News

Elena Udrea câștigă timp prețios. Decizia de extrădare, amânată pentru 3 iunie. ”Să se respecte legea și în cazul meu!” Update

Judecătoriii CA de la Sofia au decis miercuri să amâne pentru 3 iunie decizia de extrădare a Elenei Udrea, care a declarat că așteaptă cu încredere judecarea recursului în casație formulat la ÎCCJ.
18.05.2022 | 14:19
Elena Udrea castiga timp pretios Decizia de extradare amanata pentru 3 iunie Sa se respecte legea si in cazul meu Update
Elena Udrea obtine timp prețios după decizia ÎCCJ. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
18-05-2022
11:18

Extrădarea Elenei Udrea poate fi anunțată la 3 iunie

Elena Udrea câștigă din nou timp prețios în tentiva de a scăpa de extrădarea în România. Judecătorii Curții de Apel de la Sofia au decis miercuri să amâne decizia extrădării pentru data de 3 iunie.

Conform Antena 3, avocații Elenei Udrea au făcut mai multe cereri în instanță, dar strategia principală se bazează pe recursul în casație formulat la ÎCCJ.

Da, mă bazez pe acel recurs în casație. Să se aplice legea și în cazul meu! E absurd ca legea să nu se respecte doar în cazul meu. Nu e posibil să nu fie respectată nici decizia Curții Constituționale, nici cea a Curții Europene de Justiție.

Aproape nicio țară din Europa nu mai trimite un inculpat înapoi din cauza condițiilor din arest. Sunt arestată ilegal de 40 de zile.

Instanța a considerat că nu mai e nevoie să fie audiat un expert pentru că probele existente sunt suficiente”, a declarat Elena Udrea la ieșirea din sala de judecată.

18-05-2022
10:33

Elena Udrea speră că va avea o decizie favorabilă la ÎCCJ

Fosta candidată la alegerile prezidențiale a răspuns astfel unei întrebări puse de jurnaliștii români care doreau să afle dacă ea mai are vreo speranță după amânarea recursului în casație de la ÎCCJ.

Amintim că judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat luni, 16 mai 2022, judecarea recursului în casație formulat de Elena Udrea în 2019. Ne referim cale de atac a suspendării executării pedepsei cu închisoarea primite de Elena Udrea în procesul ”gala Bute”.

Sunt bine, ca de obicei. (n.r. – a fost întrebată dacă mai are vreo speranță după decizia de luni a ÎCCJ). Da!”, a spus Elena Udrea, conform Antena 3.

 

Anterior, judecătorii bulgari amânaseră pronunțarea unei decizii de extrădare a Elenei Udrea pentru data de 18 mai, tocmai pentru a vedea ce se întâmplă azi la ÎCCJ.

23 mai, ziua decisivă pentru Elena Udrea

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au judecat azi suspendarea executării pedepsei cu închisoarea primită de Elena Udrea în procesul ”gala Bute”.

ADVERTISEMENT

A fost judecată și suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pentru fostul președinte al Federației Române de Box (FRB), Rudel Obreja. Dacă pentru Elena Udrea, procesul s-a amânat pentru 23 mai, în cazul lui Obreja, judecătorii au respins cererea de suspendare.

Conform libertatea.ro, avocatul Veronel Rădulescu a transmis judecătorilor ÎCCJ că Elena Udrea a dat o declarație scrisă prin care i-a informat pe judecătorii bulgari că refuză să participe prin videoconferință.

ADVERTISEMENT

Magistrații români au anunțat că vor face demersuri pentru a intra în posesia declarației, astfel că până atunci au amânat procesul peste o săptămână. Miza este imensă pentru Udrea. Dacă judecătorii vor admite recursul formulat, există două scenarii: fie va fi decisă achitarea ei, fie se va decide rejudecarea dosarului.

În prezent, fostul ministru al Turismului se află în arestul din Bulgaria și aşteaptă finalizarea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare.

ADVERTISEMENT

Ea a formulat recursul în casaţie împotriva condamnării din procesul ”gala Bute” încă din ianuarie 2019. Aici s-a ajuns la jumătate de an după ce a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare.

Elena Udrea a depus și o contestație în anulare

Amintim că la 7 aprilie 2022, ÎCCJ respingea o altă cale de atac a Elenei Udrea, contestația în anulare. Efectul? Fosta consilieră a lui Traian Băsescu urma să fie încarcerată.

ADVERTISEMENT

Nu s-a mai ajuns acolo întrucât ea a fugit din țară. Când ÎCCJ a pronunțat sentința definitivă în procesul gala Bute, Elena Udrea se afla în Costa Rica, țară în care a solicitat azil politic.

În cele din urmă, aceasta a fost reținută de Interpol în Costa Rica, în baza unui mandat de urmărire internațională. A urmat  încarcerarea în vederea extrădării în România. Asta se întâmpla în octombrie 2018.

În decembrie 2018, Udrea era eliberată ca urmare a deciziei Curții Constituționale Române (CCR), care declara ilegale completele de 5 judecători de la ÎCCJ. Acea decizie a dus la suspendarea deciziei din procesul ”gala Bute”. Mai departe, inculpații au fost eliberați.

În ianuarie 2019, Elena Udrea a apelat la și la contestația în anulare. La acea vreme, ea solicita anularea condamnării de 6 ani de închisoare și rejudecarea procesului.

În iulie 2019 era consemnată revenirea acesteia în România. Din păcate pentru ea, un complet de 5 judecători de la ÎCCJ a respins la 7 aprilie 2022 contestația în anulare depusă în 2019.

Așadar, pentru Elena Udrea urma din nou executarea condamnării la 6 ani de închisoare. Tot la 7 aprilie 2022, Elena Udrea a fost reținută de poliția din Bulgaria, chiar la granița cu Grecia. Recursul în casație a rămas astfel ultima cale prin care ea încearcă să evite executarea pedepsei cu închisoare primită în procesul ”gala Bute”.

 

 

ADVERTISEMENT