Sport

Editorial Cornel Dinu. Etapă făcută praf de caricaturile de arbitri care poluează Liga 1. Ce să spun de Dinamo, FCSB, Rapid, CFR Cluj sau U Craiova când cioclii CCA îngroapă fotbalul?

Cornel Dinu analizează etapa 18 din Liga 1 Casa Pariurilor și atacă dur arbitri care au făcut praf meciurile Chindia – CFR Cluj sau FCSB – UTA. Dinamo își duce crucea, Rapid orbit de lumina Farului.
07.12.2021 | 20:37
Editorial Cornel Dinu Etapa facuta praf de caricaturile de arbitri care polueaza Liga 1 Ce sa spun de Dinamo FCSB Rapid CFR Cluj sau U Craiova cand cioclii CCA ingroapa fotbalul
Cornel Dinu face praf arbitri care poluează Liga 1, cioclii de la CCA. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De mai bine de o lună, conducerea la vedere a Federației Române de Fotbal, încoțopenite politic în fruntea-n pământ a fotbalului nostru, a plecat să colinde. Două colinde.

Etapă făcută praf de caricaturile de arbitri care poluează Liga 1. Ce să spun de Dinamo, FCSB, Rapid, CFR Cluj sau U Craiova când cioclii CCA îngroapă fotbalul?

Primul, firesc, să convingă un antrenor, oricum peste Daum, Contra și Rădoi, să preia echipa națională. Întâlniri, combinații, mai mult mișculații. Se zice că finalul în această problemă ar fi un răspuns de la Dan Petrescu, de fapt Neluțu Varga, înainte de Moș Ajun.

ADVERTISEMENT

Dar pe la colțurile de sub geamurile armate se clevetește că decizia va fi luată numai după gusturile și interesele de politichie ale Nașului federal. Ăl măre, acu’ la Armată, nu burlanu’… De fel strein, no, de poprirea lui Gică Popescu la pușcărie cu o zi înaintea alegerilor din 2014…

Evit vorbele agresive. Respectivului, amator și de fotbal, fiind din Transilvania, nu pot decât să-i urez, pe graiul bistrițean de unde s-a născut, „Deie Domnuțu’ doară bini!”. Adică să nimerească numitul mai aproape de un viitor cu reușite ce ar fi chiar un miracol.

ADVERTISEMENT

Dacă pătrundem măcar puțin cu interpretări obiective în realitatea fotbalului de la noi, la câte nu s-au făcut de atâta amar de ani ca să avem și noi măcar 15 jucători de real nivel european, ne rămâne să sperăm la Moș Crăciun să ni-i pună sub bradul împodobit dacă Moș Nicolae nu ni i-a lăsat în ghetele puse la ușă, cum e datina. …Să învingă suratele din categoria a treia europeană, unde am decăzut după atâtea repetenții în competițiile care contează.

Editorial Cornel Dinu. Cei trei… crai de la FRF, Burlanu, Stuchiță și Bordescu, au pornit cu colindul prin țară ca să-și securizeze mascarada de alegeri la FRF de anul viitor

Al doilea colind, declanșat în mod firesc de cei trei… crai de la FRF, Burlanu, Stuchiță și Bordescu, doar de povești cu mingea, este în desfășurare pe la case județene cu telecomanda la „centru”.

ADVERTISEMENT

…Ca să se asigure că nimeni nu le va sufla fasolea din farfurie la mascarada de alegeri ce au devansat-o, se spune, din totala siguranță că n-are cine să încerce măcar o piedică de vorbe, în jur de sfânta zi a Unirii Mici din 24 ianuarie, între Valahia și Moldova. Dictată de prietenul românilor, președintele-împărat Napoleon al III-lea al Franței și validată de nefericitul și prea repede trădatul, după cum avem în gene obiceiul ticălos, principe de pământ românesc Alexandru Ioan Cuza.

Nu mai are neamul nici biciul de „Plugușor”, ce tare mult l-ați merita pe spate și voi, federali de strânsură, și atâția alții care fură și astfel ne distrug neamul. …Ce a mai rămas din el… Și ce va mai rămâne, atâta timp cât și elevii neșcolii de acum se gândesc cum să ajungă cât mai repede în aparente zări senine cu covrigi în coadă.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Brancardierii de la Dinamo și viitorul „câinilor” între targă și ATI

Ce i-a avut și Dinamo în debutul etapei 18, în primele 30 de minute așe întâlnirii luminate de „lanterna roșie”, dar academică din Clinceni. A avut trei ocazii mari, nu le-a băgat în traista scorului pe niciuna și după ce veteranul Patriche a marcat din 6 m după un corner strâns marcat de un Răuță lăsat de căruță, prestația încă mult timp de acum încolo a lui Dinamo prevăd că va fi între restriște și jale. Sau, dacă vreți o imagine mai… concretă, actualizată, între targă și ATI.

Sunt prea mulți care se dau de ceasul morții că s-ar ocupa de echipă. Dar, în afară de Mircea Rednic, derutat și albit de gânduri de reușită, poate mai repede decât mă așteptam, ceilalți, mai mult chibiți ce iau din nou decizii tehnice la Dinamo, se dovedesc doar brancardieri ai acestuia. Altfel, cum s-ar explica aducerea lui Bonetti și, odată cu el, amintesc doar de ultimii goniți ca răufăcători în joc și în vestiar încă înainte de a reveni Rednic, Filip, Nica și ar mai fi…

Editorial Cornel Dinu. radu petrescu gafează (?) a milioana oară și ajută pe CFR Cluj. Nimeni din conducerea CCA nu observă…

Sâmbătă, Chindia a început prudent cu CFR Cluj în continuarea pribegiei la Ploiești, doar cu Popa vârf. Iar când au revenit la doi atacanți, prin intrarea lui Florea, cu o jumătate de oră înainte de final, a fost târziu.

Clujenii marcaseră deja, din mimgea pusă de bandajele de pe mâna lui Costache lui Omrani și se închiseseră în obișnuita fortăreață comandată de Dan, căpitan de deal, nu de plai, în Gruia.

…Obținând a opta victorie cu 1-0 din cele 15 de până acum. Iar arbitrul radu petrescu a dat din nou recital, aflat la a milioana gafă nevăzută doar de Vassaras și Deaconu. …Și el, petrescul, de multe ori ascultător la comenzile echipei „grupului” (și) de la Cluj, a considerat că în starea de invalid bandajat cu tifon, un jucător de la CFR are voie să paseze și cu mâna.

Și chiar să se apere la fel, că n-a comis, Doamne ferește, nicio contravenție… Hai că la imaginație infracțională tare greu suntem de dat la o parte de pe podiumul european din ultimii 30 de ani.

Editorial Cornel Dinu. Farul – Rapid, la concurență cu Dortmund – Bayern sau Roma – Inter… De ce râdeți?!

Apoi, în noapte târziu, cam la concurență cu Dortmund – Bayern, „Der Klassikerul” lor, Roma – Inter și Napoli – Atalanta… de ce râdeți?!… jucate toate în ritm de ciclon mediteranean, Farul, încă în viteza „domol” și cu deplasarea-mers pe teren de la noi, a trecut pe linie de rezervă la play-off Rapidulețul.

Echipa Dobrogei acum începe să dea semne că, în noua formă de organizare, va avea forța, foarte curând, „pre mulți a-i răspopi” pe teren. Spre satisfacția din tăcerea unde este printre cei drepți cu adevărat, a marelui magistrat, Procuror General și ministru al Justiției, Nicolae Popovici, președintele Farului la sfârșitul anilor ’50…

…Când se va scrie istoria adevărată a neamului, se ca consemna cum i-a închis gura lui Ceaușescu că n-are „temei juridic legal” să-i aresteze pe greviștii mineri, în 1977, la fel ca și pe cei brașoveni în 1987.

Și fotbalistic! Când, după ce Dinamo a câștigat și campionatul, și Cupa în 1983, întrebat de Ceaușescu „Ce cauți la fotbal, tovarășe Popovici?” …Și tovarășul Popovici nu era decât vicepreședintele secției de fotbal de la Dinamo…. La fel de direct i-a răspuns „Ca și dumneavoastră, îmi place fotbalul, am condus Farul. Iar dumneavostră ați creat clubul CCA”. Și s-a așternut liniștea în biroul de la CC al „celui mai iubit dictator al poporului”.

Editorial Cornel Dinu. Cine plătește, mai mult distruge și rar miluiește. De exemplu, primarele nea Nelu de la Mioveni

Duminică, la prânz, modesta întâlnire de la Mioveni, unde a descins Sepsi, a adus câștig și puncte oaspeților. Parcă a alergat mai mult mingea de la noi la voi și repede de la voi la noi, dar jucătorii, și pe frig, tot pe loc, pe loc, pe loc mai mult…

A câștigat echipa antrenată, cu acoperire totală termenul „antrenată”, de Cristiano Bergodi, printr-un autogol (Garutti 33) și un penalty (Mitrea 89), ajutată de un penalty ratat de gazde (Buziuc 60).

După care a intrat în scenă (a se citi „vestiar”) primarele nea Nelu. Nelu Georgescu. Și-a dat afară în exces de urlete și autoritate toată conducerea tehnică a echipei din orașul Daciei strămoșești, modernizată Logan. C-așa-i la noi! Cine plătește, mai mult distruge și rar miluiește.

Editorial Cornel Dinu. Voluntariul lui Ciobotariu a scos la vânzare Universitatea Mititeilor craioveni

În continuarea duminicii pentru fericiți liberă, la ora somnului de frumusețe post prânzul tradițional în familie (mai știe cineva ce-s „obiceiurile” astea ancestrale?), Voluntariul ciobotariu s-a dezlănțuit în repriza a doua, câștigând  cu 2-0 în fața echipei tare…mititeilor!

Care, ducând recordul străinilor din campionatul nostru la o singură echipă la 17 și schimbând deja 3 antrenori în prima parte a sezonului, au redovedit pe ce decizii fotbalistice inepte a ajuns „Campioana unei mari iubiri”. Nu joacă mai nimic această urmașă a glorioasei „Craiova Maxima” de altădată.

Ca și la cealaltă Universitate a Băniei, numeri pe degetele de la o singură mână jucătorii crescuți acasă. Ca în timpurile în care Craiova era aproape o fiară de leu în campionatul nostru. Au, totuși, decență. Nu-și numesc pepinierele Academii, ca atâtea alte echipe de la noi, ce nu produc nici cât un atelieraș de produs fotbaliști din vremuri doar de amintire.

Editorial Cornel Dinu. marian barbu gafează a milioana oară și ajută pe FCSB. Nimeni din conducerea CCA nu observă…

Era de așteptat, din nou prea târziu ca programare, în noapte și ades în ceață, un meci de calitate între FCSB și UTA. Două echipe de atac. Ceea ce a și fost.

Numai că rezultatul, profund nedrept pentru arădeni, a fost de cele două penalty-uri inexistente acordat „piperobercenarilor” de un arbitru cu alură de actor hollywoodian, cu mintea calului de pe care ar cădea la prima adiere de vânt într-un western, iertată fie-mi comparație de către… cal!

Iar ca specimenul ăsta, marian barbu, rebut al Școlii de Arbitri promovat de conducerea eleno-română CCA pe lista FIFA (!!!!!!!) în octombrie 2020, care nu înțelege fazele dinamice cele mai simple din punct de vedere fizic, nu mai spun fotbalistic, mai sunt, din păcate, prea mulți neaveniți aleși de bricheta lui Deaconu sub oblăduirea lui Vassaras de pe  terasele din „Placa” de la poalele fascinantului Acropole, gata să execute comenzi vinovate de stabilire a echipelor de pe primele locuri și exmatriculatelor din prima noastră divizie, că ligă îmi vine greu să-i spun…

Și nemernicia asta durează de ani buni. Când era așa-numita „Cooperativă”, cel puțin unii ciocli cu fluier anunțau deprimant, la sfârșit, pe învinși „Azi n-a fost ziua voastră…”.

Era nedreptate, dar măcar se spera ca după „plecăciuni” ascultătoare la șefii cunoscuți ai „ceapeului” va veni și ziua năpăstuiților să li se fluiere scoruri favorabile.

Se știau primele locuri, dar acelea aveau și valoare de reprezentare internațională. Acum e o combinație în felul în care se fluieră deciziile, de nepricepere a fotbalului, promovări chiar la ecusoane FIFA a unor urechiști, după criterii de nedreptate ce le depășesc pe cele ale nefastei lupte de clasă a anilor ’50.

Și va mai dura… Că „năravul din fire n-are lecuire”… Și așa este cam în toată societatea românească din zilele noastre. În fond, singurul rămas din vechea FRF, Alexandru Deaconu, cu urechea la Bordescu, și-a trădat Nașul de cununie, Sandu Mircea.

Editorial Cornel Dinu. Tribunele goale de la Pitești au strigat „Demisiia!” după înfrângerea Argeșului cu un gol de gaz metan al Mediașului în prelungirea prelungirilor

Argeșul nu mai pierduse „acasă” de patru meciuri. Și a avut multe momente cu Ianovschi și Prepeliță antrenori, în care a evoluta aducând bucurie fotbalistică dispărută de ani buni, de fapt răi, în Pitești.

Primind în Trivale pe Gaz Metan Mediaș, în mare nevoie de puncte, a pierdut în ultimele secunde ale minutelor de prelungire, prin golul marcat de intratul la oaspeți Șteau, scăpat singur cu portarul Greab printre apărătorii gură-cască ai gazdelor. După o partidă altfel echilibrată.

Iar din țipenia tribunelor, pline ochi altădată, s-a găsit, totuși, o voce care să ceară… demisia! Soluția inoculată maselor după 1990, doar în speranța că va fi mai bine, ca un bumerang ce redovedește cât adevăr este în antica rostire „Schimbarea regilor, bucuria nebunilor!”…

Regi mai sunt puțini. Cred, acum, că indiferent cum ar fi fost, ne-ar fi prins bine și nouă un cap încoronat în 1990. Că nebuni la toate nivelele avem din ce în ce mai mulți.

Editorial Cornel Dinu. Sfat pentru dragul meu Reghe despre roabele și trotinetele de la Universitatea Craiova

Într-adevăr, așa cum era de așteptat, „implantarea” dintre plăieșii și de culoareai Botșenilor și noua Universitate Craiova a Olguței Vasilescu, FRF-ului defunct și acum (și) a specialistului în retrocedări benefice numai pentru sine Rotaru(l) Mihai, a fost cea mai atractivă încleștare a etapei.

S-a jucat direct, pe poartă, de ambele tabere combatante. Marius Croitoru și Laurențiu Reghecampf sunt antrenori peste orice patalama dată de Școala Federală de Antrenori. S-a ratat și, în final, fiecare echipă a avut câte o ocazie ce ar fi putut să-i aducă victoria. Mai drept este egalul stabilit 2-2 în minutul 57 dintr-un total de ocazii ca la table, 6-6, punct în casă.

Totuși, dragul meu Reghe, care ai fost fundaș bun, când îți asumi să joci cu 3 fundași, Bălașa, Screciu și Constantin, riști să lași impresia că roabele pot fi la fel de rapide ca trotinetele de la mijloc în față ale Craiovei…

ADVERTISEMENT