Fotbal intern

Cornel Dinu, analiză înainte de România – Islanda: “Valul de mare care se loveşte de stânci”. Exclusiv

08.10.2020 | 14:45
Cornel Dinu analiza inainte de Romania  Islanda Valul de mare care se loveste de stanci Exclusiv
ADVERTISEMENT

România va evolua joi, de la ora 21:45, pe terenul Islandei în semifinalele barajului pentru Euro 2021. Naţionala lui Mirel Rădoi îşi joacă ultima şansă de calificare la turneul final care va fi găzduit şi pe Arena Naţională. 

Confruntarea are loc într-o singură manşă pe terenul islandezilor, care sunt uşor favoriţi la casele de pariuri. Învingătoarea din acest meci va juca finala pentru Euro 2020 cu Bulgaria sau Ungaria, tot în deplasare, în luna noiembrie.

ADVERTISEMENT

Fostul selecţioner al României, Cornel Dinu a analizat pentru FANATIK confruntarea cu Islanda şi a precizat modul în care trebuie abordat un meci decisiv al echipei naţionale în faţa unui adversar disciplinat, cu talie şi puternic:

Cum trebuie să abordeze România meciul decisiv cu Islandei. Cornel Dinu a analizat confruntarea

“După părerea mea, meciul trebuie abordat cu încredere, chestie care ar trebui transmisă şi jucătorilor. A doua chestie, ei sunt jucători profesionişti, iar Mirel Rădoi trebuie să îi motiveze şi să îşi pună calităţile în valoare care le sunt superioare islandezilor. Mă refer la tehnicitate şi mobilitate. 

ADVERTISEMENT

Al treilea aspect, mizând pe aceste lucruri, este exact ca imaginea valului de mare care se loveşte de stânci. Probabil islandezii sunt nişte stânci. Trebuie să le ocoleşti, nu să te iei la bătaie cu ei. Cel mai important, care face parte din tradiţia fotbalului nostru, pe care am văzut-o şi la Guardiola, noi o numeam temporizare, deci trebuie să ai siguranţa să le dai cât mai puţin mingea islandezilor.

“Să te fereşti, în special, să îi aduci în careul tău, unde sunt periculoşi şi să eviţi contactele, adică o luptă cu ei”

Să te fereşti, în special, să îi aduci în careul tău, unde sunt periculoşi şi să eviţi contactele, adică o luptă cu ei. Trebuie să fie o mobilitate de mişcare, dar şi de posesie şi mişcare a mingii. Al patrulea lucru, este importantă mobilitatea blocului funcţional al echipei. 

ADVERTISEMENT

În şcoala de antrenori românească, predarea se face ca în reclama aceea cu Vlăduţ, cu transhumanţa pozitivă, cam ăla e nivelul din ce am văzut. Din fericire, Mutu şi Rădoi sunt detaşaţi de nivelul degradant pe care l-a avut şcoala de antrenori românească. Nu de ieri de azi, de pe vremea lui Sandu Mircea. 

Este foarte important ca să existe această mobilitate a blocului funcţional în sensul comprimării blocului cu fază defensivă, adică să te aperi cu 9 chiar 10 jucători în propria jumătate de teren, după care, prin construcţie, evitând contactul cu mai puţin mobilii, chiar lenţii, jucători islandezi, să ieşi şi să ajungi repede la poarta adversă, eventual pe contraatac.

ADVERTISEMENT

“Din ce am văzut, vom evolua în 4-3-3. O formulă care pare destul de corectă, cu o vulnerabilitate în zona apărării”

Când joci poziţional, este decisiv să schimbi viteza de joc şi convingerea mea este că ai jucători de pătrundere pe atac. Din ce am văzut, vom evolua în 4-3-3. O formulă care pare destul de corectă, cu o vulnerabilitate în zona apărării. Nu neapărat că lipsesc Chiricheş şi Nedelcearu ci pentru că în ultima perioadă, la nivelul calităţii apărătorilor stăm destul de prost.

Am văzut formula cu Burcă şi Grigore în zona centrală, nu este invulnerabilă. Hanca este, totuşi, o improvizaţie pe faza defensivă, iar Camora este mai fundaş pentru un astfel de joc decât Bancu. Dar nici în duelurile 1 la 1 nu are o deposedare corectă. Apelează deseori la faulturi şi este destul de periculos.

“Jucătorii cei mai indicaţi i-aş fi văzut pe Man în partea dreaptă, Alibec, într-o formă bună şi căruia în place să plece din spaţiu liber, plus varianta Mitriţă, pe care nu o cunosc”

Este foarte importantă această mobilitate a blocului. Probabil că, în atac aş fi jucat cu nişte săgeţi. Probabil că din acest punct de vedere s-ar putea să fie Mitriţă, că nu mai e Coman. Jucătorii cei mai indicaţi i-aş fi văzut pe Man în partea dreaptă, Alibec, într-o formă bună şi căruia în place să plece din spaţiu liber, plus varianta Mitriţă, pe care nu o cunosc, vorbesc pur teoretic. 

Potenţialul actual, forma, o are cel mai bine Rădoi. Eu vorbesc principial. Favoritele pe hârtie sau la casele de pariuri au un mare grad de relativitate. Sunt două echipe cu stiluri diferite de joc. Este foarte important dacă românii vor putea cu inteligenţă în joc să blocheze construcţia simplă, pe verticalizare, jocul aerian, al adversarilor. 

“Jocul Islandei este simplu, de angajament, disciplinat, realist extrem”

Eu cred că din acest punct de vedere, doar punerea în valoare care va apărea pe teren va decide scorul şi rezultatul final. Jocul Islandei este simplu, de angajament, disciplinat, realist extrem şi atunci trebuie foarte bine folosită mobilitatea de mişcare, de pasare şi demarcare, ceea ce înseamnă viteză de joc”, a explicat Cornel Dinu pentru FANATIK.

Cornel Dinu a fost selecţioner al României în perioada 1992-1993. A fost pe banca naţionalei la victoria cu 5-1 în faţa naţionalei Ţării Galilor, din campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 1994.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,01 este cota pentru ”ambele marchează” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT