Editoriale

Editorial Cornel Dinu. FCSB este „Faci Ce Spune Becali”, cu manechinul Toni Petrea pe bancă și Sfântul Gheorghe la… tembelizor!

16.03.2021 | 16:21
Editorial Cornel Dinu FCSB este Faci Ce Spune Becali cu manechinul Toni Petrea pe banca si Sfantul Gheorghe la tembelizor
ADVERTISEMENT

Cornel Dinu analizează în editorialul său de etapă carcaletele care a ajuns Dinamo, închinată spaniolilor chiar de pe terasa Ministerului de Interne, pericolul prin care trece FCSB condusă de Sfântul Gheorghe Becaliotul de la… „tembelizor”, reușita Craiovei Grecxima sub conducerea lui Marinos Ouzounidis, dar nu uită nici de cearta dâmbovițeană dintre FRF și LPF pe tema VAR-ului.

Trecând în revista gândurile rosturile înțelepciunii noastre populare, suntem printre națiile cele mai creative în acest sens. Și datorită vânturilor mereu cuceritoare ce ne-au lovit atât de des din toate punctele cardinale, fără a ne lăsa nicio clipă să ne tragem răsuflarea națională.

ADVERTISEMENT

Am fost, și ne-am comportat!, destul de rar ca popor, cel mai des dovedindu-ne doar populație. Atât de apropiați și influențați de civilizațiile elene și latine ar fi secretul că, deși atât de chinuiți prin vremelnicia timpurilor, încă respirăm.Și în val după val de COVID-19

Editorial Cornel Dinu. Carcaletele care a ajuns Dinamo, închinată spaniolilor chiar de pe terasa Ministerului de Interne

Poate de aici ni se trage și diferența dintre vorbe, ades meșteșugite, și sărăcia faptelor reparatorii de care avem atâta nevoie. Îmi vin în gând… și chiar mai caut… multe învățături de duh ale neamului românesc, ce, fără a mai scruta și alte domenii necesare și pasionante ale vieții noastre cotidiene, i se potrivesc de minune stării actuale a săracului fotbal mioritic.

ADVERTISEMENT

Citez doar două: „Ușor de zis, greu de făcut” și „Câinii latră, caravana trece”. Similitudinea incontestabilă cu situația „câinilor roșii”, acum doar în tribunele site-urilor, goniți de coronavirus și autorități din gradenele stadioanelor. Și, ceea ce e cel mai dureros, doar câțiva competenți pe teren, ca și în birouri… Voi dezvolta în finalul editorialului…

Editorial Cornel Dinu. „Caravana” de asini și dromaderi FRF-LPF reciproc dezavantajos pe tema VAR-ului

Acum, luați în calcul lupta fratricidă, de ani buni…așa „buni” doar la dușmani să fie… între forurile ce ar trebui să se aibă ca frații de sânge în apărarea fotbalului. Introducerea sistemului VAR este doar un ultim… ar fi bine să fie „ultim”… mai bine zis cel mai recent exemplu…

ADVERTISEMENT

Ceartă dâmbovițeană în loc să umble la teșchereaua ce le acoperă salariile angajaților, sfidătoare față de… zerourile din Germania, de exemplu, că tot dăm piept, cap și picior cu nemții peste două săptămâni. Unde bugetul de la sponsorii particulari, alții decât cei ai cluburilor, este de 400 de milioane de euro. Iar secretarul general al federației (DFB) are cea mai mare remunerație, 10.000 de euro.

Dar este alt subiect, îl voi relua… și pentru că în țara „Kaiserului” Franz Beckenbauer educația voluntariatului, ca prestație în activitatea sportivă, este ceva la care nu cred că vom visa măcar nici peste două, trei, patru, ș.a. decenii…

ADVERTISEMENT

„Câinii” presei și ai cluburilor noastre „latră” în această privință, iar „caravana” de asini și dromaderi FRF-LPF nu numai că nu dă semne de un compromis într-un acord asupra acestei nevoi stringente, ci se mai și bălăcăresc reciproc dezavantajos pentru fotbalul nostru.

…Pe bună dreptate făcându-i pe mulți să presupună, logic, că FRF, cu controlul său discreționar asupra „independentei” Comisii Centrale de Arbitraj (CCA), din interese pur electorale, „developate” la ultimele alegeri, măsluite de cu seară, jonglează prin delegări și „sugerări de pretinie” pentru a blinda cu voturi, încă de pe acum, antifotbaliștii ce o conduc și vor să se înfrupte tare dubios din ea și-n continuare.

… Dâncului protector citindu-i-se în fapte și vorbe federale profesiunea de credință a conului Trahanache caragialesc: „Într-o soțietate fără moral și fără prințip… trebuie să ai și puțintică diplomație!”. Și are, el face numirile!

…De curând l-a trimis acasă pe Mirel Albon, care făcuse treabă în fotbalul feminin și, se spune, că și-a numit feblețea comeseană, fostul jucător Cristian Dulca, peste fostele „fuste”, acum în ghete și „jampiere”, cu obiectiv de performanță „imediat”, în… 2025! Să ne trăiești, coane Sile! …Silă…

Editorial Cornel Dinu. Craiova Grecxima a lui Marinos Ouzounidis și-a găsit „vârf”

În debutul etapei 27, în fine, Craiova Grecxima a lui Marinos Ouzounidis a învins la două goluri diferență la Mediaș. În același 4-2-3-1, cu Alex Cicâldău în spatele reprofilatului în „vârf” central Andrei Ivan și pătrunzând pe lângă acesta. Au conlucrat la ambele faze din care au înscris, prifitând și de marile adormiri de respingere la adversar și marcaj „gură cască” al medieșenilor.

…Care au început partida numai cu străini de privit îndoielnic, la mijloc și în atac. Troc forțat, aș zice… Cu rușii peste noi, chipurile „eliberatori”!, le dădeam petrolul și uraniul și ei, în schimb, ne… luau grâul! Acum, în fotbal, pe lângă „aurul negru” dat la austrieci și gazul la francezi, mulți dintre nesătulii și lacomii noștri administratori de echipe aduc tot felul de „tamtamiști” de minge din „Portocalia” sau „Francia” și coloniile lor africane.

…Care mi-aduc aminte de înțepăturile cuielor ce fixau crampoanele ghetelor din piele în care evoluam în tinerețe. În copilărie doar „teniși” chinezești, tare buni, veritabil „chilipir” pe atunci.

În hora încinsă între bare de așezările limitrofe în care își duceau la păscut oile ciobanul Bucur și alt cioban, Clinceni și Voluntari, a fost o singură fază de finalizare cu gol. În ultimul minut al primei reprize, când pasa de 60 de metri a lui Gabi Tamaș Reloaded l-a dus pe espaniolul Jefté Betancor și Sánchez singurel prin careul advers, fără putință să rateze.

În a doua parte, Thibault Moulin și Raul Rusescu puteau măcar egala pentru a continua seria de patru rezultate pozitive. „In-Voluntarii”, la al treilea rezultat pozitiv, dau ceva semne că vor și pot să-și revină la fotbal cu spor de puncte.

Editorial Cornel Dinu. FCSB este „Faci Ce Spune Becali”, cu manechinul Toni Petrea pe bancă și Sfântul Gheorghe la… tembelizor!

În continuare, sâmbătă, din nou la Mediaș, unde vrea să creadă că e „acasă” Sibiul, a poposit Viitorul. Pontare de „futbol” care a semănat cu pedeapsa de Rahova ce a trebuit suportată etapa trecută la UTA – CFR Cluj. „Contabilizare” unică, cred, în acest campionat: nicio ocazie de gol! Ce mai este de comentat?

Iar la „Sibiustadt”, tot numai practicanți ai jocului cu mingea, străini (și) de acesta, în mijloc și în atac, ca la gazda de complezență, Gaz Metan. Liviu Ciobotariu a mișcat la început, cât de cât, echipa, dar acum s-a întors la adormirea de sub farfuza ce se dădea patroană cu un Sancho Panza deghizat în „entrenador”.

Și Viitorul doarme visând doar, strâmb, la altceva. Vremurile de glorie trecută, când îi cravașa Gicuță Hagi, sunt amintiri…

Noaptea, în UTA – „Faci Ce Spune Becali”, am asistat la ceva ce trebuia să fie masacru pe tabela scorului. Dacă umplutura de talente certe tinere și expirați fără acte cu manechinul Toni Petrea pe margine n-ar fi ratat situații de neimaginat: trei în prima repriză și nu mai puțin de șapte într-a doua! Zece! Dintre care jumătate mari spre foarte mari!

Și, cum se știe, dacă ești risipitor, soarta te poate pedepsi, ca orice creatură de… gen feminin… În final, cele două lovituri de cap, ale lui Erico și Miculescu, parate de Andrei Vlad, puteau aduce „Bătrânei Doamne” din Arad un rezultat favorabil de neimaginat la ce a fost până atunci pe teren.

De menționat schimbarea talentului de luat în seamă și de îngrijit cu pricepere, revoltător de tânărul Andrei Istrate, după numai 38 de minute mai mult cu reușite, cu un mijlocaș defensiv, Ovidiu Perianu. Pentru „menținerea avantajului”, se bârfește…

A fost dovada că „Faceți Ce Spune Becali” e cu Toni Petrea doar fizic pe bancă, în rol de ascultător al Sfântului Gheorghe Becaliotul din fața tembelizorului… Mare păcat! În viață ai nevoie de „bătrâni” ca sfat. În fotbal, obligatoriu, de tineri ce pot sfinți în viitor locul, îndrumați de cei cu tâmplele albite de consumul de a face bine.

Editorial Cornel Dinu. Învinsă la pas de CFR Cluj, pe Poli-tizata din Copou n-o mai salvează nici clopotele multelor biserici din Iași trase simultan

Chindia mea, la propriu și la figurat, a presat construcția adversă din nou. Dar fără „vârfuri”! Tomás Diaz e mai mult de „music hall”, iar Daniel Florea, talentat de altfel, tehnic, are, parcă, dușmănie pe alergare în viteză și efort.

A fost suficientă o neatenție de marcaj a „vârfului” Daniel Popa la un corner, în minutul 75, și lovitura de cap a lui Momčilo Raspopović a… „răspopit” Târgoviștea, aducând victoria deloc astrală a așa-zișilor „astrali”.

La Cluj, CFR-ul, cu ritm de marfar, s-a impus, suportând doar un pericol în careu din partea lanternei „pe veci”, cred, a acestui campionat, Poli-tizata sub papucul federal prin „no-name-ul” Paraschiv. Nici clopotele atâtor biserici din târgul Ieșilor, trase simultan, nu mai pot aduce salvarea de Liga a II-a a Politehnicii de altădată.

În plus, jucându-mă aparent cu vorbele, când „premarul” care este Chirica schimbă partidele ca ciorapii, fără să treacă prin apa curățeniei, nesătul de putere, lăcrămează nu numai echipa, dar și icoanele sfinte din „Trei Ierarhi”.

Amintind de pilduitoarea și binecuvântata biserică, sigur că „profundul” în a-și ascunde agoniselile îndoielnice, doar „fardate”, Chirica, mai are loc să treacă și la al treilea partid de înșelare a urbei naivilor votanți.

În singura confruntare dintre echipe aflate pe locuri de play-off, aceea dintre Botoșani și Sepsi, victoria echipierilor lui Leo Grozavu poate fi interpretată și ca o răzbunare a îndepărtării sale din urbea moldavă de către finanțatorul Valeriu Iftime. Și după scatoalca binemeritată de Golofca cu ceva tatuaje păgubitoare nu numai pe ceafă, ci chiar mai… deasupra.

Gruparea din Sfântu Gheorghe este un model de urmat în fotbalul nostru prin discreția comportamentală, realismul raportului dintre muncă și răsplată, modestia și bunul simț al conducătorilor săi.

La fel se comportă și în politică. Îi apostrofează prea mulți doar primitivi colerici, dar ei își văd liniștiți de transformarea intereselor în realități, nicio guvernare nefăcându-se fără ei. Nu le accept unora dintre ei șiretenia, dar le respect clasa net superioară politichiei dâmbovițene.

Editorial Cornel Dinu. Dinamoul se tot duce pe drumul spre Iadul fotbalului, carcalete pe teren, incompetentă în birouri

Ultima condamnare a Dinamoului de a se duce și mai abitir spre Iadul fotbalului i-a adus-o FC Argeș, chiar în orezăria, după ploaie, de pe terenul vechilor grădini ale sârbilor din „Ștefan cel Mare”.

Inferioară în prima repriză, carcaletele de ceva ce vrea să pară sau să aducă vag cu o echipă de fotbal, condusă până acum de Jerry și de „Tom” (Degețelu) în (re)cunoașterea jucătorilor, Mario „Tanacu” sau de Birlică „Hopa Mitică”, marketingul și de mărgele măsluite, s-a înecat iar la malul încercat salvator de suflarea și financiară a zecilor de mii de suporteri chiar fantastici în dragostea și dăruirea lor pentru Dinamo, chiar decăzută în Dinamou.

Închinată spaniolilor chiar de pe terasa Ministerului de Interne, fosta emblemă a fotbalului românesc, victimă și a sforăriilor liberale trase de câțiva țânțari șerdeni ardeleni ce habar n-au cum trebuie să arate un adevărat capitalist occidental, Dinamo decăzută în Dinamou nu-și mai poate nici măcar linge rănile…

Haita „câinilor roșii” sângerează a incompetență în mai tot ce ar trebui să însemne decizii… competente! Abile, logice… A evoluat din nou la întâmplare, reconfirmând că unde nu-i cap conducător ce știe a trăi și ce-i Dinamo ca istorie, ca tradiție, se așază noroiul nu numai pe picioare, dar și pe locurile de pedeapsă ale clasamentului, ceea ce est cel mai periculos.

După prăbușirea catastrofală din ultimii ani, din cauza jafului programat și a „intuziasmului” inconștient al celor care au creat acest Dinamou, revenirea la Dinamo adevărat ar fi un miracol. Acum s-a înhămat la salvare „Smurdul” Gigi Mulțescu, să-l țină Dumnezeu sănătos în munca de Sisif la care s-a angajat…

Oamenii reușesc ades așa ceva prin credință și pricepere. Dar tocmai asta îi lipsește actualei societăți… OAMENII!

ADVERTISEMENT