Sport

Decizie fără precedent în fotbalul mondial! Un arbitru a explicat la microfon motivul anulării unui gol. Video

Un moment istoric a avut loc în timpul unui meci din Portugalia, arbitrul luând decizia să explice la microfon spectatorilor de ce a anulat un gol.
11.03.2024 | 15:30
Decizie fara precedent in fotbalul mondial Un arbitru a explicat la microfon motivul anularii unui gol Video
Un moment istoric a avut loc în timpul unui meci din Portugalia, arbitrul luând decizia să explice la microfon spectatorilor de ce a anulat un gol. Sursă foto: Twitter Diário de Notícias
ADVERTISEMENT

De când a fost introdus pentru prima dată în Premier League, sistemul VAR a fost preluat în toată lumea. Deși corectează multe decizii ale arbitrilor, tehnologia este criticată pentru că fanii nu au acces la motivarea hotărârilor.

Anularea unui gol, explicată de arbitru întregului stadion

Nu puține au fost cazurile în care deciziile VAR au fost contestate vehement, iar mai marii fotbalului pregătesc deja o altă tehnologie. Vodafone, împreună cu futurologul Andrew Grill, a anunțat că o nouă tehnologie 5G Standalone ar putea fi aplicată la scară largă, inclusiv în fotbal.

ADVERTISEMENT

Până atunci, un moment istoric s-a petrecut la meciul Rio Ave – Sporting Braga 0-0, desfășurat sâmbătă, 9 martie, în etapa a 25-a a campionatului Portugaliei, când arbitrul Fabio Verissimo a explicat la microfon de ce a anulat un gol al oaspeților.

Simon Banza a marcat spectaculos din foarfecă pentru Braga, dar reușita sa a fost anulată pentru o poziţie de ofsaid anterioară. Imediat după ce a luat această decizie, ajutat fiind și din camera VAR, ”centralul” a ținut să-și motiveze hotărârea.

ADVERTISEMENT

Fabio Verissimo a detaliat la microfon cauzele anulării golului pentru a fi auzit de toți spectatorii. Anunțul a fost făcut într-un cor de fluierături din partea celor care nu erau de acord cu decizia şi de aplauze din partea celor care erau convinşi de necesitatea acestei noi inovații.

Decizie explicată și la un alt meci din Portugalia

Un moment similar a avut loc și duminică, 10 martie, la întâlnirea Benfica Lisabona – Estorila Praia, scor 3-1. Gazdele au cerut penalty la o intervenție a lui Eliaquim Mangala asupra lui Marcos Leonardo, dar arbitrul Manuel Oliveira a lăsat jocul să continue.

ADVERTISEMENT

La prima întrerupere a jocului, ”centralul” a fost chemat din camera VAR să revadă faza. Oliveira și-a menținut decizia inițială și a explicat întregului stadion motivul pentru care a luat această hotărâre.

Sistemul VAR este extrem de blamat în lumea fotbalului. Nu mai departe de acest weekend, Liverpool a fost privată de un penalty extrem de clar în derby-ul cu Manchester City, tehnologia neintervenind să-i semnalizeze ”centralului” Michael Oliver faultul comis de Jeremy Doku asupra lui Alexis MacAllister.

ADVERTISEMENT

”Este 100% fault și cartonaș galben. Pentru că a lovit mingea, dar a putut să facă asta doar pentru că acolo era și piciorul lui (n.r. – Mac Allister). Este penalty clar pentru toată lumea de pe planetă”, a declarat furios Jurgen Klopp la finalul jocului.

ADVERTISEMENT
Tags: