Sport

Decizie-șoc: Agenția Națională pentru Sport a tăiat finanțarea pentru FR de Handbal și FR de Tenis. Exclusiv

Agenția Națională pentru Sport a anunțat că FR de Handbal și FR de Tenis nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a primi finanțare.
26.01.2024 | 20:22
Deciziesoc Agentia Nationala pentru Sport a taiat finantarea pentru FR de Handbal si FR de Tenis Exclusiv
Agenția Națională pentru Sport a anunțat că FR de Handbal și FR de Tenis nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a primi finanțare
ADVERTISEMENT

FANATIK a dezvăluit în toamna anului trecut că Elisabeta Lipă, șefa ANS, i-a convocat la o întâlnire pe oficialii FRH și președinții de cluburi, pentru că federația a driblat ordinul de ministru privind ponderea jucătorilor români în meciurile de campionat.

FR de Handbal și FR de Tenis au pierdut finanțarea de la Agenția Națională pentru Sport

Handbalul este unul dintre sporturile care a driblat Ordinul 500/2022 care prevede folosirea unei ponderi de 40% a jucătorilor români în meciurile de campionat. În schimb, FRH a reinterpretat legea și a permis ca acest procent de 40% să fie reprezentat de jucătorii înscriși pe foaia de joc, nu cei din teren.

ADVERTISEMENT

FANATIK a intrat în posesia documentelor care atestă că tocmai din această cauză, FR de Handbal s-a trezit că nu se află pe lista federațiilor care vor primi finanțare de la Agenția Națională pentru Sport. Într-o situație similară se va afla și FR de Tenis.

Agenția Națională pentru Sport finanțare FR de Handbal FR de Tenis

Federația Română de Handbal a fost declarată neeligibilă după ce instanța a constatat nerespectarea prevederilor Statutului forului, situație care contravine dispozițiilor de la Ordinul președintei ANS. În schimb, la Federația Română de Tenis se arată în document că nu au fost puse în aplicare dispozițiile Legii educației fizice și sportului și din această cauză nu va primi finanțare.

ADVERTISEMENT

Agenția Națională pentru Sport finanțare FR de Handbal FR de Tenis

Lipsa banilor de la Agenția Națională pentru Sport a încins și mai mult spiritele la FR de Handbal. Cu o poziție și așa șubredă, președintele Constantin Din se află în fața unui val de reacții negative și nu sunt puțini cei care îi cer demisia.

Lipă a atras atenția încă de anul trecut

Elisabeta Lipă a anunțat încă de anul trecut că vrea să ia măsuri ca sportivii români să fie tratați la fel ca cei străini și noile măsuri fiscale să nu creeze dezavantaje românilor în comparație cu sportivii străini angajați de cluburile de sport din țară.

ADVERTISEMENT

”Vreau să vă rog să vă gândiți că suntem români, iubim sportul și ne dorim și rezultate. Eu nu zic că această lege e bună sau proastă. Eu, ca președinte, sunt partenerul vostru pe acest drum. Puneți pe primul loc naționala României.

Federația este confuză și ajung numai reclamații. Eu sunt obligată să iau măsuri. Dacă avem rezultate puternice, puteți să le dați și dublu. Dar când noi nu avem nimic, nu va ia așa pe șira spinării? Cum ne prezentăm noi la Campionatele Mondiale?

ADVERTISEMENT

Dacă vreți privat, mergeți la privat și faceți performanță. Nu poți să ai numai străini vârfuri și sportivului nostru să îi dai în cap. Cum să crească dacă i-ai retezat toate aripile? Acest ordin nici nu trebuia să existe. Trebuia să vină de la fiecare dintre voi. Dacă sunteți iubitori, trebuia să aveți propuneri”, spunea ea.

ADVERTISEMENT