News

Cum s-a făcut de râs Ion Iliescu la un summit important. „The ducks come from the trucks”, discursul care a intrat în istorie

De-a lungul anilor, unii dintre cei mai importanți politicieni au generat câteva momente amuzante care au rămas pentru totdeauna în istoria politicii românești. Printre ei, și Ion Iliescu, fostul președinte al României.
15.08.2022 | 13:40
Cum sa facut de ras Ion Iliescu la un summit important The ducks come from the trucks discursul care a intrat in istorie
Ion Iliescu nu a excelat niciodată în discursurile susținute în limba engleză. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a stârnit zâmbete largi când era nevoit să se adreseze în limba engleză. Fostul președinte de onoare al PSD se descurca onorabil când vorbea limba franceză, dar accentul est-european l-a încurcat mult când trebuia să schimbe registrul în limba engleză.

Ion Iliescu nu s-a putut acomoda niciodată cu engleza

Nu la fel se putea spune despre cunoștințele de limba rusă, pe care Ion Iliescu a învățat-o mai bine când a urmat cursurile Institutului Energetic al Universității din Moscova.

ADVERTISEMENT

Problemele pe care le avea Ion Iliescu cu privire la limba engleză au devenit evidente după Revoluție, când a fost ales președinte al României. Astfel, într-o deplasare pentru un summit organizat la Istanbul, acesta s-a referit la problema rețelelor care transportau droguri.

Numai că în loc să spună ”The drugs come with the trucks” (n.r. – Drogurile vin cu camioanele), el a rostit nemuritoarea formulă ”The ducks come from the trucks” (n.r. – Rațele vin din camioane).

ADVERTISEMENT

Altădată, principalul inculpat (n.r. – alături de Gelu Voican Voiculescu) în Dosarul Revoluției, retrimis în instanță la începutul lunii august, s-a aventurat în descrierea canalului Sulina. Desigur, tot în limba celebrului dramaturg și poet William Shakespeare.

Era o conferinţă despre căile navigabile interioare, iar Iliescu s-a referit la ”Sulaina cenăl”, după care a punctat că dorește să fie ”les tehnişăn ănd mor politişăn”. Altfel, în continuare puteți vedea cum arată Ion Iliescu la 92 de ani.

ADVERTISEMENT

Crin Antonescu a încercat, dar nu prea a reușit

Cu limba engleză nu s-a descurcat prea bine nici Crin Antonescu, fostul președinte al PNL. În acest sens este clară ”mostra” oferită în 2012, când a preluat mandatul de președinte interimar al României.

La acea vreme, magistrații CCR decideau că a fost respectată procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. În august 2012, în timpul unei întâlniri cu reprezentanții FMI, Crin Antonescu s-a referit la ministrul finanțelor, Florin Georgescu, într-un fel care a uimit asistența.

ADVERTISEMENT

Ministrul a fost descris de Antonescu dret ”the father and mother of…. ha ha”. Vizibil stânjenit de vocabularul sărac în limba engleză, Crin Antonescu a mai spus: ”Mai fărst steitmănt iz zis păliticăl craisis don’t influănce, ăăădon’t influănce, ză negosienşăns…”

ADVERTISEMENT