Dorin Șerdean vrea să fie judecat în stare de libertate, dar judecătorii de la Tribunalul București i-au respins cererea și au decis vineri, 29 martie, menținerea măsurii preventive a arestului la domiciliu.
Soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor de judecată just.ro: ”Complet dosar asociat corupţie 6, Soluţionare.
În baza art. 348 alin. (2) din Codul de procedură penală rap. la art. 207 alin. (4) şi (6) din Codul de procedură penală constată legalitatea si temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu dispusă prin încheierea pronunţată la data de 08 septembrie 2023 de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală, rămasă definitivă prin încheierea nr. 488/CP din data de 12.09.2023 a Curţii de Apel Bucureşti-Secţia a II-a Penală, faţă de inculpatul Șerdean Pavel Dorin (), măsură pe care o menţine.
În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare pentru procuror şi inculpat. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 29 martie 2024”.
Tribunalul București a dispus începerea judecății lui Dorin Șerdean, acuzat că ar fi încasat 13 milioane de euro, bani obținuți nejustificat din utilizarea de documente false și inexacte.
Tribunalul a decis joi, 7 martie 2024, în camera de consiliu:
”În baza art. 345 alin. (1) din Codul de procedură penală respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Șerdean Pavel Dorin, ca neîntemeiate. În baza art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală constată competenţa materială şi teritorială a Tribunalului Bucureşti, precum şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. I.000814/2022 din data de 4 septembrie 2023 emis de Parchetul European, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Șerdean Pavel Dorin ().
De ce este acuzat Dorin Șerdean
În dispozitivul Tribunalului București se mai arată: ”În baza aceloraşi dispoziţii legale, constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Șerdean Pavel Dorin. Cu drept la contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 7 martie 2024”.
Fostul acționar majoritar de la Dinamo, Dorin Șerdean, a contestat decizia arestului la domiciliu în dosarul în care e judecat pentru fraudă fiscală, însă nu a avut câștig de cauză.
”Complet dosar asociat corupţie 6, Soluţionare. În baza art. 348 alin. (2) din Codul de procedură penală rap. la art. 207 alin. (4) şi (6) din Codul de procedură penală constată legalitatea si temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu.
Măsura a fost dispusă prin încheierea pronunţată la data de 08 septembrie 2023 de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală, rămasă definitivă prin încheierea nr. 488/CP din data de 12.09.2023 a Curţii de Apel Bucureşti-Secţia a II-a Penală, faţă de inculpatul Șerdean Pavel Dorin (), măsură pe care o menţine.
În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare pentru procuror şi inculpat. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 6 martie 2024”, este hotărârea instanței.
Șerdean se află în arest la domiciliu în cazul de fraudare de 30 de milioane de euro în care ar fi emis 18 scrisori de garanție false pentru cei care au obținut proiecte finanțate din fonduri UE, în numele unei societăți înregistrate în Spania. El ar fi încasat 13 milioane de euro, bani obținuți nejustificat din utilizarea documentelor false și inexacte.
Joi, 22 februarie, a avut loc la Tribunalul București un nou termen în dosarul de corupție în care este implicat Dorin Șerdean, fostul președinte și acționar majoritar de la Dinamo. Procesul penal intentat de Parchetul European se află încă în faza camerei preliminare. Aici, judecătorii verifică, după trimiterea în judecată, competența și legalitatea sesizării instanței, precum și verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
Tribunalul București a amânat pentru a doua oară pronunțarea. ”Soluția pe scurt: Având nevoie de timp pentru a delibera, va amâna pronunţarea la data de 07.03.2024”.
La termenele anterioare, instanța a pus la dispoziția inculpatului, prin apărător, înregistrările purtate în limba spaniolă.
Părțile din dosar:
Fostul acţionar majoritar şi preşedinte al lui Dinamo, Dorin Şerdean, va rămâne în arest la domiciliu, conform unei hotărâri venite de la Tribunalul Bucureşti:
“Complet dosar asociat corupţie 6, Soluţionare. În baza art. 348 alin. (2) din Codul de procedură penală rap. la art. 207 alin. (4) şi (6) din Codul de procedură penală constată legalitatea si temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu dispusă prin încheierea pronunţată la data de 08 septembrie 2023 de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală, rămasă definitivă prin încheierea nr. 488/CP din data de 12.09.2023 a Curţii de Apel Bucureşti-Secţia a II-a Penală, faţă de inculpatul Şerdean Pavel Dorin (), măsură pe care o menţine.
În baza art. 221 alin. (6) din Codul de procedură penală admite cererea formulată de inculpatul Șerdean Pavel Dorin şi, pe cale de consecinţă, acordă acestui inculpat, pe durata măsurii arestului la domiciliu, permisiunea de părăsire a imobilului …, în vederea deplasării la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.
