News

Cum s-a schimbat viața femeilor în ultimul an. Secretarul general ONU: “Drepturile lor sunt amenințate și încălcate în întreaga lume”

Viața femeilor s-a schimbat în ultimul an, iar Organizația Națiunilor Unite avertizează că lumea se află la 300 de ani distanță de egalitatea de gen.
08.03.2023 | 13:50
Cum sa schimbat viata femeilor in ultimul an Secretarul general ONU Drepturile lor sunt amenintate si incalcate in intreaga lume
În mai multe țări drepturile femeilor sunt tot mai restrânse Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit ONU, progresele obținute cu greu pentru atingerea obiectivului egalității de gen “dispar sub ochii noștri”, iar secretarul general al organizației António Guterres, a avertizat că “drepturile femeilor sunt amenințate și încălcate în întreaga lume”.

Secretarul general ONU: “Drepturile femeilor sunt amenințate și încălcate în întreaga lume”

Luând cuvântul luni, în fața Comisiei ONU pentru statutul femeii, secretarul general António Guterres a declarat că egalitatea de gen “dispare sub ochii noștri”. El a atras în mod special atenția asupra Afganistanului, unde femeile și fetele “au fost șterse din viața publică” în urma revenirii la regimul taliban. Regimul a interzis accesul femeilor și fetelor în universități și în unele școli. Talibanii au blocat, de asemenea, multe femei care lucrează în domeniul ajutorului umanitar, punând în pericol programe de ajutor cheie, inclusiv cele supravegheate de ONU.

ADVERTISEMENT

În multe locuri, drepturile sexuale și de reproducere ale femeilor “sunt retrogradate”, a spus el. Mortalitatea maternă este în creștere, a spus el, iar pandemia de coronavirus a forțat milioane de fete să abandoneze școala, iar mamele și femeile care au grijă de familie să renunțe la joburi la nivel mondial. “Egalitatea de gen este din ce în ce mai îndepărtată”, a spus Guterres. “Pe calea actuală, U.N. Women o plasează la 300 de ani distanță”, relatează The Washington Post.

Din Ucraina până în regiunea Sahel din Africa de Vest, femeile sunt “primele și cele mai afectate” de conflicte, a mai spus Guterres. Secretarul general al ONU nu a menționat numele Iranului, care a fost expulzat în decembrie din comisia în fața căreia s-a adresat luni și care are sarcina de a proteja drepturile femeilor și de a promova egalitatea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Guterres a atras atenția asupra “dezinformării și dezinformării misogine”, despre care a spus că înflorește pe rețelele de socializare, precum și asupra a ceea ce este cunoscut sub numele de “gender trolling”, care are ca scop “reducerea la tăcere a femeilor și forțarea lor să iasă din viața publică”.

Femeile protestează în Iran

În septembrie, o tânără kurdă a fost reținută în Teheran după ce ar fi încălcat codul vestimentar strict al țării. Câteva zile mai târziu, tânăra de 22 de ani a murit în arest – se presupune că a fost bătută de poliție. Moartea Mahsei Amini a declanșat un val de proteste sub sloganul “Femei, viață, libertate”, care a ajuns să exprime decenii de nemulțumire nu numai față de legile privind vălul din țară, ci și față de sistemul de guvernare în sine. Nu pentru prima dată în istoria Iranului, femeile au jucat un rol activ în proteste.

ADVERTISEMENT

Însă protestatarii au plătit un preț ridicat. Potrivit agenției de știri activiste HRANA, cel puțin 530 de persoane au fost ucise și peste 19.000 au fost arestate până la 21 februarie. Deși demonstrațiile continuă de luni de zile, ele nu au adus până acum nicio schimbare concretă, în timp ce guvernul și-a intensificat represiunea împotriva protestatarilor.

Mai recent, au existat rapoarte privind sute de elevi – în marea lor majoritate fete – care s-au îmbolnăvit în urma unor presupuse otrăviri în școli din Iran. Nu este clar cine se află în spatele presupuselor otrăviri sau dacă acestea au legătură cu protestele, dar autoritățile au ordonat o anchetă. Liderul suprem al Iranului a declarat săptămâna aceasta că, dacă otrăvirile sunt deliberate, ar fi o “crimă de neiertat” care merită pedeapsa cu moartea.

ADVERTISEMENT

Talibanii, măsuri drastice în ceea ce privește drepturile femeilor

Există temeri cu privire la soarta drepturilor femeilor în Afganistan încă de când talibanii au revenit la putere în august 2021. Cu toate acestea, situația s-a deteriorat semnificativ în ultimul an, un oficial al ONU avertizând săptămâna aceasta că tratamentul aplicat de grup femeilor și fetelor “poate echivala cu persecuția pe criterii de gen, o crimă împotriva umanității”.

Atunci când talibanii au preluat controlul Afganistanului, liderii săi – dornici să obțină recunoașterea internațională – au promis că vor respecta drepturile femeilor. Cu toate acestea, până la sfârșitul lunii martie 2022, promisiunile talibanilor de a permite fetelor să se întoarcă la școala secundară nu s-au materializat. Apoi, în luna mai, talibanii au ordonat ca femeile musulmane să fie acoperite din cap până în picioare în public.

În ultimele luni, restricțiile privind rolul femeilor în viața publică s-au înăsprit și mai mult, femeilor fiindu-le interzis să frecventeze toate universitățile și apoi împiedicându-le să lucreze pentru organizațiile internaționale. Această din urmă interdicție a sporit presiunea asupra unei țări care se confruntă deja cu disperare cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu peste 24 de milioane de persoane care au nevoie de asistență umanitară.

