News

E oficial: salarii mai mari pentru bugetari. Budăi: “Majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat vineri, la începutul ședinței de guvern, că angajații care lucrează la stat vor primi salarii mărite începând din această lună.
26.08.2022 | 12:43
E oficial salarii mai mari pentru bugetari Budai Majorarile vor fi in jurul sumei de 150 de lei
Nicolae Ciucă a anunțat că bugetarii vor avea salarii mai mari. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În urmă cu opt zile, liderii din coaliţia de guvernare anunțau că au decis că bugetarii vor avea salarii mărite cu un sfert din diferenţa prevăzută de Legea 153.

Salarii mai mari pentru angajații care lucrează la stat

La acea vreme, Nicolae Ciucă sublinia că legea a generat de-a lungul timpului mai multe inechități. În același context, liderul Guvernului României a completat că specialiștii Ministerului Muncii urmau să finalizeze modificarea Legii 153 pentru a elimina inechităţile.

ADVERTISEMENT

Totodată, la fel s-a stabili că se va proceda şi cu Legea pensiilor.

Pe măsuri sociale, astăzi vom aproba creșterea salariilor în sistemul public.

Este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și, desigur, o creștere în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri sociali și, desigur, ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliției”, a declarat Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Ce mai aduce în plus completarea OUG nr.130/2021

Ulterior, ministrul muncii, Marius Budăi a luat cuvântul: ”Domnule prim-ministru, prin această ordonanță vom acorda majorările salariale personalului plătit din fondurile publice prin modificarea și completarea OUG nr.130/2021.Practic, este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar trebui să fi ajuns, conform Legii 153 în anul 2022”.

ADVERTISEMENT

”În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajaţi şi sunt angajaţi care vor primi şi mai puţin, iar în afară de personalul medical care deja ştim că este la nivelul din 2022 mai sunt salariaţi în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 şi acei salariaţi nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo. Aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat”, a completat ministrul muncii.

“Impactul bugetar este în jur de două miliarde, undeva la 2,1 miliarde de lei. Nu este un impact bugetar suplimentar pentru că se face cu încadrarea în cheltuielile bugetare deja aprobate, este articol separat în ordonanţa de urgenţă. Ştiţi foarte bine că s-au blocat angajările pentru semestrul doi din anul 2022. La început de an au fost bugetate acele posturi vacante, deci avem economii şi se pot încadra aceste cheltuieli”, a a mai spus Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Modificarea și completarea OUG nr.130/2021 nu aduce doar creșterea salariilor pentru bugetari, ci și schimbarea regulilor valabile pentru transferul la cerere pe o funcție publică.

Altfel, amintim că de această majorare vor beneficia toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii salarizării. Așadar, acești angajați la stat vor primi încă din luna august un sfert din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.

ADVERTISEMENT

În acest context, este foarte important de subliniat că proiectul de OUG pentru creșterea salariilor bugetarilor cu o pătrime a fost lansat în dezbatere publică în această lună, după ce inițial actul a vizat majorări salariale pentru angajații de la stat cu până la 50%.

 

 

 

ADVERTISEMENT