În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare pentru procuror şi inculpat. Pronunţată în camera de consiliu, 8 februarie 2024“, se arată în decizia instanţei.
În finalul dispozitivului se menționează că instanţa i-a dat voie lui Dorin Şerdean să părăsească domiciliul în vederea deplasării la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Luni, 12 februarie, a avut loc un nou termen din procesul intentat de Dorin Șerdean pentru dizvolvarea APCH. Pe 12 februarie s-a amânat cauza pentru concluzii scrise. Următorul termen a fost stabilit la 4 martie 2024.
Acționar minoritar la Dinamo, Dorin Șerdean a primit un verdict favorabil din partea Curții de Apel în cazul de fraudă și va ieși din închisoare pentru a fi plasat în arest la domiciliu.
Conform gsp.ro, în urma ședinței de marți după-amiază, judecătorii de la Curtea de Apel București s-a dispus eliberarea imediată din închisoare a omului de afaceri.
Șerdean se afla în arest preventiv în cazul de fraudare de 30 de milioane de euro în care ar fi emis 18 scrisori de garanție false pentru cei care au obținut proiecte finanțate din fonduri UE, în numele unei societăți înregistrate în Spania. El ar fi încasat 13 milioane de euro, bani obținuți nejustificat din utilizarea documentelor false și inexacte.
Aflat în arest preventiv în cazul de fraudare de 30 de milioane de euro, Dorin Șerdean a fost pus oficial sub acuzare.
Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat că a sesizat Tribunalul București în legătură cu dosarul penal în care fostul acționar majoritar de la Dinamo este pus sub acuzare.
Șerdean ar fi emis 18 scrisori de garanție false pentru cei care au obținut proiecte finanțate din fonduri UE, în numele unei societăți înregistrate în Spania. Din frauda de 30 de milioane de euro, Șerdean ar fi încasat 13 milioane de euro, bani obținuți nejustificat din utilizarea documentelor false și inexacte.
Probleme mari pentru fostul acţionar majoritar de la Dinamo, Dorin Şerdean. Omul de afaceri din Alba Iulia a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti, la 8 septembrie 2023, la cererea Parchetului European.
Dorin Şerdean (53 de ani) este acuzat că a emis scrisori false de garanţie, conform Digi 24. Totul face parte dintr-un caz de fraudare uriaş, în valoare de 30 de milioane de euro. Ancheta este condusă de Parlamentul European cu privire la suspiciune de fraudă care implică fonduri UE şi naţionale.
Conform EPPO (Parchetului European) este vorba de o schemă infracţională de a furniza scrisori de garanţie false beneficiarilor de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potenţialelor daune.
În România se fac percheziţii în Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Mureş şi Olt. Potrivit anchetei, au fost emise mai multe scrisori de garanţie de către bănci fictive sau entităţi financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.
Dorin Şerdean a deţinut pachetul majoritar de la Dinamo din martie 2022 până în februarie 2023 când l-a cedat celor de la Red&White, actualii acţionari majoritari ai clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare:
„E o povară, pentru că nu e ușor să ai un club ca Dinamo, sunt multe responsabilități. Însuși numele e foarte mare, e un brand și până la urmă toate acestea formează o povară. De-a lungul timpului, oameni care au avut succes în afaceri au avut momente mai puțin fericite la Dinamo.
Sportul are o componentă pe care nu poți să o controlezi. Dacă m-aș fi lăsat doborât de toate acele lucruri făcute cu rea-voință, aș fi ieșit din povestea asta. Faptul că am rămas dovedește că sunt cu adevărat dinamovist. Am luptat pentru a recupera adevărul și o să vedeți că adevărul va ieși în totalitate la iveală în viitorul apropiat.
Sunt niște lucruri care se vor vedea exact. Nimeni nu știe ce datorii sunt, cum s-au creat. În noiembrie 2021, instanța a stabilit insolvența lui Dinamo, cu datorii de 4,5 milioane de euro. Dacă poți să ajungi la 10 milioane de euro după un an, să îmi explice cineva cum e posibil.
Eu stau bine cu matematica! Mă ajută profesia și pasiunea pentru cifre, dar mie îmi dă cu virgulă. O să vedem cum s-au făcut aceste datorii și cine le-a făcut. Să știți că acești oameni au făcut lucruri deosebite, le doresc succes și pentru Dinamo sper să fie un viitor foarte frumos”, a spus Șerdean după ce a vândut acţiunile la club.
Din informaţiile aflate până la această oră, arestarea preventivă a lui Dorin Şerdean nu are legătură cu activitatea sa de la Dinamo.