Cel puțin patru mari grupuri internaționale de ajutorare au anunțat aproape imediat că își vor întrerupe activitatea în Afganistan, menționând rolul vital al femeilor în furnizarea de ajutor umanitar, precum și impactul interdicției asupra vieții femeilor în timpul unei crize economice majore.

Curtea Supremă a SUA a anulat hotărârea în cazul Roe vs. Wade

Mai mult de o duzină de state au interzis majoritatea avorturilor de când Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat decizia în cauza Roe vs. Wade în iunie, fie prin interzicerea completă a acestora, cu excepții limitate, fie după șase săptămâni de sarcină. Instanțele au blocat interdicțiile în alte câteva state, în timp ce continuă contestațiile legale.

De la decizia Curții Supreme, au apărut povești despre impactul asupra fetelor și femeilor din întreaga țară: de la o victimă a unui viol în vârstă de 10 ani din Ohio, care a trebuit să călătorească în alt stat pentru a face avort, la medicul din Indianapolis care a ajutat-o și care a fost anchetat de procurorul general al statului, la alte persoane ai căror medici au refuzat avorturile chiar și atunci când acestea erau legale.

Șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului a descris hotărârea ca fiind un “regres major” și “o lovitură uriașă pentru drepturile omului și egalitatea de gen ale femeilor”.

Grupurile pentru drepturile omului așteaptă, de asemenea, o decizie a unei instanțe federale din Texas cu privire la accesul americanilor la mifepristonă, un medicament pentru avort aprobat la nivel federal. Decizia ar putea avea implicații radicale pentru accesul la avort în întreaga țară, inclusiv în statele conduse de democrați, unde dreptul la avort este protejat.

5 femei cărora li s-a refuzat avortul au dat în judecată statul Texas

Cinci femei au intentat un proces împotriva Texasului în legătură cu interzicerea aproape totală a avortului în acest stat, în primul caz de acest gen de la anularea de către Curtea Supremă a deciziei Roe vs Wade anul trecut. Femeile spun că legea avortului din statul condus de republicani le-a refuzat, precum și altor nenumărate femei însărcinate, îngrijirea medicală obstetricală adecvată și le-a pus viața în pericol, potrivit acțiunii în justiție desecretizată marți.

Interzicerea avortului în Texas a alimentat temerile medicilor de a-și pierde licențele, de a fi amendați și de a se confrunta cu posibile acuzații civile și penale pentru că au efectuat îngrijiri obstetrice salvatoare de vieți, potrivit procesului, depus la tribunalul districtual din comitatul Travis. Acest lucru, spun femeile, a creat un curent de opinie în cadrul comunității medicale care le-a împiedicat să aibă acces la îngrijiri urgente atunci când au avut cea mai mare nevoie de ele.

Toate cele cinci femei ar fi trebuit să se califice pentru un avort în baza excepției prevăzute de lege, a declarat avocatul principal Molly Duane. Ca urmare a interdicției, patru dintre femei au fost nevoite să călătorească în alte state pentru a obține avorturi de urgență, se arată în proces. Cea de-a cincea, reclamanta principală Amanda Zurawski, nu a putut face avort în ciuda faptului că fătul ei nu avea nicio șansă de supraviețuire și i s-a permis să nască doar după ce a intrat în septicemie, lăsând-o cu leziuni fizice permanente.

Femei șef de stat sau guvern s-au retras din politică

Femeile rămân subreprezentate în guvern – din ianuarie, doar 31 de țări au o femeie în funcția de șef de stat sau de guvern, potrivit ONU Women, care a precizat că datele arată că femeile “sunt subreprezentate la toate nivelurile de luare a deciziilor la nivel mondial și că realizarea parității de gen în viața politică este departe”. Recentele demisii a două femei lider de profil înalt, în special, au stârnit discuții despre sexismul și atacurile personale cu care se confruntă adesea liderii femei.

În ianuarie, Jacinda Ardern din Noua Zeelandă – care a fost cel mai tânăr lider al țării din ultimii peste 150 de ani când a fost aleasă și care a devenit ulterior doar al doilea lider mondial ales din istoria modernă care a născut în timpul mandatului – a anunțat că demisionează după cinci ani în funcția de prim-ministru. “Știu ce presupune această funcție”, a declarat Ardern. “Și știu că nu mai am suficient combustibil în rezervor pentru a-i face dreptate.”

Ardern s-a confruntat cu sexismul în timpul mandatului său, inclusiv cu remarci din partea reporterilor, a comentatorilor online și a colegilor politicieni. Un jurnalist a întrebat-o despre concepția copilului ei, iar poliția a investigat odată un club de striptease pentru că a folosit o imagine trucată a lui Ardern pentru a se promova.

Teme similare au apărut luna următoare, când prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, și-a anunțat demisia după mai bine de opt ani în această funcție. Ea a declarat că a simțit că nu mai poate da slujbei “absolut totul”, care este “singurul mod de a o face”, dar a vorbit și despre impactul atmosferei politice, “îndrăznesc să spun brutalitate”, asupra ei și a celor din jurul ei.

Ambii lideri se aflau sub presiune pe probleme interne – iar comentatorii au subliniat că momentul demisiilor lor a fost probabil influențat și de considerente politice. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu se confrunta cu un scandal major. În schimb, ambele au vorbit despre dorința lor de a se întoarce la o viață mai normală, iar demisiile lor au marcat retragerea a două femei lider proeminente de pe scena mondială, într-un moment în care femeile lider sunt încă foarte puțin numeroase.

ADVERTISEMENT