestea dau impresia că acest om discret joacă un rol central în noul sistem de propagandă online orchestrat de Moscova. Oficial, Ilya Gambachidze este un „tehnician politic”, ca sute de alții în Rusia. Este o profesie bine cunoscută de ruși, care îi văd pe acești experți în emisiunile politice de la televizor, dar puțin cunoscută în afara granițelor țării. Tehnologul politic este o figură centrală pe scena politică rusă și întruchipează din ce în ce mai mult capacitatea Moscovei de a influența lumea.

Social Design Agency și Struktura

În Occident, Gambașizde ieșit din anonimat în vara anului 2023. În iulie, Consiliul Uniunii Europene a decis să-l adauge pe lista cetățenilor ruși vizați de sancțiuni. Motivul: el este fondatorul Social Design Agency (SDA) și Struktura, două entități care au jucat un rol important în masiva operațiune de dezinformare rusă Doppelganger, care a vizat țările europene din primăvara anului 2022, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

Dar acesta este doar începutul. Ilia Gambașizde, un tehnocrat rus cu aspect sever, în vârstă de 40 de ani, a reapărut în America de Sud în noiembrie 2023. Statele Unite au acuzat SDA că a pus la cale o versiune sud-americană a operațiunii Doppelgänger. „SDA a jucat atât rolul de coordonator al diferiților actori implicați în aceste campanii de dezinformare, cât și de operator, prin crearea de conținuturi false”, subliniază Coline Chavane, analist de informații privind amenințările cibernetice pentru Sekoia.io, o companie franceză de securitate informatică.

Dezinformarea în Europa, America și Ucraina

Apoi, prolificul dezinformator rus, care rămâne foarte discret în ceea ce privește viața sa privată, a revenit din nou pentru a viza Europa și Franța. În zilele care au urmat începerii războiului dintre Israel și Hamas în octombrie 2023, graffiti cu Steaua lui David au proliferat pe străzile Parisului. Ancheta arată că acestea au legătură cu operațiunea Doppelganger. Mai precis, SDA a fost acuzată de Viginum, agenția guvernamentală franceză de apărare împotriva influenței digitale străine, că a încercat să amplifice sentimentul că antisemitismul este în creștere în Franța, prin retransmiterea acestui fenomen pe rețelele sociale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Kremlinul l-ar fi statutat pe Ilia Gambașizde ca organizator șef al unei noi campanii de propagandă anti-occidentală în Ucraina, potrivit unor documente care detaliază acest plan de dezinformare, semnate de șeful SDA și care au fost divulgate în presa ucraineană. Documentele îl arată, de asemenea, pe Gambașizde ca fiind unul dintre principalii consilieri din umbră ai „celeilalte Ucraine”, o nouă mișcare anti-Zelenski, o platformă condusă de fostul oligarh ucrainean pro-Putin, Viktor Medvedciuk.

„Ilia Gambașizde pare într-adevăr să fie un element foarte central în noul plan al Moscovei de a răspândi dezinformarea rusă în întreaga lume”, rezumă Andrew Wilson, specialist în Rusia la University College London. Contactat de France 24, Consiliul Uniunii Europene a refuzat să comenteze importanța pe care Bruxelles-ul o acordă acestui propagandist rus, invocând „confidențialitatea lucrărilor pregătitoare” pentru a decide dacă să sancționeze o persoană sau o companie.

ADVERTISEMENT

Ilia Gambașizde nu este singurul rus implicat în operațiunea Doppelganger care a fost luat în vizor de UE. Au fost sancționate, de asemenea, persoane care au legături cu GRU – serviciile secrete militare rusești. El nu este nici singurul orchestrator al noii campanii de dezinformare din Ucraina: se spune că a lucrat cu Sophia Zaharova, o angajată a Departamentului rus de Comunicații și Tehnologia Informației.

Pe urmele lui Evgheni Prigojin

Gambașizde pare astfel să întruchipeze firul roșu al dezinformării rusești la scară largă. Iar această omniprezență sugerează „că Ilia Gambașizde și SDA îl înlocuiesc treptat pe Evgeny Prigojin, fostul patron al grupului de mercenari Wagner și fabrica sa de troli”, afirmă Anton Cehovțov, politolog ucrainean și director al Centrului pentru Integritate Democratică, un grup de reflecție asupra regimurilor autoritare cu sediul în Austria.

Dar elevul este încă departe de a-l înlocui pe profesorul Prigojin. Fostul șef al grupului Wagner, regele notoriu al mercenarilor și al trolilor, a creat un imperiu internațional de dezinformare. De la moartea sa, în august 2023, tronul a rămas vacant. „Există un loc liber, iar competiția este acerbă. Pentru moment, Ilia Gambașizde pare să fie bine plasat”, rezumă Anton Cehovșov.

De asemenea, este posibil ca această moștenire să fie împărțită între mai mulți actori. „Asistăm în prezent la o structurare a ecosistemului de propagandă în Rusia. Dar, cu toate acestea, nu există neapărat un singur jucător în centrul sistemului. Este mai degrabă o rețea care pare a fi în funcțiune”, spune Coline Chavane. În trecut, cu figura tutelară a lui Evgheni Prigojin, „dezinformarea era organizată în mod piramidal, în timp ce noi părem să ne îndreptăm mai degrabă spre o structură în formă de pânză de păianjen, cu mai mulți actori legați în rețea, chiar dacă principalii sunt în continuare aceiași”, explică Francois Deruty, director de informații la Sekoia.io.

Ilia Gambașdize, un Rasputin al dezinformării

Un alt lucru care îl deosebește pe Gambașizde de Prigozhin este discreția sa aparentă. Nu are nimic de-a face cu dezinvoltura și show-ul mediatic al răposatului șef al grupului Wagner. Internetul este ciudat de zgârcit în ceea ce privește subiectul Ilia Gambașizde. Câți ani are? Nimic pe world wide web. Potrivit lui Serghei Iejov, un jurnalist rus de investigații, Gambașizde are 46 de ani.

Nu se știe nici unde s-a născut, dacă este căsătorit sau dacă are copii. Tot ce se știe este că este înregistrat fiscal la un birou de impozite din Moscova. Fotografiile cu el sunt, de asemenea, rare. Una dintre cele mai recente arată un bărbat cu un aspect auster, cu un început de chelie și fără alte trăsături distinctive.

Cu toate acestea, pe lista europeană a persoanelor sancționate, el este descris ca fiind un fost consilier al lui Piotr Tolstoi. Nu este puțin lucru: strănepotul celebrului scriitor rus Lev Tolstoi este vicepreședinte al Dumei de Stat și a fost foarte activ în cadrul Consiliului Europei până la începutul marii ofensive militare a Rusiei în Ucraina în 2022. Toate acestea se adaugă la imaginea unui om misterios care știe să cultive relații la nivel înalt în aparatul de stat rus. Să fie Ilia Gambașizde un Rasputin al dezinformării, un maestru al manipulării?

„Un polit-tehnolog de mâna a treia”

Dar imaginea poate fi, de asemenea, înșelătoare. „Dacă există atât de puține informații pe contul său, s-ar putea ca pur și simplu să fie faptul că nu este suficient de important în Rusia”, afirmă Andrei Perțev, jurnalist la media independentă rusă Meduza și cunoscător al mecanismelor interne ale puterii de la Moscova. Cazul lui Ilia Gambașizde ilustrează modul în care același individ poate evolua în două realități foarte diferite. Într-una, în Occident, el este văzut ca o amenințare, iar Europa merge până într-acolo încât îl include pe acest ilustru necunoscut pe lista persoanelor sancționate. În cealaltă, în Rusia, el este în cel mai bun caz „un politolog de mâna a treia”, spune Perțev.

Ilia Gambașizde este unul dintre cei mai în vogă consultanți politici ruși, omniprezent în mass-media și stăpân pe jocul politic. „Are cariera tipică a unui polit-tehnolog”, este de acord Andrew Wilson, specialist în Rusia la University College London. Aceștia sunt antreprenori care oferă o gamă largă de servicii pentru a ajuta un candidat să câștige sau pentru a impune o narațiune în dezbaterea publică.

La nivel internațional, acești „polit-tehnologi” sunt cel mai adesea asociați cu Evgheni Prigojin, care obișnuia să trimită zeci dintre ei în țările africane pentru a-i ajuta pe protejații Moscovei să câștige alegerile. Dar „nu trebuie să uităm că principala lor sursă de venit constă în a se ocupa de alegerile din Rusia, lucrând pentru guvernatori sau partide”, notează Anton Cehovțov.

