Pentru a evita o nouă criză energetică la iarnă, europenii iau în calcul depozitarea gazelor într-o facilitate subterană din Ucraina, Bilche-Volytsko-Uherske. Este cea mai mare instalație de stocare subterană de gaze din Europa și a cincea ca mărime din lume, cu o capacitate de 17 miliarde de metri cubi. Instalația este utilizată pentru a asigura aprovizionarea țărilor vest-europene cu gaze în tranzit, pentru a compensa fluctuațiile sezoniere ale consumului din Ucraina și Europa, precum și pentru a crea rezerve de gaze naturale pe termen lung și de exploatare.
La aproximativ 100 de kilometri de granița Ucrainei cu Uniunea Europeană, depozitul Bilche-Volytsko-Uherske, aflat în vestul țării, va deveni o locație importantă în cadrul strategiei Uniunii Europene de a-și asigura aprovizionarea cu energie și de a contracara dependențele de gazele rusești. Ascunsă între câmpuri agricole și păduri, instalația de depozitare Bilche-Volytsko-Uherske poate stoca de patru ori mai mult decât cea mai mare instalație din Germania. Ea se conectează cu ușurință la rețelele de distribuție ale blocului comunitar, datorită rolului îndeplinit de zeci de ani al Ucrainei ca rută de tranzit pentru gazele rusești.
Problema care se pune este următoarea: riscul stocării gazelor în Ucraina, țară în război cu Rusia și aflată sub bombardamente și atacuri cu rachete, cu atacuri inclusiv împotriva infrastructurilor energetice critice. Dar această nouă strategie câștigă din ce în ce mai mulți susținători. Se consideră că instalațiile sunt suficient de departe de linia frontului pentru a fi considerate sigure, iar unii comercianți consideră că merită riscul.
Oficialii europeni se gândesc acum dacă să susțină legăturile cu Bilche-Volytsko-Uherske și cu alte instalații răspândite în Ucraina – unde se află cea mai mare rețea de peșteri subterane de pe continent, care pot depozita gazul în caz de creștere a cererii și a prețurilor în timpul iernii. Având în vedere că instalațiile din UE sunt deja aproape de capacitatea maximă – în prezent sunt umplute la peste 70% din capacitate – stocarea combustibilului în Ucraina ar putea preveni o supraofertă în lunile următoare.
„Depozitele ucrainene pot contribui la echilibrarea cererii și a ofertei în a doua jumătate a verii, având în vedere conexiunea lor excelentă cu piețele de gaze din UE”, a declarat pentru Bloomberg compania germană de utilități RWE AG, care a folosit în trecut depozitele din Ucraina. Pentru ca stocarea gazelor în depozitul Bilche-Volytsko-Uherske din Ucraina să fie viabilă, prețurile vor trebui să scadă suficient de mult pentru a justifica costurile unor astfel de operațiuni. De asemenea, UE va trebui, probabil, să intervină pentru a oferi o garanție împotriva potențialelor pierderi legate de războiul din această țară.
Inițiativa europenilor face parte din eforturile de a evita o nouă criză energetică și panica care a dus la prețuri record ale gazelor anul trecut și la intervenția guvernelor. Pentru a proteja companiile și consumatorii, guvernele UE au acordat ajutoare în valoare de 646 de miliarde de euro (694 de miliarde de dolari), potrivit grupului de reflecție Bruegel, și nu își pot permite să repete și iarna viitoare același scenariu.
Companiile energetice europene au mai stocat gaze în Ucraina și înainte de invazia Rusiei din februarie 2022. Dar plasarea de provizii energetice într-o țară aflată în război este o ecuație cu multe necunoscute, iar dezbaterile reflectă gama restrânsă de opțiuni ale europenilor și modul în care războiul început de Vladimir Putin a resetat riscurile. Energia a fost o armă în conflictul ruso-ucrainean încă de la începutul lui. Explozia de săptămâna trecută a barajului Kahovka de pe râul Nipru este cel mai recent exemplu în acest caz. Anul trecut, Kremlinul a restrâns treptat livrările de gaze, creând haos pe piețele energetice din Europa. Aceste preocupări rămân pentru Bruxelles, iar Ucraina este țara care acum își oferă ajutorul.
Stocarea gazului pentru Europa nu numai că ar genera venituri de care Kievul are mare nevoie, ci ar consolida și legăturile cu blocul comunitar și ar servi drept un act de contracarare la adresa Rusiei, după ce Kremlinul a încercat să folosească energia pentru a slăbi sprijinul occidental acordat Kievului. Capacitatea de stocare a gazului din depozitul Bilche-Volytsko-Uherske – situat într-o siguranță relativă la doi kilometri sub pământ – se ridică la peste 30 de miliarde de metri cubi. Operatorul Ukrtransgaz pune la dispoziție o treime din acest spațiu – echivalentul a aproximativ 10% din cererea de gaze a UE din al patrulea trimestru al anului trecut.
„Piața ucraineană oferă depozitare la o rată de cost fixă, ceea ce face ca depozitarea gazelor în această țară să fie o opțiune foarte atractivă și competitivă”, a declarat Marco Saalfrank, șeful departamentului de tranzacționare comercială pentru Europa continentală al companiei elvețiene Axpo, menționând însă că riscul trebuie să fie scăzut. Având în vedere că sectorul asigurărilor evită Ucraina, măsura în care comercianții sunt dispuși să stocheze gaze în Ucraina depinde de prețuri și de faptul dacă UE este pregătită să ofere o plasă de siguganță. Discuțiile sunt în curs de desfășurare.
Comisia Europeană – brațul executiv al blocului comunitar – „analizează dacă și cum ar putea garanțiile emise de instituțiile publice să sprijine deblocarea accesului la depozitele de gaze naturale din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tim McPhie, în cadrul unei ședințe de informare cu jurnaliștii, săptămâna trecută.La rândul său, Ukrtransgaz lucrează la implementarea garanțiilor de servicii pentru a reduce riscurile legate de război, în timp ce încearcă să devină „o baterie pentru Europa”, a declarat compania într-un răspuns transmis prin e-mail la întrebările Bloomberg, adăugând că cererea a depășit așteptările sale inițiale.
Timpul presează însă punerea în aplicare a unui sistem. Se așteaptă ca locațiile de stocare din Europa să atingă limitele de capacitate chiar la începutul lunii septembrie. De obicei, cererea de gaze pentru încălzire nu se manifestă decât mai târziu în toamnă, ceea ce creează riscuri de supraofertă, care ar putea apoi să se manifeste în cazul în care se instalează un val de frig. Fără livrările de gaze prin conductele rusești – care au încetat în mare parte – piețele europene de gaze sunt mai echilibrate decât în trecut. Acest lucru înseamnă că creșterile cererii sau întreruperile în aprovizionare pot avea un impact foarte mare.
Utilizarea instalațiilor Ucrainei ar ajuta la evitarea unei prăbușiri a prețurilor înainte de iarnă, dar dacă utilizarea este „neașteptat de mare”, aceasta prezintă, de asemenea, riscuri de scădere a tarifelor pentru anul viitor, potrivit consultanților Energy Aspects Ltd. Contractele de iarnă se tranzacționează la tarife premium față de prețurile de vară, ceea ce face ca depozitarea în Ucraina sau pe tancuri gaziere pe mare să devină o opțiune din ce în ce mai atractivă.
Comerciantul elvețian Axpo a stocat gaze în Ucraina înainte de război și este dispus să facă acest lucru din nou, dar urmărește îndeaproape evoluția situației, iar garanțiile guvernamentale vor fi esențiale. „De la începutul războiului, riscurile legate de infrastructura energetică din Ucraina au crescut foarte mult, așa cum am văzut, din păcate, cu recenta explozie a barajului Kahovka”, a declarat Saalfrank.