Sport

Didier Deschamps, antrenorul pe care nimeni nu-l vede! Uriaşa nedreptate trebuie corectată

Didier Deschamps este la a doua semifinală consecutiv de Campionat Mondial, după succesul de acum patru ani din Rusia, dar pare că nimeni nu-i vede performanţele.
11.12.2022 | 00:50
Didier Deschamps antrenorul pe care nimeni nul vede Uriasa nedreptate trebuie corectata
Didier Deschamps, campion mondial în 2018 şi proaspăt semifinalist în 2022
ADVERTISEMENT

Într-un fotbal din ce în ce mai populat de antrenori carismatici, cu vorbele la ei sau încrezători că vor schimba total faţa sportului rege, un francez obţine performanţe, dar nimeni nu-l vede şi este pomenit din ce în ce mai puţin. Nu face live-uri pe Twitch, nu se implică în proteste şi nu dansează cu jucătorii. E Didier Deschamps!

Când granzii îşi schimbă antrenorul, Didier Deschamps e mereu ocolit

Dacă mâine Real Madrid îl dă afară pe Carlo Ancelotti, presa din Spania va arunca pe piaţă cele mai grele nume de antrenori. La fel s-ar întâmpla la Liverpool, Manchester City, PSG, Bayern Munchen, Juventus sau orice alt colos. Pe nicio listă nu apare Didier Deschamps.

ADVERTISEMENT

Da, e adevărat că este sub contract cu Federaţia Franceză de Fotbal, dar nici măcar la nivelul de zvon nu i-a fost legat numele de vreun club mare din Europa. Când Joachim Low era selecţionerul Germaniei, Florentino Perez visa cu ochii deschişi la antrenorul german. Pică varianta că vreun club nu ar fi interesat de francez tocmai pentru că e sub contract.

Atenţie, contractul lui Didier Deschamps se termină după Campionatul Mondial din Qatar şi pe lângă el bântuie de ceva timp o fantomă. S-a speculat mult, cel puţin în ultimele luni, că Zinedie Zidane ar urma să-i ia locul la cârma naţionalei Franţei. Preşedintele Federaţiei a respins ideea, dar niciodată nu iese fum fără foc.

ADVERTISEMENT

Nu e spectaculos, dar oferă garanţia succesului

Sub comanda lui Didier Deschamps, naţionala Franţei a jucat finala EURO 2016, pierdută în faţa Portugaliei, şi a câştigat Campionatul Mondial din 2018. Acum, în Qatar, “Les Bleus” au ajuns în semifinale şi obiectivul este apărarea trofeului câştigat acum patru ani.

Nu are Franţa cel mai spectaculos joc, dar asta nu e o garanţie a succesului. Câte echipe cu fotbal-şampanie nu au ratat şansa să-şi treacă numele pe un trofeu. Avem Ungaria 1954, Olanda 1974 sau Brazilia 1982 ca prime exemple. Franţa vine cu un fotbal simplu, întors parcă la origini, şi asta dă rezultate. Deschamps nu se complică inutil şi e pentru a doua oară consecutiv în semifinalele Campionatului Mondial.

ADVERTISEMENT

Alt avantaj, destul de important în fotbalul cosmopolit al acestor zile. Ştie să ţină vestiarul. Naţionala Franţei propune destui fotbalişti cu ego, dar toţi sunt ţinuţi în frâu de Didier Deschamps. Acum 12 ani, la Mondialul din Africa de Sud, cantonamentul “Les Bleus” semăna mai mult cu un circ.

Marele plus al lui Didier Deschamps este că ştie să gestioneze relaţia cu Mbappe, un jucător care are toate şansele să-i calce pe urme lui Cristiano Ronaldo. Atât la performanţe pe teren, cât şi la egosim. Timpul o va dovedi.

ADVERTISEMENT

CV bun, dar nu e antrenor cu PR

La Campionatul Mondial din Qatar am putut să vedem multe. Tite dansa cu jucătorii, în timpul meciului cu Coreea de Sud, de parcă tocmai câştigase trofeul. Luis Enrique a fost mai mult vlogger în Qatar. Hansi Flick părea gata oricând să scoată un carton pe care să fie vreun protest.

Mai avem şi în fauna fotbalului european mulţi. Pep Guardiola e gata oricând să inventeze un sistem de joc nou, chiar dacă pare mai degrabă un chef, că bucătarii nu mai există, care vrea să reinterpreteze un fel de mâncare. Ciorba reinterpretată e tot ciorbă, nu altă mâncare. Jurgen Klopp stă bine la carismă şi este antrenorul care are cea mai bună publicitate. Jose Mourinho e specialul care a ajuns de la tripla de aur (Serie A – Cupa Italiei – Champions League) să se bucure, acum, pentru o amărâtă de Conference League.

Printre atâţia antrenori cu PR, Didier Deschamps a făcut treabă peste tot unde a fost şi nu a avut mereu condiţii de cinci stele. Pe AS Monaco a luat-o, în 2001, de pe locul 11 în Ligue 1 şi a dus-o, trei ani mai târziu, până în finala Ligii Campionilor. Da, a pierdut trofeul în faţa lui Jose Mourinho. Poate că acolo s-a scris istoria pentru ambii antrenori.

Apoi, în 2006, după scandalul Calciopoli, a preluat-o pe Juventus. Situaţia era ingrată, cu multe vedete plecate şi o penalizare de 30 de puncte, redusă, până la urmă, la 8 puncte. După un an de Serie B, Didier Deschamps readucea “Bătrâna Doamnă” în Serie A. Pe CV a urmat Marseille, pe care a făcut-o campioană a Franţei în 2010, iar după doi ani a venit promovarea la naţională.

Didier Deschamps e la un pas de o nouă finală de Campionat Mondial. Are şansă să ducă Franţa la nivelul Italiei şi Braziliei, singurele care şi-au apărat cu succes trofeul mondial, dar într-o perioadă cu turneu de 16 echipe, nu 32 ca în prezent. Chiar şi aşa, antrenorul va fi omis pe nedrept. Când era jucător, Deschamps a fost poreclit “le porteur d’eau”, un băiatul cu sacaua de pe la noi, chiar dacă CV-ul de fotbalist este unul la care multe vedete de azi doar visează. Se pare că porecla i s-a lipit şi la cariera de antrenor. Asta e marea nedreptate de care suferă francezul, mereu a fost în umbră, în timp ce alţii, nemeritat, au fost sub lumina reflectoarelor.

ADVERTISEMENT
Tags: