Life

EBU: Eurovision 2023 nu va avea loc în Ucraina. Ce țară ar putea găzdui concursul muzical

Eurovision 2023 nu va avea loc în Ucraina din cauza războiului cu Rusia, potrivit unui comunicat EBU. Ce țară ar putea găzdui concursul muzical anul viitor?
17.06.2022 | 18:59
EBU Eurovision 2023 nu va avea loc in Ucraina Ce tara ar putea gazdui concursul muzical
Eurovision 2023 nu va fi organizat în Ucraina, potrivit EBU. Sursa foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Ucraina nu va găzdui concursul muzical Eurovision 2023 din cauza războiului cu Rusia, potrivit unui comunicat EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune). Marea Britanie ar putea fi gazda concursului anul viitor.

Ucraina nu va găzdui Eurovision 2023, potrivit EBU

Trupa ucraineană Kalush Orchestra, cu melodia “Stefania”, este câștigătoarea Eurovision 2022. Din păcate, Ucraina nu va găzdui concursul muzical în 2023 din cauza războiului cu Rusia.

ADVERTISEMENT

Este deja o tradiție ca țara câștigătoare să organizeze ediția următoare a concursului. Acest lucru nu va fi posibil pentru Ucraina, care a mai găzduit Eurovision în 2005 și 2017.

Marea Britanie, reprezentată de Sam Ryder cu melodia “Space Man”, a obținut locul al doilea la Eurovision 2022, astfel că ar putea găzdui ediția de anul viitor a competiției.

ADVERTISEMENT

Împreună cu postul public de televiziune ucrainean UA:PBC și cu specialiștii externi, EBU a realizat “o evaluare și un studiu amănunțit de fezabilitate”, luând în calcul toate scenariile posibile pentru găzduirea Eurovision 2023 în Ucraina.

Vineri, EBU a transmis că “garanțiile de securitate și de operaționalizare” necesare organizării unei astfel de competiții nu pot fi oferite de Ucraina, în contextul războiului cu Rusia.

ADVERTISEMENT

“EBU vrea să mulţumească postului UA:PBC pentru cooperarea sa deplină şi angajamentul său în explorarea tuturor scenariilor posibile în săptămânile care au trecut după victoria obţinută de Kalush Orchestra pe 14 mai la Torino şi îşi exprimă tristeţea şi dezamăgirea că ediţia de anul viitor a concursului nu poate fi organizată în Ucraina.”, se arată în comunicat, potrivit ebu.ch.

Trupa Kalush Orchestra a obținut 631 de puncte în finala Eurovision, cele mai multe fiind din partea publicului. Sam Ryder a obținut locul I la voturile juriilor, însă a reușit să se claseze, în final, pe locul al doilea, cu 466 de puncte.

ADVERTISEMENT

EBU va începe discuțiile cu BBC

EBU va începe discuțiile cu grupul BBC în vederea organizării Eurovision Song Contest 2023 în Marea Britanie.

“EBU a susţinut UA:PBC într-o gamă diversă de domenii de la începutul invaziei. Ne vom asigura că acest sprijin va continua să se manifeste pentru ca UA:PBC să poată să îşi menţină serviciile indispensabile pe care le furnizează cetăţenilor ucraineni.

Ca urmare a acestei decizii şi în concordanţă cu regulamentele şi pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuţii cu grupul BBC, ca reprezentant al ţării clasate pe locul al doilea în acest an, pentru a deveni o posibilă gazdă a concursului Eurovision în 2023 în Marea Britanie.

Ne vom asigura că victoria Ucrainei va fi reflectată pe deplin în show-ul de anul viitor. Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuţiile pe care le vom purta cu gazda care va fi aleasă.”, se mai precizează în comunicatul EBU.

Ce spunea președintele Ucrainei după victoria țării la Eurovision 2022

La scurt timp după victoria de la Eurovision 2022, Volodimir Zelenski a declarat că va face tot posibilul să organizeze competiția în Ucraina. Mai mult, șeful statului și-ar fi dorit ca acest concurs să se desfășoare la Mariupol.

“Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul să-i primim într-o zi pe participanţii şi invitaţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!

Mulţumesc Kalush Orchestra pentru victoria sa şi tuturor celor care ne-au votat! Corul nostru victorios în lupta împotriva inamicului nu este departe. Slavă Ucrainei!”, a transmis Zelenski după victoria Ucrainei la Eurovision.

Ucraina este participantă la Eurovision încă din anul 2003. În afară de victoria trupei Kalush Orchestra de anul acesta, Ucraina a mai câștigat de două ori până acum.

Prima dată, Ruslana a obținut locul I cu melodia “Wild dances”, în 2004, iar în 2016 Jamala a câștigat cu melodia “1944”, ale cărei versuri sunt despre război.

ADVERTISEMENT