Sport

De la bătut mingea pe străzi, la finala Champions League! Povestea emoționantă a unui jucător de la Manchester City

Un jucător al lui Manchester City a avut o ascensiune incredibilă, deși în urmă cu câțiva ani de zile bătea mingea pe străzi
29.05.2021 | 11:08
De la batut mingea pe strazi la finala Champions League Povestea emotionanta a unui jucator de la Manchester City
ADVERTISEMENT

Manchester City va juca în sfârșit cu trofeul UEFA Champions League pe masă, la scurt timp după ce a cucerit și titlul în Premier League la mare distanță de contracandidatele Manchester United, Liverpool și Chelsea, adversara din finală.

Pe lângă frumoasa poveste dintre Reece James și Phil Foden, un alt jucător din marea finală ar putea scrie o carte despre viața lui, care s-a schimbat la 180 de grade în doar câțiva ani, ceea ce alți fotbaliști nu reușesc de-a lungul întregii cariere.

ADVERTISEMENT

Oleksandr Zinchenko se antrena pe străzile din Moscova în 2014, iar acum e în finala Champions League

Oleksandr Zinchenko, internaționalul ucrainean din lotul lui Pep Guardiola, are o poveste de viață incredibilă. În urmă cu doar șapte ani era refugiat de război în Ucraina, când conflictul armat a izbucnit în regiunea Donbas. Fundașul stânga de doar 17 ani se afla sub contract cu Șahtior Donețk și era antrenat de Mircea Lucescu.

Jucătorul a fost nevoit să părăsească Donețk-ul împreună cu familia sa și s-a refugiat la Moscova, de unde nu s-a mai întors niciodată din cauza războiului. Timp de cinci-șase luni s-a antrenat singur pe străzile din Moscova, iar apoi s-a pregătit o perioadă cu Rubin Kazan, însă nu a ajuns la o înțelegere cu rușii din cauza faptului că mai avea un an și jumătate contract cu „minerii”.

ADVERTISEMENT

Pe 12 februarie 2015, după 18 luni departe de fotbal, Oleksandr Zinchenko semnează cu echipa din prima ligă rusă UFA, pentru care a debutat o lună mai târziu. Fundașul stânga care poate juca și ca extremă stângă sau mijlocaș central, a bifat 26 de meciuri în acel sezon, reușind două goluri și patru assist-uri. A fost remarcat de scouterii lui Manchester City încă de pe vremea când juca la Șahtior în Youth League și înscria un gol în poarta „cetățenilor” și este transferat de City în 2016 pentru doar două milioane de euro.

După 18 luni fără fotbal, Oleksandr Zinchenko e transferat de Manchester City, care îl împrumută la PSV Eindhoven

Oleksandr Zinchenko ajunge în 2016 la Manchester City, adus de Pep Guardiola, însă nu este pregătit să fie titular și este împrumutat pentru un sezon la PSV Eindhoven, unde prinde echipa doar de 12 ori. Revine pe Eithad după un sezon și debutează pe 24 octombrie în Cupa Angliei, împotriva lui Wolverhampton.

ADVERTISEMENT

Accidentarea lui Benjamin Mendy se transformă într-o oportunitate pentru Oleksandr Zinchenko de a-și demonstra valoarea la cel mai înalt nivel. Debutează și în Liga Campionilor, iar în primul sezon la City joacă 14 meciuri. În sezonul 2018/2019 prinde 29 de meciuri și pune umărul la tripla istorică a lui City: Premier League, Cupa Angliei și Cupa Ligii.

Oleksandr Zinchenko, alaturi de trofeele castigate de Manchester City in 2016
Oleksandr Zinchenko, alaturi de trofeele castigate de Manchester City in 2016

În ultimele două sezoane cota lui Oleksandr Zinchenko a crescut exponențial: până la 25 de milioane de euro, iar ucrainianul a jucat nu mai puțin de 50 de partide în această perioadă. La doar 24 de ani, deja este un jucător experimentat la națională și va putea fi urmărit chiar la București la Campionatul European din această vară. Are 38 de meciuri la națională, unde a debutat la doar 18 ani, în 2015 și a marcat de cinci ori.

ADVERTISEMENT

Oleksandr Zinchenko seamănă izbitor cu Kevin de Bruyne

Ucrainianul Oleksandr Zinchenko este adesea confundat de către fani cu Kevin de Bruyne, cei doi semănând izbitor de mult, spre amuzamentul colegilor, care râd pe seama sa și a belgianului. Ba chiar unii suporteri au lansat ipoteza că cei doi ar fi frați: „Aud asta tot timpul, crede-mă! Foarte multă lume îmi spune „Kev”, mai ales atunci când mă urc după meciuri în autocarul echipei. Mă strigă: ‘Kev, vrei să facem o poză?’, dar când mă întorc sunt surprinși: ‘Oh, nu e Kevin’”, se amuză ucrainianul.

Kevin de Bruyne si Oleksandr Zinchenko
Kevin de Bruyne si Oleksandr Zinchenko.

Oleksandr Zinchenko este unul dintre preferații lui Pep Guardiola și are șanse mari să fie titular în finala Champions League în fața celor de la Chelsea la meciul cu numărul 100, în detrimentul lui Cancelo, deși ucrainianul își dorește să joace mai mult pe poziția de mijlocaș: „La început când am venit nu mi-a fost ușor, dar am încercat să învăț de la fiecare pas cu pas tot ce am putut, de colegi și până la staff”, a recunoscut ucrainianul.

Jucătorul a vorbit despre asta înainte de meciul cu Chelsea și a declarat că este dispus să joace pe orice poziție Pep Guardiola are nevoie de el: Dacă managerul decide să mă folosească pe altă poziție nu am nimic împotrivă. Toată lumea e aici doar pentru a ajuta echipa, nu contează pe ce post anume și trebuie să fii pregătit pentru orice. De fiecare dată încerc să învăț cât mai multe. Îmi place poziția asta și mă simt din ce în ce mai confortabil de la meci la meci. Cel mai important lucru e că pot să ajut echipa”, a spus încântat Zinchenko.

„Nici nu am visat când eram mic că într-o zi aș putea să joc o finală de Champions League. Dar visele devin realitate și toată lumea este entuziasmată. Toți ne dorim trofeul și vom face tot ce ne stă în putere”. – Oleksandr Zinchenko, Manchester City

  • 99 de meciuri a jucat Oleksandr Zinchenko pentru Manchester City
  • 6 luni s-a antrenat jucătorul singur pe străzile din Moscova
  • 18 luni a stat pe bară din cauza războiului din Ucraina
  • 25.000.000 de euro e cota fundașului stânga al lui Guardiola
  • 30 iunie 2024 e data la care îi expiră contractul ucrainianului cu „cetățenii”
  • 16.000.000 de euro a primit Manchester City de la Wolverhampton pentru ucrainian, însă jucătorul a refuzat oferta
ADVERTISEMENT