Sport

Edi Iordănescu a anunțat doi titulari siguri pentru amicalul Columbia – România. ”Vrem să fie sub observaţia spaniolilor”. Mesaj pentru Ianis Hagi

Selecționerul Edi Iordănescu i-a anunțat titulari pe Horațiu Moldovan și pe Andrei Rațiu la partida Columbia - România, ce se va disputa marți, la Madrid
23.03.2024 | 13:58
Edi Iordanescu a anuntat doi titulari siguri pentru amicalul Columbia  Romania Vrem sa fie sub observatia spaniolilor Mesaj pentru Ianis Hagi
Selecționerul Edi Iordănescu i-a anunțat titulari pe Horațiu Moldovan și pe Andrei Rațiu la partida Columbia - România FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Selecționerul României, Edi Iordănescu (45 de ani), a anunțat după egalul cu Irlanda de Nord (1-1) că va face mai multe schimbări în echipa de start pentru amicalul cu reprezentativa Columbiei, programat marți, 26 martie, la Madrid, pe stadionul Civitas Metropolitano, de la ora 21:30 (ora României), în direct la Antena 1.

Horațiu Moldovan și Andrei Rațiu vor fi titulari la amicalul Columbia – România

Iordănescu, ajuns la 12 meciuri consecutive fără înfrângere, și-a propus să verifice în cele două meciuri de pregătire din martie cât mai mulți dintre cei 29 de jucători convocați. Vineri seara, pe Arena Națională, Edi a utilizat 17 tricolori, dintre care doi debutanți, Racovițan și Adrian Șut, ambii introduși în minutul 75.

ADVERTISEMENT

Singurii integraliști au fost Niță, Drăgușin, Manea, testat fundaș stânga, în absența titularului Nicușor Bancu, accidentat, Stanciu și Pușcaș.

Au rămas pe bancă portarii Horaţiu Moldovan și Ştefan Târnovanu, jucătorii de câmp Andrei Raţiu, Marius Marin, Denis Alibec, Florin Tănase, Adrian Rus, Denis Drăguş și Olimpiu Moruţan.

ADVERTISEMENT

În afara lotului de 26 au fost lăsați goalkeeperul Marian Aioani, plus Raul Opruț și Ionuț Nedelcearu. Ultimul, cu ușoare probleme medicale, a fost menajat pentru confruntarea cu Columbia.

Strategia lui Edi Iordănescu pentru meciul Columbia – România

Selecționerul a dezvăluit strategia pentru meciul cu Columbia și a anunțat deja doi titulari: Horațiu Moldovan, în poartă, și Andrei Rațiu, fundaș dreapta. Prin această decizie, Edi Iordănescu vrea să le arate spaniolilor că atât Moldovan, cât și Rațiu, rezerve la Atletico Madrid, respectiv la Rayo Vallecano, sunt considerați în continuare oameni de bază la naționala României, calificată la EURO 2024, în speranța că acest lucru îi vor ajuta să primească mai multe șanse la cluburi în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Iordănescu a explicat mai întâi situația portarilor: ”Am văzut că s-a discutat foarte mult şi pe tema portarilor. Avem doi portari foarte tineri, care activează în competiţia internă. Şi aveam două certitudini, am vrut să-l vedem şi pe Niţă cu Irlanda de Nord, pentru că traversează o perioadă foarte bună în Turcia.

Sunt şanse mari să-l vedeţi şi pe Moldovan, mai ales pe terenul la care el activează la Madrid. Vrem să fie sub observaţia spaniolilor de la Atletico, să vadă că mizăm pe el şi că e un jucător foarte important pentru noi”.

ADVERTISEMENT

Același raționament funcționează și în cazul lui Andrei Rațiu, rezervă neutilizată cu Irlanda de Nord. ”La fel e şi cazul lui Raţiu, pe care nu puteam să-l expunem să joace două meciuri în patru zile. Aşa că şi pe el am ales să îl folosim în meciul următor din Spania, acolo unde el activează”, a afirmat selecționerul.

Mesajul lui Edi Iordănescu pentru Ianis Hagi: ”Trebuie să facă ceva, să se impună”

Situația lui Ianis Hagi, pe care selecționerul încearcă, de asemenea, să-l ajute cât poate, este mult mai complicată. Fotbalistul prinde din ce în ce mai rar minute la Alaves, iar concurența cu Dennis Man și Olimpiu Moruțan pentru un loc în lotul de 23 pentru EURO 2024 este dură.

Ianis a fost introdus cu Irlanda de Nord în minutul 75, în locul lui Dennis Man, autorul golului României. În cazul lui Hagi, Edi Iordănescu nu a fost la fel de explicit în privința titularizării sale contra Columbiei.

“Lui Ianis Hagi i-am dat mai multe minute decât este obişnuit el să primească la club. Şi eu cred că merită să primească mai multe minute şi la club. Eu ştiu cât de mult l-au dorit cei de acolo. El este foarte conştient că nu poate să continue aşa, trebuie să facă ceva, să se impună.

Poate trebuie să aibă o discuţie din nou cu antrenorul, să vadă ce doreşte şi clubul, şi să primească şanse. Nu poate să joace patru minute sau şase minute, mai ales că mai sunt mai puţin de două luni şi vine Europeanul. Astăzi a intrat mai bine decât s-a anticipat ţinând cont de minutele pe care le avea, dar a intrat cu dorinţa de a demonstra şi a produs câteva momente bune”, a adăugat Edward Iordănescu.

De la începutul anului 2024, în cele 11 meciuri disputate de Alaves în Primera, Ianis Hagi a fost de șapte ori rezervă neutilizată la Alaves, fiind introdus pe teren doar de patru ori: 13 minute cu Barcelona, 4 cu Villareal, 4 cu Osasuna și 32 cu Athletic Bilbao, ultimul meci înainte de a se prezenta la națională. În total 53 de minute jucate. Ianis are un singur meci ca integralist în Cupa Spaniei, Athletic Bilbao – Alaves 2-0.

Poate să fie o excepție, pot fi două excepții de jucători care să n-aibă atât de multe meciuri în picioare, dar va fi foarte greu să-i folosim. Un jucător care intră, n-a avut foarte multă continuitate, dar are experiență, are inteligență de joc… Mai compensează. Dar să ai 2-3 jucători într-un prim «11» fără meciuri în picioare… Ești zdrobit, efectiv, la un turneu final” – Edi Iordănescu, selecționer România

Amicalul Columbia – România este penultimul filtru înaintea stabilirii lotului pentru EURO 2024

După meciul cu Columbia, Edi Iordănescu și staff-ul său vor face o primă evaluare a tricolorilor în vederea alcătuirii lotului de 23 pentru EURO 2024.

”Este un penultim filtru în care putem să vedem băieţii la joc, să mai tragem concluzii şi să mai intervenim acolo unde e nevoie. Ultimul filtru reprezintă pentru mine şi stafful meu perioada de la această acţiune şi până la EURO cu toate evoluţiile băieţilor la cluburi. Pentru că vom fi foarte atenţi în monitorizare”, a avertizat selecționerul.

În luna iunie, înaintea plecării spre EURO 2024, România mai are programate două amicale: cu Bulgaria (4 iunie) și Liechtenstein (8 iunie), ambele pe stadionul Steaua.

Echipa României la meciul cu Irlanda de Nord:

Florin Niţă – Vasile Mogoş (Deian Sorescu, 46), Radu Drăguşin,  Andrei Burcă (Bogdan Racoviţan, 75), Cristian Manea – Alexandru Cicâldău (Darius Olaru, 62), Răzvan Marin (Adrian Şut, 75) – Dennis Man (Ianis Hagi, 75), Nicolae Stanciu (cpt.), Florinel Coman (Valentin Mihăilă, 62) – George Puşcaş

Cum poate arăta echipa României contra Columbiei

H. Moldovan – Rațiu, R. Drăgușin, A. Burcă, Sorescu – M. Marin, Stanciu – Moruțan, I. Hagi, Drăguș – Alibec

Lotul României pentru meciul cu Columbia

Selecționerul Edward Iordănescu a convocat următorii jucători pentru prima acțiune din acest an:

PORTARI: Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 9/0), Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 19/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0), Marian AIOANI (FC Rapid 1923, 0/0);

FUNDAȘI: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 15/1), Cristian MANEA (CFR Cluj, 24/2), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 4/0), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 25/1), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 13/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 25/2), Bogdan RACOVIȚAN (Raków | Polonia, 0/0), Raul OPRUȚ (Hermannstadt, 3/0), Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 14/0);

MIJLOCAȘI: Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 66/14), Marius MARIN (Pisa | Italia, 15/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 35/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 52/3), Olimpiu MORUȚAN (Ankaragucu | Turcia, 14/1), Darius OLARU (FCSB, 15/0), Adrian ȘUT (FCSB, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 20/6), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 17/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 31/4), Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 8/2), Florinel COMAN (FCSB, 12/1);

ATACANȚI: George PUȘCAȘ (Bari | Italia, 40/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 36/5), Florin TĂNASE (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 17/2).

Meciurile din grupa României de la EURO 2024

  • 17 iunie: ROMÂNIA – Play-off B (Munchen, 16:00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19:00)
  • 21 iunie: Slovacia – Play-off B (Dusseldorf, 16:00)
  • 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22:00)
  • 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00), Play-off B – Belgia (Stuttgart, 19:00)
    În faza optimilor de finală se califică primele două clasate, plus cele mai bune 4 locuri trei din toate cele 6 grupe EURO 2024.
ADVERTISEMENT