Sport

Decizie istorică a FIJ: sportivii din Rusia și Belarus au fost reprimiți în competițiile de judo! Marius Vizer: „Politica şi războiul nu pot diviza sportul!”

Sportivii din Rusia şi Belarus vor fi reprimiţi în calificările de la judo pentru JO 2024. Marius Vizer motivează decizia spunând că războiul nu trebuie să divizeze sportul.
04.05.2023 | 13:36
Decizie istorica a FIJ sportivii din Rusia si Belarus au fost reprimiti in competitiile de judo Marius Vizer Politica si razboiul nu pot diviza sportul
Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo
ADVERTISEMENT

Sportivii din Rusia şi Belarus au fost reprimiţi în competiţiile oficiale, ca urmare a deciziei Comitetului Executiv al Federaţiei Internaţionale de Judo (FIJ). Astfel, judoka din cele două ţări vor putea evolua în calificările pentru Jocurile Olimpice din 2024, dar și la Mondialele de la Doha.

Sportivii din Rusia şi Belarus, reprimiţi în calificările din judo pentru Jocurile Olimpice din 2024!

Totuşi, sportivii din Rusia şi Belarus vor fi supuşi unei analize atente a unei comisii specializate pentru a fi verificată implicarea sau neimplicarea acestora în războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Sportivii din cele două ţări vor fi prezenţi şi la Campionatul Mondial de Judo de la Doha, care se va desfăşura în perioada 6-15 mai 2023. Delegaţia sportivilor din Rusia şi Belarus conţine un număr de 19 judoka.

Marius Vizer: “Sportul este ultima punte care poate fi un mesager pentru pace și unitate”

Marius Vizer este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo din 2007 şi susţine că sportul poate fi “un mesager al păcii şi al unităţii”, care nu poate fi divizat de “război şi politică”. Oficialul a făcut aceste comentarii în mijlocul dezbaterilor privind acceptarea sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice sub steag neutru:

ADVERTISEMENT

“Sportul și religia aduc cele mai importante valori ale societății, care promovează principiile de respect, solidaritate și pace. Sportul este ultima punte, care astăzi, în confruntările din lume, poate fi un mesager pentru pace și unitate și poate lucra pentru reconciliere.

Îmi doresc ca judo-ul să fie întotdeauna un simbol al păcii, un simbol al unității, solidarității și prieteniei în lume”, a spus Marius Vizer.

ADVERTISEMENT

Emmanuel Macron şi Thomas Bach susţin ca sportivii din ţările aflate în război să poată participa la JO!

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi preşedintele CIO, Thomas Bach, sunt printre personalităţile care susţin ca şi sportivii care provin din ţări aflate în război, precum Rusia sau Belarus, să aibă şansa să concureze la Jocurile Olimpice.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc între 26 iulie şi 11 august 2024. Judo este una dintre disciplinele care contribuie la zestrea de medalii a României la JO, cea mai strălucitoare fiind câştigată de Alina Dumitru în 2008 (aur la Beijing).

ADVERTISEMENT

La Congresul Ordinar al Federaţiei Internaţionale de Judo de la Doha, federaţia noastră este reprezentată de Florin Bercean, vicepreşedinte executiv, şi Eduard Zgorcea, secretar general.

ADVERTISEMENT