Sport

Florentin Pera, interviu cu cărţile pe faţă înainte de CM de handbal: “Este un turneu crucial pentru sportul românesc!”. Care este situaţia lui Neagu. Exclusiv

Selecţionerul României, Florentin Pera, a acordat un interviu exclusiv pentru FANATIK înainte de startul Campionatului Mondial de handbal feminin unde "tricolorele" îşi propun un loc între primele opt.
28.11.2023 | 22:20
Florentin Pera interviu cu cartile pe fata inainte de CM de handbal Este un turneu crucial pentru sportul romanesc Care este situatia lui Neagu Exclusiv
Florentin Pera, alături de handbalistele "tricolore". Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

România se pregăteşte de cel mai important Campionat Mondial din acest ciclu olimpic, turneu final care le poate asigura “tricolorelor” biletele pentru turneele care duc la Paris.

Florentin Pera, interviu cu cărţile pe faţă înainte de CM de handbal: “Fiecare meci, ca o finală”

Selecţionerul României, Florentin Pera, a acordat un interviu exclusiv pentru FANATIK înainte de startul competiţiei în care a vorbit despre importanţa acestei competiţii în sportul românesc. Tehnicianul a lămurit şi situaţia Cristinei Neagu şi veştile nu sunt dintre cele mai bune.

ADVERTISEMENT

În primul rând, cu ce gânduri aţi venit la acest Campionat Mondial care este foarte important din perspectiva obiectivului?

– Este adevărat că participăm la cel mai important turneu final din acest ciclu olimpic. Campionatul Mondial ne poate oferi posibilitatea de a participa la turneul preolimpic, obiectiv pe care ni l-am şi propus. Nu va fi deloc o misiune uşoară, dar cu multă muncă, unitate de grup, orice obiectiv poate deveni realizabil. Trebuie să luăm lucrurile pas cu pas, să plecăm cu puncte în grupa principală. Apoi, fiecare meci va fi ca o finală. Obiectivul nostru este să ne clasăm între primele opt echipe.

ADVERTISEMENT

“Vreau să ieşim din grupă cu puncte!”

O clasare în primele opt care să ne asigure prezenţa la turneul preolimpic. Obiectivul anunţat de dumneavoastră fiind calificarea la Jocurile Olimpice, un obiectiv ambiţios…

– Da, este un obiectiv îndrăzneţ, dar pentru asta facem tot ce ne stă în putinţă. Trebuie să dăm dovadă de spirit de luptă, de spirit de sacrificiu, să muncim mult şi să dăm totul în fiecare meci. Vom intra în teren cu gândul de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Paris.

ADVERTISEMENT

Cum vi se pare grupa preliminară?

– Nu este deloc uşoară. Avem două echipe din Europa: Serbia şi Danemarca. Gazdele pleacă favorite, este vicecampioana europeană, evoluează pe teren propriu şi cred că este una dintre principalele favorite la titlul mondial. Serbia este o echipă incomodă, pe care trebuie să o tratezi cu maximă seriozitate. Este foarte important să pleci cu puncte din această grupă şi va fi un meci crucial. Chile nu cred că va pune probleme niciunei echipe. Dar niciun meci nu este câştigat dinainte. Este o grupă dificilă, dar sunt încrezător că putem ieşi din grupă cu puncte.

“Mi-ar fi plăcut să putem alinia cea mai bună echipă la acest Campionat Mondial”

Cel mai probabil ne vom încrucişa cu Germania, Polonia şi Japonia…

– Da, aşa se pare. Sunt echipe destul de bune. Germania a fost în primele opt la ultimele turnee finale, Polonia este o echipă în creştere, cu jucătoare foarte bune care evoluează la formaţii importante din Europa. Japonia nu este la îndemâna niciunui adversar. Sunt echipe puternice, îmi doresc să creştem de la meci la meci, iar ţelul să ajungem între primele opt.

ADVERTISEMENT

Este un avantaj că jucăm toate meciurile la Herning?

– Poate să reprezinte un avantaj că nu schimbăm sala. O să fim obişnuiţi mai repede cu condiţiile, dar cel mai important este să avem lotul valid şi după cum ştiţi, sunt probleme. Mi-ar fi plăcut să aliniem cea mai bună echipă la acest Campionat Mondial. Dar trebuie să luptăm până la ultima picătură de energie pentru suporteri. Ştim că în luna decembrie toată suflarea handbalistică a României îşi doreşte să obţinem un rezultat bun şi vreau să îi răsplătim pe fanii noştri. Plecăm cu încredere pentru un rezultat pozitiv acolo.

Joacă Neagu la CM? “Luăm în calcul şi faptul că nu va putea”

Vorbeaţi de lotul valid. Care este situaţia Cristinei Neagu în acest moment?

– Este incertă. Nu ştiu dacă va putea să joace sau nu. Totul depinde de doctor şi de modul în care se recuperează. După trofeul Carpaţi a fost la Bucureşti la infiltraţii, dar gândiţi-vă că nu a mai făcut un antrenament la intensitate maximă de două săptămâni şi va ajunge la trei pentru că, probabil, nu ne vom putea baza în meciurile din grupele preliminare. Sper ca ea să poată reveni în grupele principale, dar în acest moment se poate întâmpla orice şi luăm în calcul şi faptul că nu va putea să joace.

Este ultimul Campionat Mondial pentru Cristina Neagu, cea mai valoroasă handbalistă din ultimii 15 ani…

– Cristina Neagu este o handbalistă foarte importantă pentru echipa naţională. Şi-a pus amprenta mereu în prima reprezentativă. La ultimul Euro a ieşit cel mai bun inter stânga, sper ca şi de această dată să poată să evolueze. Din păcate, nu este la capacitate maximă. Sunt convins că dă totul pentru echipa naţională, este şi ultimul turneu final mondial pentru ea şi ştiu cât îşi doreşte să ajungem la Jocurile Olimpice de la Paris. Pentru orice sportiv şi antrenor, Jocurile Olimpice reprezintă visul suprem.

“Acest Campionat Mondial este crucial pentru sportul românesc”

Cum vi se pare forma în care sunt jucătoarele convocate la acest turneu final. La ce parametrii de performanţă sunt?

– Sunt jucătoare care au meciuri în picioare la echipele de club, meciuri cu intensitate. La fel de adevărat că există şi jucătoare care nu au evoluat atât de mult, dar mă bucur că jucătoarele au făcut o pregătire bună. Normal, ca orice selecţioner, mi-aş fi dorit ca toate jucătoarele din lot să aibă mai multe minute, au fost şi fluctuaţii în anumite rezultate ale echipelor româneşti. Dar, sunt convins că la acest turneu final vor reuşi să se autodepăşească.

Este cea mai importantă competiţie din carieră pentru dumneavoastră?

– Este un Campionat Mondial extrem de important atât pentru mine, cât şi pentru tot handbalul românesc. Sunt încrezător că putem să ne calificăm la turneul preolimpic. Eu dau totul pentru echipa naţională şi orice meci reprezintă o mândrie şi o onoare, dar şi o responsabilitate. Dar, într-adevăr, acest Campionat Mondial este crucial pentru sportul românesc pentru că noi suntem echipa cu cele mai mari şanse de a ajunge la Paris.

  • 44 de ani are Florentin Pera
  • 2022 este anul în care Pera a preluat naţionala României
ADVERTISEMENT