Fotbal intern

Ești Hulk, iei titlul! Thomas Neubert, artizanul din spatele victoriilor FCSB: „Vreau să jucăm ca Liverpool!”

02.01.2021 | 23:50
Esti Hulk iei titlul Thomas Neubert artizanul din spatele victoriilor FCSB Vreau sa jucam ca Liverpool
ADVERTISEMENT

În sportul de azi, performanțele nu mai pot fi obținute doar din talent, ci este nevoie și de o pregătire fizică extraordinară. Vrei să ai succes? Trebuie să „arăți ca Hulk!”. În fotbalul românesc, dovada cea mai elocventă este FCSB, care a renăscut sub bagheta germanului Thomas Neubert.

Categoria profesională în care se încadrează responsabilii cu pregătirea fizică a sportivilor este prea puțin cunoscută iubitorului de fotbal. Activitatea lor este în spatele „scenei”, dar rezultatele ies în lumina reflectoarelor etapă de etapă.

ADVERTISEMENT

În fenomenul transformat în industrie numit „fotbal” nimic nu se mai face după ureche, din talent, pasiune și-atât. Fiecare componentă, fiecare „piesă”, fiecare „rotiță” a mecanismului complex numit „echipă” are rolul ei, fără de care „mașina” nu merge.

Ești Hulk, iei titlul! Rolul preparatorilor fizici a devenit esențial

Antrenorul conduce, este „șoferul”, jucătorii sunt „pistoanele” motorului care pune „mașina în mișcare, medicul este „mecanicul” care repară „stricăciunile”. Ce este preparatorul fizic? Preparatorul fizic este „cureaua de transmisie” dintre toți cei amintiți mai sus. Legătura dintre antrenor, jucători și medic. Se „conectează” cu toți pentru binele tuturor.

ADVERTISEMENT

Preparatorul fizic nu mai este un antrenor de atletism detașat cu jumătate de normă la fotbal. Pe scurt, foarte pe scurt, preparatorul fizic se ocupă de întreținerea potenței fizice a jucătorilor, creșterea forței acestora, readaptarea la efort după o accidentare.

„Pregătirea fizică are o memorie în corpul uman, memoria celulelor imunitare şi, sigur, dacă ungi arcuşul corect, el va cânta frumos. Pentru a nu se pierde, pregătirea fizică trebuie întreţinută zilnic, indiferent că-i sezon competițional sau vacanță. Medicaţia, alimentaţia şi odihna trebuie să completeze raţional pregătirea fizică. Asta e reţeta succesului” – Pompiliu Popescu

Germanul Thomas Neubert este artizanul din spatele victoriilor obținute de FCSB

Nu întâmplător FCSB a ajuns pe primul loc la finalul turului din Liga 1. Începe să se vadă revenirea la echipă a lui Thomas Neubert, mult mai mult decât preparator fizic, dar în primul rând preparator fizic. Metodele sale de pregătire cu celebrele TRX-uri a jucătorilor au fost probate în prima perioadă la Steaua, 2012-2014, de două titluri și se pare că dau roade și acum.

ADVERTISEMENT

Nu degeaba i-a dat Gigi Becali cel mai mare salariu din staff-ul tehnic al echipei sale, 10.000 de euro pe lună, dublu, de exemplu, față de antrenorul principal Toni Petrea… Plus bonus de 50.000 de euro pentru grupele europene și clauză de reziliere de 300.000 de euro. Valoare „Tommy” sau ce?

„TRX e abrevierea de la Total Resistance Exercise, cunoscut și sub numele de Suspension Training, adică Antrenament Suspendat. Ce urmăresc exercițiile cu TRX: forță, echilibru, flexibilitate, stabilitate și «core», adică forță lombară și abdominală. Toate astea sunt lucrate simultan cu TRX. Antrenamentele de forță, fundamentale în fotbalul englez de exemplu, nu au fost niciodată bine primite de fotbaliștii noștri. TRX-ul lui Neubert a fost intrarea antrenamentului forței în campionatul din România”Ciprian Moscu, preparator fizic în staff-ul lui Marius Șumudică, la Gaziantep

Thomas Neubert are ambiții mari: „Vreau să jucăm ca Liverpool!”

Deși este bun prieten cu Hansi Flick, antrenorul lui Bayern Munchen, Thomas Neubert are alte idealuri. Vrea ca Man, Coman & comp. să evolueze ca… Liverpool! Și mai vrea ceva: să pună bazele unui proiect unic în România.

ADVERTISEMENT

„Nu vreau să jucăm ca Bayern Munchen! Echipa cu care vreau să ne comparăm este Liverpool. Chiar am acest vis să construiesc, în următorii zece ani, ceva unic în România, la Steaua. Pentru mine, FCSB e Steaua”, spune Neubert.

Mesaj clar de la Neubert pentru jucătorii FCSB-ului

Relația lui Thomas Neubert cu jucătorii lui FCSB este, în viziunea acestuia, una bazată pe încredere din ambele părți: „Mesajul meu pentru ei este că sunt foarte fericit şi onorat să lucrez cu ei. Nu contează că e Moruţan, Coman. Man sau alţi jucători de 18-19 ani. Cu toţii vor avea şansa să se pregătească la acelaşi nivel. Îi apreciez pe toţi. Vor avea şansa să facă performanţă, dar depinde şi de ei”.

„Nicio echipă din România nu a mai reușit la meciuri cu echipe ca Ajax sau Chelsea să fie la același nivel cu adversarii din punctul de vedere al condiției fizice și asta i se datorează lui Tommy Neubert”Ilie Dumitrescu

Implicarea lui „Tommy” în viața fotbaliștilor pe care îi pregătește este una totală: „Treaba mea este să ajut fiecare jucător din echipă. O să-i ajut pe toţi să crească şi să aibă parte de o pregătire cât mai bună. În fiecare seară am uşa deschisă pentru ei. Le ascult problemele de familie, poveştile nostime, toate nevoile. Sunt acolo pentru ei”.

  • 52 de ani va împlini Thomas Neubert pe 9 ianuarie
  • 3 trofee a câștigat FCSB în cele două sezoane, 2012-2014, cu Laurențiu Reghecampf antrenor și Thomas Neubert preparator fizic, două titluri și Supercupa din 2013, plus două calificări în grupele europene, Europa League (2012-3013, calificată până în 16-imi) și Champions League (2013-2014)

TOP 5 preparatori fizici în Liga 1

  1. Thomas Neubert (FCSB)
  2. Ionel Colonel (Academica Clinceni)
  3. Cristian Dragotă (CFR Cluj)
  4. Cornel Blejan (U Craiova)
  5. Ovidiu Chiribici (Sepsi Sf. Gheorghe)

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Astra: 1,95 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT