Sport

Episodul 5 din Centenarul Rapidului. Renaşterea Giuleştiului, drumul de la faliment la lupta pentru titlu în sezonul 2023-2024

Al cincilea episod din Centenarul Rapidului este dedicat perioadei din 2003 şi până în prezent, în care giuleştenii au renăscut după faliment.
23.06.2023 | 19:23
Episodul 5 din Centenarul Rapidului Renasterea Giulestiului drumul de la faliment la lupta pentru titlu in sezonul 20232024
Sfertfinalistă în Cupa UEFA, în 2006, Rapid a renăscut în ultimii ani, după ce echipa a trecut printr-un faliment
ADVERTISEMENT

La începutul anilor 2000, Rapid îşi asigurase statutul printre granzii campionatului, iar următorul pas era legat de cupele europene. În competiţiile continentale, giuleştenii nu au avut parte de prea mari reuşite. Umilinţele cu Skonto Riga şi Valerenga sau ruşinea episodului cu nocturna căzută din returul cu PSG erau episoadele negre. La plusuri intra dubla cu Liverpool, din sezonul 2001-2002, când “cormoranii” i-au eliminat pe jucătorii antrenaţi pe atunci de Anghel Iordănescu cu o victorie în Giuleşti, scor 1-0, şi o remiză albă pe “Anfield”. În plus, după o clasare pe locul 3 în sezonul 2003-2004, Rapidul rata cupele europene pentru prima dată după opt ani.

Rapid, spaima Europei

Biletele pentru sezonul 2005-2006 al Cupei UEFA au venit cu mari emoţii, după ce Rapid şi FC Naţional au terminat la egalitate de puncte în campionat. Giuleştenii au avut avantajul rezultatelor din meciurile directe şi au obţinut locul 3, care a însemnat calificarea în turul 1 al calificărilor din Cupa UEFA. Primele două duble europene din sezonul 2005-2006 au fost doar nişte formalităţi (5-0, 5-0 cu Saint Julia şi 3-0, 1-1 cu Vardar Skopje).

ADVERTISEMENT

Pentru calificarea în faza grupelor, jucătorii antrenaţi de Răzvan Lucescu trebuiau să treacă de Feyenoord. Pe “De Kuip”, în tur, Rapidul a obţinut o remiză, 1-1, după un gol, al egalării, marcat de Ciprian Vasilache, cu 16 minute înainte de final. Returul a venit într-un moment extrem de tensionat la club. Rezultatele modeste din campionat puneau presiune pe Răzvan Lucescu, însă descătuşarea a venit după victoria din Giuleşti, în faţa lui Feyenoord, scor 1-0, în urma unui gol marcat de Mugurel Buga. La finalul meciului, antrenorul echipei a arătat degetul mijlociu către tribuna oficială şi a plecat pe jos de la stadion.

Rapidul şi-a continuat parcursul fabulos şi în faza grupelor, iar punctul de apogeu a fost duelul dintre Mircea Lucescu şi Răzvan Lucescu, în Şahtior Doneţk – Rapid 0-1. Cu alte două victorii, în faţa lui Rennes şi a lui PAOK Salonic, giuleştenii şi-au asigurat calificarea în primăvara europeană, iar ultimul meci, cu VfB Stuttgart, pierdut cu 1-2, a însemnat asigurarea primului loc în Grupa G.

ADVERTISEMENT

În 16-imile de finală, Rapidul a întâlnit un nou adversar din Germania, Hertha Berlin, de care a trecut cu două victorii, 2-0 şi 1-0. Optimile de finală au adus încă un duel cu nemţii, de această dată cu Hamburg. După un meci tur de excepţie, câştigat cu 2-0, cu un gol fabulos al lui Mugurel Buga, giuleştenii au suferit la Hamburg, unde adversarii s-au impus cu 3-1, însă golul marcat de Buga, în minutul 51 al partidei de pe “AOL Arena”, a adus calificarea în sferturile de finală.

Sfertul UEFAntastic cu Steaua

La tragerea la sorţi pentru sferturile de finală, destinul a făcut ca Steaua, aşa cum era numită FCSB pe atunci, să-i iasă în cale Rapidului. Fotbalul din România trăia un moment unic în istoria participărilor în cupele europene. Manşa tur s-a jucat pe 30 martie 2006, pe Giuleşti, iar startul meciului a fost de coşmar pentru rapidişti.

ADVERTISEMENT

Bănel Nicoliţă a reuşit să deschidă scorul în minutul 5, însă jucătorii lui Răzvan Lucescu nu s-au dat bătuţi, chiar dacă “roş-albaştrii” au mai avut un gol anulat pe finalul primei reprize. După pauză, în minutul 50, Emil Dică a şutat, Carlos a scăpat mingea pe sub el şi Viorel Moldovan a împins-o în poartă. Cu 1-1 în manşa tur, totul urma să se decidă pe stadionul “Naţional”.

Pe 6 aprilie 2006, în faţa a 50.000 de spectatori, Steaua şi Rapid s-au duelat pentru calificarea în semifinalele Cupei UEFA. Giuleştenii au forţat golul în manşa retur, dar marile ocazii au fost consemnate tot în dreptul “roş-albaştrilor”, în special în a doua repriză. Cu scor alb după 90 de minute, rapidiştii au sperat că vor da lovitura pe final, când la un corner a urcat în careul adversarilor şi Dănuţ Coman.

ADVERTISEMENT

Neînvinsă în 120 de minute, dar cu un gol primit pe teren propriu, Rapidul părăsea Cupa UEFA, în timp ce marea rivală ajungea în semifinala cu Middlesbrough, unde a trăit un veritabil coşmar în returul din Anglia. Tot în sezonul 2005-2006, giuleştenii au pierdut titlul în faţa “roş-albaştrilor”, cu un verdict dat abia în ultima etapă, însă amarul a mai fost îndulcit cu succesul din finala Cupei României, 1-0 cu FC Naţional.

Drumul spre prima retrogradare din secolul XXI

Anii de după parcursul european din sezonul 2005-2006 au adus dezamăgiri pe bandă rulantă şi puţine bucurii. Rapidul a mai prins grupele cupelor europene în două ocazii, în stagiunile 2006-2007 şi 2011-2012, în timp ce succesul pe plan intern s-a rezumat la câştigarea Cupei României şi Supercupei României, ambele venite în 2007.

Rezultatele modeste din campionat şi problemele cu legea ale lui George Copos au dus la deraierea Rapidului, cu un deznodământ şocant în sezonul 2012-2013. În martie 2013, giuleştenii aflau că nu au licenţă pentru următoarea stagiune din Liga 1, ceea ce ducea la retrogradarea directă în al doilea eşalon. Clasată pe locul 8, Rapid pica în Liga 2, iar Concordia Chiajna era salvată de la retrogradare.

În iunie 2013, George Copos a vândut clubul lui Nicolae Cristescu şi Adrian Zamfir, iar Rapidul a primit o veste bună de la FRF. Federaţia a decis ca giuleştenii şi Concordia Chiajna să joace un meci de baraj pentru locul în Liga 1. Rapidiştii au câştigat partida, scor 2-1, însă după aproape o lună, la o contestaţie făcută de ilfoveni, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis că barajul nu trebuia să fie organizat, iar Rapidul era obligată să se întoarcă în Liga 2.

Chiar dacă situaţia financiară a echipei era precară, Viorel Moldovan i-a readus pe giuleşteni în Liga 1, după o clasare pe locul 2 în play-off-ul Seriei 1 din liga a doua. Din nou, giuleştenii au tremurat, după ce echipa nu primise licenţă de la FRF, însă Tribunalul de Arbitraj Sportiv a admis apelul clubului.

CITEŞTE AICI EPISODUL 1 DIN CENTENARUL RAPIDULUI: Echipa de cartier care a ajuns până într-o finală europeană! Cum s-au abonat giuleştenii la Cupa României

CITEŞTE AICI EPISODUL 2 DIN CENTENARUL RAPIDULUI: Dramele primelor două retrogradări şi coşmarul finalei cu Arieşul Turda! Recordul stabilit cu CFR Cluj

CITEŞTE AICI EPISODUL 3 DIN CENTENARUL RAPIDULUI: Primul titlu de campioană a României pentru giuleşteni şi interdicţia pentru cupele europene

CITEŞTE AICI EPISODUL 4 DIN CENTENARUL RAPIDULUI: Revenirea în elită cu două titluri şi cum a ajuns George Copos patronul giuleştenilor

Falimentul şi renaşterea Rapidului

În iulie 2014, Valerii Moraru a devenit noul patron al Rapidului, dar echipa nu s-a putut menţine în prima ligă. Cu o clasare pe locul 16 din 18 în sezonul 2014-2015, rapidiştii au bifat o nouă retrogradare în liga a doua. Cu Dan Alexa pe bancă, giuleştenii au reuşit o promovare minune, în condiţiile unor datorii uriaşe şi a faptului că noul patron a investit puţini bani la echipă. Bucuria promovării a fost de scurtă durată, iar dezastrul a venit în iunie 2016.

Pe 13 iunie 2016, Tribunalul Bucureşti a dispus dizolvarea clubului Rapid, care nu mai putea înregistra noi contracte. Şase luni mai târziu, Curtea de Apel a respins apelul făcut de oficialii clubului, iar echipa intra oficial în faliment. În acelaşi timp, în Liga 5 activau deja două echipe, AFC Rapid şi Mişcarea Feroviară CFR, care se voiau continuatoare ale clubului.

Un an mai târziu, în 2017, după promovarea în Liga 4 a celor două echipe, Primăria Sectorului 1 a înfiinţat Academia Rapid Bucureşti, iar alături de proiect au venit legende ale clubului, precum Daniel Niculae, Daniel Pancu, Nicolae Stanciu sau Constantin Schumacher. Într-un duel cu CSA Steaua, giuleştenii s-au impus pe toate planurile şi au obţinut promovarea în Liga 3, dar şi Cupa României, faza pe Bucureşti. Accesul în al treilea eşalon a venit după un baraj cu FC Singureni, campioana din Liga 4 Giurgiu, în care Rapidul s-a impus cu 17-1 la general.

Rapid a petrecut sezonul 2018-2019 în Liga 3, unde a fost mare favorită la promovare din Seria 2. Cu 24 de vctorii, trei remize şi o înfrângere, giuleştenii s-au clasat pe primul loc, cu un avans de 11 puncte în faţa lui CS Afumaţi. Revenită în Liga 2, formaţia de sub Podul Grant a ratat promovarea în prima ligă, la finalul sezonului 2019-2020, unul scurtat din cauza pandemiei de COVID-19. Emoţiile au fost uriaşe şi în stagiunea 2020-2021, când giuleştenii au prins în extremis play-off-ul. Rapid a obţinut promovarea în prima ligă de pe locul 2, cu două etape înainte de finalul sezonului. După şase ani, giuleştenii au revenit în prima ligă.

Rapid, cu ochii pe titlu în sezonul 2023-2024

După un prim sezon modest în Liga 1, cu o participare în play-out, Rapid a obţinut, în stagiunea 2022-2023, calificarea în play-off, iar fanii visau deja la cupele europene. Giuleştenii au trăit o umilinţă în faţa Farului, scor 2-7, dar au reuşit s-o bată pe FCSB în ambele partide din play-off, 1-0 şi 5-1. Conducătorii clubului au anunţat că în sezonul 2023-2024, cel al Centenarului, vor câştigarea eventului, o premieră în istoria de 100 de ani a echipei.

“Am băgat bani, o să băgăm şi mai mulţi. S-au plătit sume şi până acum şi se vor plăti sume şi mai mari pentru sezonul viitor, pentru că avem alt obiectiv. Bugetul pentru sezonul viitor va fi în jur de 10 milioane, dacă nu va fi chiar mai mult. Dar, minim 10 milioane”, spunea Victor Angelescu la FANATIK SuperLiga cu Horia Ivanovici.

  • 4.000.000 de euro este bugetul de transferuri a Rapidului pentru sezonul 2023-2024
  • 2 martie 2022 este data când Adrian Mutu a devenit antrenorul Rapidului
ADVERTISEMENT