Fotbal international

Fanatik a vizitat piaţa de aur din Doha, etalonul luxului: coliere de 50.000 de dolari, calitate de 24 de carate şi o stradă plină cu metale preţioase. Foto şi video

Piaţa de aur din Doha este un etalon al luxului în Qatar. O stradă plină de magazine care vând aur care ajunge şi la o calitate de 24 de carate. Preţurile sunt pe măsură.
10.12.2022 | 12:16
Fanatik a vizitat piata de aur din Doha etalonul luxului coliere de 50000 de dolari calitate de 24 de carate si o strada plina cu metale pretioase Foto si video
Fanatik a vizitat piaţa de aur din Doha, etalonul luxului: coliere de 50.000 de euro, calitate de 24 de carate şi o stradă plină cu metale preţioase. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Qatar este unul dintre statele fruntaşe în ceea ce priveşte nivelul de trai. Iar luxul şi opulenţa sunt la tot pasul, astfel că dintr-un asemenea peisaj nu putea să lipsească “Piaţa de Aur” din Doha.

FANATIK a vizitat piaţa de aur din Doha, etalonul luxului!

FANATIK a vizitat această piaţă, care este mai degrabă o stradă cu mai multe clădiri pline de magazine în care se comercializează aurul, sub diferite forme şi de o calitate diferită. Vitrinele strălucesc, fiind ticsite de bijuterii. Unii proprietari au vitrine din tavan până jos, pline ochi cu bijuterii din aur.

ADVERTISEMENT
Vitrinele, pline ochi cu bijuterii din aur. Sursa: Fanatik
Vitrinele, pline ochi cu bijuterii din aur. Sursa: Fanatik

Prima dată am intrat într-un magazin imens care m-a atras în prin aspectul luxos. Fiecare vitrină a fost excelent luminată, astfel că toate bijuteriile străluceau şi îi îmbiau pe privitori şi cumpărători deopotrivă. Înăuntru, o gresie de o calitate superioară jos, curăţenie lună şi foarte multă lumină.

Magazin din Piaţa de Aur din Doha. Sursa: Fanatik
Magazin din Piaţa de Aur din Doha. Sursa: Fanatik

Ahmed a prezentat produsele din magazin: coliere care cântăresc 1 kg, centuri de 500 de grame de aur de 21 de carate…

Aur de sus până jos pe fiecare perete, sub diferite forme, dar, în special bijuterii. Ne-a întâmpinat Ahmed, care a avut amabilitatea să ne şi prezinte unele produse şi preţul fiecăreia dintre ele. Şi-a cerut scuze pentru că nu vorbea atât de bine engleza, dar s-a descurcat de minune.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO: 

Preţul unui gram de aur diferă în funcţie de calitate. Iar în magazinele din piaţă se pot găsi de la o calitate de 12 până la 24 de carate, adică aur pur. Din ce ne-am documentat, este rareori folosit la bijuterii pentru că este un pic mai moale astfel că sunt foarte des folosite cele de 14 sau 18 carate, dar nu şi aici.

Coliere arăbeşti din aur. Sursa: Fanatik
Coliere arăbeşti din aur. Sursa: Fanatik

Găsim aur de 21, 22 şi chiar 24 de carate la bijuterii. Nu se face rabat de la nimic. Iar în ceea ce priveşte gramajele, pot fi de la o bijuterie de câteva grame, nişte cercei sau un mic medalion la adevăraţi coloşi din aur: un colier arăbesc care cântăreşte 1000 de grame de aur (1 kilogram), sau o centură de 500 de grame de aur, ambele la o puritate de 21 de carate.

ADVERTISEMENT
Colier care cântăreşte 1 kg şi este făcut din aur de 21 de carate. Sursa: Fanatik
Colier care cântăreşte 1 kg şi este făcut din aur de 21 de carate. Sursa: Fanatik

Bijuteria care poartă numele emirului: “Asta este Tamim!”

Preţurile la gram diferă însă pentru aurul de 21 de carate este de aproximativ 230 de lei. Asta înseamnă că acel colier de 1 kilogram costă 50.000 de dolari, iar centura ajunge aproape de 25.000 de dolari. Dar pentru mulţi clienţi, banii nu sunt o problemă.

Centuri de aur care cântăresc 500 de grame fiecare. Sursa: Fanatik
Centuri de aur care cântăresc 500 de grame fiecare. Sursa: Fanatik

Unul dintre exponate poartă numele emirului: “Acesta se numeşte Tamim”, ne spune Ahmed, pe care îl surprindem cu replica: “Aaa, ca pe emirul Qatarului”. Nu se aştepta să ştim numele lui Tamim bin Hamad Al Thani, dar după mai bine de trei săptămâni în Qatar, începem să reţinem şi noi câteva lucruri.

ADVERTISEMENT
Bijuteria Tamim, care poartă numele emirului. Sursa: Fanatik
Bijuteria Tamim, care poartă numele emirului. Sursa: Fanatik

La fel ca şi în magazinele de lux din galeriile Lafayette, vânzătorii se bucură de mai mulţi clienţi pe parcursul Cupei Mondiale. Nu este o avalanşă, dar clar sunt mai mulţi decât în perioadele normale ale anului.

În magazinele mici, contrast uriaş: aur vândut în locaţii cu igrasie pe pereţi!

Am vrut să vedem cum este şi în magazinele mici, care nu arată aşa de luxos şi au doar câteva vitrine. Acolo îl întâlnim pe Arafat, care ne spune că pentru magazinul în care lucrează nu s-au schimbat foarte multe pe timpul Mondialului:

“Nu avem mai mulţi clienţi. Nu pot să spun că vindem mai mult decât de obicei. Dar ne descurcăm. Aici facem şi reparaţii ale bijuteriilor. Sunt foarte multe magazine în zonă şi normal că este concurenţă”, ne explică Arafat.

Arafat, cel care vinde într-un magazin mai mic de aur. Sursa: Fanatik
Arafat, cel care vinde într-un magazin mai mic de aur. Sursa: Fanatik

Magazinele mai mici nu sunt aşa aspectuoase. Cu cât sunt mai la marginea pieţei, cu atât mobilierul şi decorul este mai sărăcăcios, la unele contrastul fiind foarte mare între metalul preţios pe care îl vând şi pereţii cu igrasie. Dar, preţul aurului este la fel în magazinele pe care le-am vizitat.

Perlele, simbolul Qatarului: “Suntem printre puţinele magazine care facem asta!”

Tot în piaţa de aur am vizitat şi un magazin de perle. Înainte de a fi descoperite rezervele de petrol, ocupaţia principală în Qatar era pescuitul de perle, o activitate foarte periculoasă în care oamenii îşi riscau viaţa. Acolo îl întâlnim pe Yaseer Yaseen, care ne spune că magazinul său este unul dintre puţinele care vând perle.

Perle, vândute într-un magazin de lux. Sursa: Fanatik
Perle, vândute într-un magazin de lux. Sursa: Fanatik

“Vindem şi alte bijuterii, dar noi avem şi perle. După cum vedeţi, nu avem prea multe modele, dar suntem printre puţinele magazine care facem asta, mai ales că în Qatar există o adevărată tradiţie cu vânzarea de perle. Iar toate bijuteriile sunt hand made (n.r. făcute de mână)”.

Cei doi vânzători de la magazinul de perle. Sursa foto: Fanatik
Cei doi vânzători de la magazinul de perle. Sursa foto: Fanatik

Bogăţia Qatarului se observă şi prin numeroasele magazine de aur din piaţă. Sunt zeci de astfel de locuri pe o stradă, iar întrebarea pe care ţi-o adresezi este: chiar toţi cei care au un magazin cu aur reuşesc să facă o afacere cu profit din aşa ceva? Probabil că da, altfel nu ar mai fi deschise.

Piaţa de Aur din Doha, ticsită de magazine. Sursa: Fanatik
Piaţa de Aur din Doha, ticsită de magazine. Sursa: Fanatik
  • 130 de lei costă un gram de aur de 12 carate
  • 50.000 de dolari costă un colier care cântăreşte 1 kg, realizat din aur de 21 de carate

  • 2,47 este cota NetBet pentru pronosticul „2 solist” la meciul Anglia – Franţa. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT