Dinamo continuă să lase o impresie bună, deși pierde meciuri, doar pentru că așteptările tuturor sunt la cel mai scăzut nivel din istoria sa. Meciul cu Sepsi nu face excepție.
Trupa lui Ciobotariu a venit la București convinsă fiind nu doar că punctele i se cuvin, dar și că le poate obține ușor, de aceea a început meciul cu 6 titulari mai puțin. Ciobi știa exact ce urmează să joace Ovidiu, așa că le-a cerut jucătorilor lui să stea foarte sus, pentru a împiedica construcția „câinilor”, iar dacă nu reușesc, să speculeze găurile din defensivă pe contraatac.
Dinamo a intrat în meci cu peluze și atitudine, a început să paseze frumos, însă mai mult în lateral, aruncând din când în când mingi între liniile adverse. Dinamo a îmbrățișat larg posesia cedată deliberat de adversar, așa că procentul de 63% a surprins din nou plăcut audiența și specialiștii din studiouri. Când toată lumea așteaptă să te domine categoric adversarul, să te copleșească, iar tu îl pasezi aproape tot meciul, e normal ca impresia pe care o lași să fie pozitivă.
SPORTIV SUNTEM BINE DE TOT.
Realitatea însă e crudă. Dinamo a încasat a treia bătaie la rând, de data aceasta la scor de neprezentare, ocupând ultimul loc din clasament, după primele 3 etape.
Sepsi a avut 3 șuturi pe poartă, toate transformate în gol, în timp ce Dinamo a avut 5 șuturi și nici un marcator. Astea toate pentru că ceilalți antrenori din SuperLiga par să antreneze mai mult eficacitatea și jocul direct pe poartă, decât tiki taka insuflată în Groapă.
U Cluj, următorul adversar al lui Dinamo, a câștigat în deplasarea de la FCU, scor 4-3, având doar 37% posesie, în timp ce FC Botoșani, formație pe care Dinamo o va întâlni apoi acasă, a smuls un egal în Giulești, cu doar 31% impresie artistică.
Sunt cifre care lui Burcă trebuie să îi dea de gândit. Dinamo este obligată să ia măcar un punct sâmbătă, altfel riscă să intre într-o vrie de mare efect. Etapele trec și dacă nu scoți ceva din meciurile cu adversari fără pretenții la titlu, în maximum trei săptămâni vei fi obligat să anunți noul obiectiv: salvarea de la o nouă retrogradare. După U Cluj, FC Botoșani, FC Voluntari, Petrolul și FCU, vin peste tine Farul și CFR.
Dacă ar fi să definesc realitatea acum, din punct de vedere sportiv, aș spune că Dinamo este “Intră Țîră”. Dinamo nici nu atacă, reușind doar 1 gol în SuperLiga, nici nu se apără, încasând 7.
Titularii sunt scoși pentru că nu au realizări și în plus se sufocă, nefiind 100% fizic, iar de pe bancă intră nimeni. Dinamo, astăzi, este schimbarea făcută de Ovidiu, cu Sepsi, în minutul 75: “Iese Gonzalo și intră Țîră”. Dintre toți jucătorii, Cătălin Țîră la Dinamo pentru mine este cea mai mare enigmă. Dar poate că nu mă pricep la fotbal, sigur că da, așa că las cifrele să vorbească în locul meu.
Plecat de la Dinamo în ianuarie 2022, Țîră a revenit în august, iar, făcând ce știe el mai bine să facă: nimic. Însă Ovidiu și Dinamo tot insistă să-l joace și să-l plătească.
Nu are forță, viteză, detentă, nu e prieten cu mingea, nu găsește nici poarta, nici colegii la pasă, dar Cătălin este totuși om de bază, inclusiv pe finalul carierei. Și nu vârsta am avut-o în vedere aici, dacă mă înțelegeți ce vreau să zic.
Cu Țîră nu rezolvi prezentul, ce să mai vorbim de pregătit vitorul. Ce o vrea Ovidiu de la el și de la Dinamo în Superligă, mai exact, nu știu!
Câteodată mă gândesc că Țîră face parte dintr-un clan interlop, care efectiv îl impune pe foaia de joc. În loc să-l bagi pe noul semnat Abdallah, la 2-0, care să se obișnuiască mai mult cu colegii sau pur și simplu să oferi încredere unui tânăr din Academie, Ovidiu preferă un atacant de 30 de ani fără 11 luni, care n-a confirmat nici la Juventus București, ACS Șirineasa, Concordia Chiajna și Suduva.
Achizițiile străine lasă de dorit, iar de venit întăriri nu sunt bani, așa că defilezi cu ce ai, bănuiesc, inspirație, viziune și fixuri incluse în preț.
În condițiile acestea, Ovidiu ar trebui măcar să-l sfătuiască pe Amzar să nu mai care boxa aia cu el la subraț, pentru că n-are rost. Șansele ca din ea să răsune ritmuri ale bucuriei unei victorii sunt aproape nule în viitorul apropiat. Dar hei, știe Ovidiu Burcă ce face! Partea proastă este că și eu știu ce scriu.
ADMINISTRATIV SUNTEM ȘI MAI BINE.
Dinamo este un club disfuncțional administrativ, fără directori de comunicare și marketing, cu datorii urgente neachitate, al cărui antrenor încearcă să-i împace pe acționari cu administratorul special, în loc să își vadă de partea sportivă, unde are grămezi de probleme pe cap. Nou veniți aflați în urmă cu pregătirea fizică și o bancă pe care se află nume, nu neapărat soluții, sunt doar două dintre ele. În club nu sunt profesioniști certificați de CV-ur și nu e nici liniște, iar asta îl obosește, mărturisire făcută chiar în conferința de presă organizată înaintea meciului cu Sepsi.
E timpul ca la Dinamo să se așeze un pic lucrurile și toți cei aflați în organigramă să înceapă să tragă în aceeași direcție, cel puțin până pe 17 august, când este programată AGA, în care se va anunța schimbarea: “Iese Iacob intră Nicolescu”.
Cum oferta celor 3 oameni de afaceri interesați să preia pachetul majoritar de acțiuni mai mult ca sigur nu va veni, doar ei știu de ce, înseamnă că Red & White este tot ce are Dinamo acum.
Mai departe, rămâne să vedem dacă Dinamo, după schimbare, va retrograda sau se va bate la TITLU, metaforic vorbind.
În realitate, eu aș fi mulțumit doar să prindem PLAY OFF -ul.