News

Energia nucleară va doborî recorduri în 2025. Tranziția energetică se va sprijini pe noi reactoare și repornirea centralelor

Producția de energie nucleară va depăși recordurile mondiale în 2025. Tranziția energetică va trece prin atom, noi reactoare și sfârșitul combustibililor fosili
26.01.2024 | 18:53
Energia nucleara va dobori recorduri in 2025 Tranzitia energetica se va sprijini pe noi reactoare si repornirea centralelor
Cererea globală de energie electrică a crescut cu 2,2% în 2023 și este posibil să ajungă la aproximativ 3,4% între 2024 și 2026
ADVERTISEMENT

În 2025, producția de energie nucleară ar urma să depășească recordul anterior, stabilit în 2021, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Chiar dacă mai multe țări, cum ar fi Germania, renunță treptat la acest tip de energie sau își închid prematur centralele, producția nucleară va crește în medie cu aproape 3% pe an până în 2026, detaliază documentul agenției. Această creștere va fi legată de punerea în funcțiune a unor noi reactoare în China, India și Coreea, precum și de repornirea mai multor centrale în Japonia și de finalizarea lucrărilor de întreținere în Franța.

Lumea a depășit „vârful energiei fosile”

Fiind neemițătoare de gaze cu efect de seră, energia nucleară face parte din strategia multor țări de a-și atinge obiectivele climatice. La summit-ul COP28, care a avut loc acum câteva săptămâni la Dubai, 20 de țări s-au angajat să tripleze producția de energie nucleară până în 2050. „Pentru a atinge acest obiectiv, va trebui să se facă față unei provocări cruciale: reducerea riscurilor asociate construcției și finanțării în sectorul nuclear”, subliniază IEA.

ADVERTISEMENT

Producția de energie nucleară ar urma să bată recorduri la nivel mondial în 2025. Experții afirmă că lumea a depășit „vârful energiei fosile”, dar avertizează împotriva dezvoltării inegale a proiectelor energetice. Producția de energie nucleară va depăși recordurile pe măsură ce tot mai multe țări investesc în reactoare pentru a alimenta trecerea la o economie globală cu emisii reduse de carbon, în timp ce energia regenerabilă va depăși cărbunele ca sursă de energie la începutul anului viitor, potrivit datelor.

Noi reactoare pe continente

China, India, Coreea și Europa ar trebui să introducă în serviciu noi reactoare, în timp ce câteva reactoare din Japonia vor reveni la producția de energie, iar producția franceză ar trebui să crească, potrivit raportului publicat de IEA. De asemenea, se așteaptă ca cererea de electricitate să crească în întreaga lume, alimentată în mare parte de trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon. Vehiculele electrice și pompele de căldură, precum și multe procese industriale cu emisii reduse de dioxid de carbon, necesită electricitate în locul petrolului și gazelor.

ADVERTISEMENT

Creșterea rapidă și continuă a ofertei de energie regenerabilă înseamnă că aceste cereri suplimentare vor fi probabil acoperite integral de producția de energie eoliană, solară și de alte surse de energie curată. Până la începutul anului viitor, sursele regenerabile vor reprezenta aproximativ o treime din totalul producției de energie electrică la nivel mondial, scrie The Guardian.

Dave Jones, director de analiză la grupul de reflecție în domeniul energiei Ember, a declarat că rezultatele au marcat un potențial punct de cotitură. „Este începutul sfârșitului erei combustibililor fosili”, a spus el. „În sfârșit, lumea pare să fi depășit vârful energiei fosile, o etapă crucială în tranziția energetică. Acest raport arată că anul 2023 va marca sfârșitul creșterii energiei fosile. Începând din acest an, este probabil să ne aflăm într-o nouă eră a declinului energiei fosile”.

ADVERTISEMENT

Dar a adăugat: „A atinge vârful nu este suficient – avem nevoie de reduceri profunde și rapide ale emisiilor de CO2 pentru a ne menține în limitele bugetului nostru de carbon, care este din ce în ce mai mic. Facem ceea ce trebuie, facem lucruri bune dar trebuie să le facem și mai repede”.

Creșterea cererii globale de energie electrică

Fatih Birol, directorul executiv al IEA, a salutat aceste evoluții ca fiind un semn pozitiv pentru lupta împotriva degradării climei, deși a declarat că sunt necesare eforturi mult mai mari. „Sectorul energiei electrice produce mai multe emisii de dioxid de carbon decât orice alt sector al economiei mondiale, așa că este încurajator să vedem că creșterea rapidă a surselor regenerabile și o expansiune constantă a energiei nucleare sunt pe cale să răspundă la creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru se datorează în mare parte impulsului uriaș din spatele energiilor regenerabile, cu energia solară din ce în ce mai ieftină în frunte, și sprijinului oferit de revenirea importantă a energiei nucleare. Deși este nevoie de mai multe progrese, și rapid, acestea sunt tendințe foarte promițătoare”, a adăugat Birol.

Analiza anuală a IEA privind evoluția pieței de electricitate și politicile pieței, Electricity 2024, a arătat că cererea globală de energie electrică a crescut cu 2,2% în 2023 și este posibil să ajungă la aproximativ 3,4% între 2024 și 2026. Cea mai mare parte a creșterii ar urma să provină din economiile emergente: în principal China, India și Asia de sud-est.

Potențialul neexploatat al Africii

Cu toate acestea, IEA a avertizat, de asemenea, că creșterea capacității energetice este încă inegală în întreaga lume. De exemplu, în timp ce furnizarea de energie electrică a crescut în general în Africa, consumul de energie electrică pe cap de locuitor pe continent a stagnat timp de peste trei decenii.

Acest lucru reprezintă o frână în calea dezvoltării economice și sociale, deoarece persoanele sărace apelează la surse de energie poluante, cum ar fi biomasa și parafina. De asemenea, lipsa de energie electrică ușor de obținut împiedică copiii să se înscrie în sistemul de educație și pune în pericol sănătatea atunci când spitalele suferă pene de curent.

Birol a declarat: „Comunitatea internațională trebuie să colaboreze cu guvernele africane pentru a permite realizarea urgentă a progreselor necesare în ceea ce privește accesul la electricitate”.

Africa are unul dintre cele mai mari potențiale din lume pentru producția de energie solară și eoliană, precum și multe dintre mineralele vitale necesare pentru componentele generatoare de energie regenerabilă, dar potențialii producători se confruntă cu mari obstacole, sub forma unui cost ridicat al capitalului pentru proiectele de energie regenerabilă. Multe guverne îndeamnă instituții precum Banca Mondială să își ajusteze practicile pentru a facilita acest tip de dezvoltare.

ADVERTISEMENT