News

Domeniul cu cele mai mari salarii din România are și cea mai mare lipsă de personal: ”Salariile din străinătate, de două ori mai mari”

Industria IT din România oferă cele mai mari salarii, dar universitățile de profil din țară nu pot acoperi cererea imensă de personal pentru acest domeniu. În plus, candidații sunt atrași de ofertele din străinătate
07.07.2022 | 21:44
Domeniul cu cele mai mari salarii din Romania are si cea mai mare lipsa de personal Salariile din strainatate de doua ori mai mari
Inginerii IT sunt atrași în străinătate cu salarii mai mari de două sau chiar trei ori decât în România. Foto: computercareers.org
ADVERTISEMENT

Conform observatornews.ro, facultăţile nu pot acoperi în următorii zece ani nici măcar jumătate din necesarul companiilor care activează în industria IT.

Salarii mai mari și condiții mai bune în străinătate

În ciuda salariilor mari pe care acestea le oferă pe piața locurilor de muncă din România, ofertele din străinătate sunt mai atractive pentru specialiștii IT.

ADVERTISEMENT

În acest context, statisticile sunt clare: România are nevoie de cel puţin 600.000 de ingineri în următorul deceniu. Reprezentanții Universității Politehnica din Bucureşti au transmis că nu reuşesc să acopere nici 60% dintre solicitări.

Toată lumea vrea IT-isti. Toată lumea vrea electronişti, toată lumea vrea oameni în zona de automobile, dar de asemenea sunt cereri foarte mari şi pentru industrii care aparent nu sunt căutate: chimie, energetică”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, un tânăr absolvent care este dezvoltator digital și scrie coduri pentru o companie renumită din Capitală, a dezvăluit ce înseamnă această situație pentru el. Reușește să aibă și un loc de muncă bine plătit, și propria afacere.

Primul salariu în urmă cu șase ani, salariul pe internship, a început de la 2.500 de lei. În momentul de față este aproximativ pe la 2.000 de euro, iar ce fac eu în business separat depăşeşte un pic această sumă.

ADVERTISEMENT

Câți ingineri au plecat din România

Este o cerere fantastică, foarte mare, joburi se găsesc la orice colţ, mai ales în zona de IT”, a declarat Mario Oprea. Altfel, Theodor Drăghici a spus ce înseamnă ofertele din străinătate pentru un IT-ist.

În cazul său, masterul pe care îl urmează în Țările de Jos s-ar putea să fie decisiv în stabilirea viitorului profesional. ”Este nevoie de echipamente mai moderne.

ADVERTISEMENT

Salariile oferite în străinatate la Airbus, Lufthansa, KLM sunt cam de vreo două, trei ori mai mari”, a declarat Theodor Drăghici.

Sunt peste 200.000 de ingineri care au plecat din România. Statul și politica naţională trebuie să aibă măsuri de sprijinire a tinerilor și care să meargă către aceste domenii prioritare”, a completat Mihnea Costoiu.

 

ADVERTISEMENT