Sport

Doina Ignat s-a îmbrăcat în aur la Jocurile Olimpice! Retragerea, un moment dificil: “Am plâns acasă, în hohote!”

Doina Ignat este una dintre cele mai medaliate sportive ale României la Jocurile Olimpice. După participarea la 5 ediții la JO, despărțirea de activitatea competițională a fost foarte grea.
14.07.2021 | 20:14
Doina Ignat sa imbracat in aur la Jocurile Olimpice Retragerea un moment dificil Am plans acasa in hohote
Doina Ignat s-a îmbrăcat în aur la Jocurile Olimpice! Retragerea, un moment dificil: "Am plâns acasă, în hohote!"
ADVERTISEMENT

Episodul 95 al seriei “Olimpicii României” o are în prim plan pe Doina Ignat, una dintre cele mai valoroase canotoare pe care le-a avut România. A participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și la fiecare a urcat pe podium.

Doina Ignat s-a îmbrăcat în aur la Jocurile Olimpice! A adunat șase medalii olimpice

Are un palmares extraordinar cu șase medalii olimpice, dintre care patru au fost de aur. La Campionatele Mondiale a adunat 10 medalii, în timp ce la Campionatul European a reușit să obțină două medalii de aur.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe data de 20 decembrie 1968 în comuna Rădăuți-Prut din județul Botoșani. A debutat în canotaj la vârsta de 16 ani, iar primul rezultat important la juniori a fost în Cehoslovacia unde a obținut o medalie de argint la simplu vâsle, în 1986.

A debutat la Jocurile Olimpice la Barcelona, în 1992, unde a reușit să obțină o medalie de argint alături de echipajul României de patru vâsle. Din echipă mai făceau parte: Anişoara Dobre, Constanța Burcică și Veronica Cochela.

ADVERTISEMENT
Doina Ignat
Doina Ignat

Hoții i-au furat prima medalie olimpică de aur: “Mă doare sufletul că nu o mai am”

Patru ani mai târziu, în 1996, la Atlanta, reușea să obțină prima medalie olimpică de aur din carieră: la 8+1. Din păcate pentru sportivă, medalia de la Atlanta i-a fost furată din garsonieră și nu a mai recuperat-o până în ziua de azi:

“Nu înţeleg la ce le-a folosit acea medalie. Nu o pot valorifica. Or fi crezut că este din aur şi că l-au prins pe Dumnezeu de picioare. Cert e că mă doare sufletul că nu o mai am”, a spus Doina Ignat într-un interviu pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

Doina Ignat, două medalii de aur la Sydney și una la Atena!

Avea să fie doar începutul distincțiilor de aur pentru Doina Ignat. În 2000, la Sydney, avea să obțină două titluri olimpice: la 8+1 și în proba de două rame fără cârmaci. Seria succeselor a continuat și peste patru ani.

Sydney 2000
Echipajul de 8+1 la Sydney 2000

La Atena, Doina Ignat a reușit să își mai adauge o medalie în palmares. Este vorba de aurul în proba de 8+1, al treilea consecutiv obținut de România în această probă. De fiecare dată, Doina Ignat era în echipaj.

ADVERTISEMENT
Echipajul de 8+1 de la Atena
Echipajul de 8+1 de la Atena

Jocurile Olimpice de la Beijing aveau să fie ultimele din cariera Doinei Ignat. A făcut parte din echipajul de 8+1 al României, care de această dată avea să câștige medalia de bronz. Însă, cariera sportivei era una fabuloasă: 6 medalii, 4 de aur, 1 de argint și 1 de bronz.

Podiumul de la Beijing 2008
Podiumul de la Beijing 2008

Retragerea din activitate, un pas dificil: “Am plâns acasă, în hohote!”

Despărțirea de activitatea competițională avea să fie una foarte dificilă. Doina Ignat avea să spună că la prezentarea lotului olimpic pentru Jocurile Olimpice din 2012 a plâns în hohote:

“Mi-a fost greu să accept că totul s-a încheiat. La prezentarea lotului olimpic pentru JO 2012 abia m-am abţinut să nu plâng. Am plâns însă acasă, în hohote”, spunea campioana.

După retragerea din activitate, Doina Ignat a devenit antrenoare, iar din anul 2015 a fost cooptată în colectivul tehnic al lotului național feminin de canotaj al României.

Echipajul de 8+1 de la Atena
Echipajul de 8+1 de la Atena după câștigarea medaliei de aur
  • 52 de ani are Doina Ignat
  • 6 medalii olimpice a câștigat Doina Ignat în carieră

 

ADVERTISEMENT