Eșecuri în divizia regională

„Acolo sunt banii”, spune Andrei Perțov. Prin urmare, influența unui tehnolog politic se măsoară mai ales în funcție de prestigiul alegerilor pe care trebuie să le ajute să le câștige. În această privință, Ilia Gambașizde joacă într-o divizie foarte regională. El s-a ocupat de alegeri în mica republică Kalmîkia (la poarta de intrare în Caucazul rusesc), precum și în oblastul Tambov, una dintre cele mai puțin populate regiuni din centrul Rusiei.

„Echipa sa (de la SDA) făcea deseori greșeli și a fost rechemat de mai multe ori la Moscova pentru a evita un eșec electoral”, continuă jurnalistul rus, care nu înțelege cum un astfel de individ s-a putut afla în vizorul Bruxelles-ului. Pe Telegram, conturi anonime ironizează efectul discutabil al sfaturilor date de Gambașizde lui Batu Hasikov, guvernatorul Kalmîkiei în 2019. Nu numai că nu a reușit să restabilească reputația protejatului său, dar ratingul său de popularitate chiar s-a prăbușit la acel moment.

Eliberarea porcului comunist

Și în august 2023, unul dintre ajutoarele lui Ilia Gambașizde a considerat inteligent să elibereze un porc tatuat cu emblema Partidului Comunist în republica Hakasia, în Siberia. Ideea? Să-l discrediteze pe guvernatorul comunist al republicii, Valentin Konovalov. Dar planul s-a întors împotriva lui: o parte din populația locală l-a acuzat că „ridiculizează istoria Rusiei” și a fost amendat pentru încălcarea regulilor de campanie.

Cel mai prestigios client al SDA pare să fi fost Leonid Sluțki, care a preluat conducerea partidului ultranaționalist LDPR în 2022, după moartea foarte mediatizatului și scandalosului Vladimir Jirinovski. Noul șef al extremei drepte a vrut să compenseze lipsa sa de carismă cu un tehnolog politic. A sfârșit prin a-l alege pe Ilia Gambașizde. Dar Gambachidze a fost rapid concediat „fără nicio ezitare, ceea ce înseamnă că nu este considerat foarte important la Kremlin”, a explicat Perțev.

Cum a ajuns un astfel de individ să fie implicat în operațiuni de dezinformare pe scară largă pe plan internațional? „Uneori nu competența contează, ci loialitatea, iar în Rusia calitatea rețelei este esențială pentru un polit-tehnolog”, subliniază Andrew Wilson.

Carne de tun informațională

În cazul lui Ilia Gambașizde, omul care îl cunoaște pe omul care îl cunoaște pe Vladimir Putin este Alexander Haricev, un consilier al Kremlinului. „Este mai ales un tovarăș de drum al lui Serghei Kirienko (fost prim-ministru rus în 1998), care se ocupă acum de probleme electorale pentru președintele rus”, explică Andrei Perțev. La sfârșitul lui decembrie 2023, Washington Post l-a făcut chiar pe Serghei Kirienko creierul mai multor operațiuni de influență, dintre care una a avut ca scop consolidarea legăturilor dintre Rusia și extrema dreaptă franceză.

„Oamenii vin să-l vadă pe Sergueï Kirienko pentru întrebări electorale sau de altă natură, iar acesta îi deleagă lui Alexandr Haricev sarcina de a găsi tehnologul sau tehnologii politici potriviți”, explică Andrei Perțev.

Astfel s-a ajuns ca Ilia Gambașizde să fie asociat cu operațiunile internaționale de dezinformare. „Motivul principal este că ar fi ieftin”, spune jurnalistul rus. Pentru acest expert, în ordinea priorităților bugetare ale Kremlinului, obținerea candidatului potrivit pentru a câștiga alegerile care contează pe plan intern este mai importantă decât lansarea unei campanii de dezinformare în Europa.

În plus, „cei mai buni tehnologi politic nu ar fi probabil interesați”, adaugă Andrei Perțsev.  Nu merită riscul: să lucreze pe piața internă este mai profitabil și nu riscă să ajungă pe listele de sancțiuni internaționale. În acest sens, Ilia Gambașizde este carne de tun informațională. Cu toate acestea, marele război ideologic pe care Kremlinul îl duce împotriva Occidentului – iar operațiunile de dezinformare constituie o parte importantă a acestuia – a fost întotdeauna prezentat ca o prioritate pentru Vladimir Putin.

Apărarea „valorilor” rusești

Poate părea paradoxal să faci dintr-un „polit-tehnolog” de relativ succes o parte centrală a acestei strategii. Dar Ilia Gambașizde nu este singurul îmbarcat. „Întrucât apărarea valorilor rusești a fost ridicată la rang de chestiune de securitate națională, spionii ruși sunt inevitabil implicați în acest tip de operațiuni”, subliniază Evgheni Golovcenko, specialist în dezinformare rusă la Universitatea din Copenhaga.

Kremlinul nu are nevoie nici de campanii de propagandă cibernetică foarte elaborate. „Cel mai sofisticat aspect ține de diversitatea suporturilor și mijloacelor utilizate. Pentru operațiunea Doppelgänger, SDA a apelat la mass-media locală, jurnaliști și Youtuberi pentru a-și amplifica mesajele. De asemenea, au creat o vastă rețea de site-uri false, dintre care unele erau vizibile doar într-o anumită țară”, explică Coline Chavane.

Clonarea site-urilor de presă străine

Site-urile de știri false înființate erau clone destul de rudimentare ale unor site-uri precum „20 minutes”, „Der Spiegel” și „The Guardian”. „Lucrul important este că aceste operațiuni sunt puțin costisitoare. Una singură costă mai puțin decât o rachetă deasupra Ucrainei. Așa că, chiar dacă nu sunt executate perfect de Ilia Gambașizde, pariul este că, prin înșiruirea lor pe o perioadă lungă de timp, vor sfârși prin a funcționa”, rezumă Evgheni Golovcenko.

Sistemul de război informațional care a fost pus în aplicare, în care Ilia Gambașizde este o piesă importantă, amintește de strategia militară folosită de Rusia în Ucraina: trimiterea val după val de trupe în speranța că apărarea inamicului se va prăbuși din cauza numărului mare de soldați.

Kremlin Leaks

Pe de altă parte, documente secrete dezvăluie amploarea bugetului administrației Putin alocat controlului ideologic al populației ruse și al teritoriilor anexate. Scopul: realegerea sa pe 17 martie. Aceste Kremlin Leaks, publicate luni, oferă o imagine detaliată a rețelei de propagandă și cenzură creată de Kremlin pentru a influența fiecare alegător rus și pe cei din teritoriile anexate.

Aceste documente secrete, dintre care cele mai recente datează din decembrie 2023, arată investițiile făcute pentru a spori influența Kremlinului asupra populației. În total, peste 1,1 miliarde de euro au fost alocate pentru alegerile prezidențiale, războiul informațional și monitorizarea și integrarea „noilor regiuni rusești” – zonele din Ucraina ocupate de Rusia, scrie Le Point.

„Aceste documente sunt importante din două motive. În primul rând, ele confirmă exact modul în care Kremlinul încearcă să remodeleze întreaga ideologie a statului rus. În al doilea rând, ele arată modul în care acest lucru este pus în aplicare la nivel microeconomic”, a declarat analistul Mark Galeotti pentru site-ul de investigații Vsquare, care a fost implicat în dezvăluirea acestor documente.

631 milioane de euro alocate pentru „războiul informațional”

Echivalentul a 631 de milioane de euro din bugetul rusesc sunt alocate pentru ceea ce însăși administrația Putin numește „război informațional”. Documentele dezvăluie că prezentatorul de radio și televiziune propagandist Vladimir Soloviev, cunoscut pentru diatribele sale violente anti-occidentale, a primit aproximativ 15 milioane de euro (1,5 milioane de ruble) în 2023. Pentru acest an, autoritățile ruse îi promit o sumă dublă.

Kremlin Leaks detaliază, de asemenea, rolul important jucat de filme, seriale și programe de televiziune în acest „război informațional” în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale. 15 organizații au primit aproape 600 de milioane de euro pentru a produce conținuturi în conformitate cu „propaganda de stat și pentru a se asigura că societatea se află în starea de spirit potrivită”. Printre acestea, Institutul de Dezvoltare a Internetului (IDI) a primit aproape 400 de milioane de euro de la începutul anului 2023 pentru a pune în imagini această propagandă.

Filme patriotice și propagandă

Pentru alegerile prezidențiale, IDI a pregătit un document de „conținut creativ de campanie”, care include filme și piese de teatru care vor „crea un context emoțional favorabil alegerilor prezidențiale”. În special, în timpul alegerilor va fi proiectat filmul „Callsign: Passenger”, care spune relatează povestea unui tânăr artist care își părăsește viața liniștită și se înrolează în armată. Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, este, de asemenea, reprezentată în filmul „The Garde-Marines”. Potrivit sinopsisului, filmul urmărește uniunea din secolul al XVIII-lea dintre Crimeea și Rusia, „o alianță sacră pe care Europa” încearcă să o rupă.

O serie de 12 episoade, Republica Democrată Germană în timpul Războiului Rece, este, de asemenea, prezentată. Intriga se concentrează asupra unui spion sovietic și oferă „o imagine pozitivă a unui agent de securitate națională”. Această poveste amintește de cea a lui Vladimir Putin, un fost ofițer al serviciului de spionaj sovietic.

Unele proiecte se referă chiar direct la invazia din Ucraina, care a început acum doi ani, cum ar fi serialul „Fathers of the Donbas”. Acesta este prezentat ca un „documentar în mai multe părți despre oamenii și evenimentele care au loc la granițele sudice ale Rusiei, în regiunile Lugansk, Donețk, Zaporia, Herson și Rostov”, potrivit publicației letone Meduza.

Controlul profesorilor și al elevilor

Pe lângă această propagandă în lumea divertismentului, administrația Putin încearcă, de asemenea, să influențeze angajații organizațiilor din cadrul Ministerului Educației și Științei. Potrivit Kremlin Leaks, în cadrul ministerului au fost întocmite liste. Acestea fac diferența între angajați și liderii de opinie – instruiți și educați de autoritățile ruse – pentru a „crește nivelul lor de alfabetizare socio-politică”.

Alte documente recomandă, de asemenea, organizarea de concursuri „pentru a stimula participarea elevilor și a profesorilor la alegeri”, sau un club de „dialog deschis”, în cadrul căruia liderii de opinie și alți „experți” invitați se pot întâlni cu elevii și profesorii. Kremlin Leaks dezvăluie, de asemenea, obiectivele Rusiei în ceea ce privește teritoriile ucrainene pe care le ocupă, pentru a-și asigura loialitatea populației locale și, astfel, sprijinul pentru Putin la 17 martie.

De exemplu, sub acoperirea unui cadru legal, partidul politic Rusia Unită a obținut 2,4 milioane de euro de la guvern în decembrie 2023, pentru a finanța „noile regiuni”. Cea mai mare parte a acestei sume, 730.000 de euro, este alocată pentru Donețk. „Au nevoie de un fel de structură pentru a integra teritoriile ocupate, iar cea mai disponibilă structură este Rusia Unită”, declară Martin Kragh pentru Vsquare.

Cenzura teritoriilor ucrainene anexate

Războiul informațional purtat de autoritățile ruse nu se limitează la difuzarea propriilor mesaje. Acesta include, de asemenea, cenzura pe internet. Potrivit Kremlin Leaks, un sistem de blocare a internetului este finanțat de guvern, atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru a controla informațiile din zonele ocupate. Acest sistem, cunoscut sub acronimul rusesc ASBI, a primit 10 milioane de euro în 2023 pentru a finanța noi echipamente dedicate „rezistenței la difuzarea de informații interzise, blocării conținutului interzis în noi teritorii, asigurării funcționării segmentului rusesc al internetului și rezistenței la amenințări și atacuri externe”.

Alte așa-zise ONG-uri au primit, de asemenea, finanțare pentru a monitoriza tinerii ucraineni. Se spune că o organizație monitorizează peste 52 de milioane de profiluri de rețele sociale ale rezidenților care locuiesc în zonele ocupate din Ucraina. Iar 1,6 milioane dintre aceștia, considerați periculoși de către autoritățile ruse, se află sub supraveghere constantă. Kremlin Leaks se referă, de asemenea, la proiecte pe care administrația Putin intenționează să le creeze pentru a detecta așa-numitul conținut „interzis” pe rețelele de socializare, dar și pentru a menține comentariile pro-ruse pe canalul Telegram din Donețk.

Portal Kombat în Europa

În fine, unele documente detaliază planurile de alocare a 13 milioane de euro în următorii trei ani pentru Readovka, o agenție de presă rusă. Jumătate din aceste fonduri vor fi folosite pentru a lansa o nouă rețea media în teritoriile ucrainene ocupate. Această scurgere de documente vine la scurt timp după dezvăluirile despre instrumentul rusesc de manipulare a opiniei publice în Europa, Portal Kombat. Potrivit autorităților franceze, aproape 200 de site-uri rusești au fost folosite în 2022 pentru a încerca să dezinformeze populația cu privire la războiul din Ucraina. Deocamdată, nici un comanditar anume nu a fost numit ca fiind responsabil pentru operațiunea de interferență.

ADVERTISEMENT