Fotbal international

Fanii cumpăraţi, mit sau realitate la CM? Fanatik a stat de vorbă cu suporterii la Spania – Germania: “Nu prea ne place aşa mult fotbalul! Am venit pentru spectacol!”. Exclusiv

Fanatik a stat de vorbă la meciul dintre Spania şi Germania cu mai multe grupuri de suporteri de alte naţionalităţi, chestionându-i pe tema loialităţii faţă de echipa favorită.
27.11.2022 | 21:52
Fanii cumparati mit sau realitate la CM Fanatik a stat de vorba cu suporterii la Spania  Germania Nu prea ne place asa mult fotbalul Am venit pentru spectacol Exclusiv
Fotografia de grup cu mai mulţi suporteri, de mai multe naţionalităţi. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

La Campionatul Mondial din Qatar sunt mai puţini fani europeni ca niciodată. Niciuna dintre naţiunile calificate de pe “Bătrânul Continent” nu a adunat deocamdată mai mult de 10.000 de fani la un meci. Mai bine la acest capitol stau echipele din Asia, Africa sau America de Sud.

Fanii cumpăraţi, mit sau realitate la CM?

În schimb, au fost mulţi suporteri de alte naţionalităţi la acest turneu final şi la un moment dat în spaţiul public erau informaţii că unii fani din Asia ar fi cumpăraţi de organizatori pentru a participa la meciul şi pentru a umple tribunele.

ADVERTISEMENT

Înainte de startul meciului Spania – Germania, cel mai tare meci din etapa a doua a grupelor Campionatului Mondial, FANATIK a stat de vorbă cu mai multe grupuri de susţinători de alte naţionalităţi pentru a le afla motivele pentru care vin îmbrăcaţi în tricoul naţionalei Spaniei sau Germaniei la meci.

FANATIK a stat de vorbă cu suporterii: “Nu prea ne place aşa mult fotbalul! Am venit pentru spectacol!”

De exemplu, o familie de cinci pakistanezi s-a împărţit. Tatăl şi fiul au avut pe umeri steagul Germaniei, iar mama cu cele două fete, steagul Spaniei. Au recunoscut pentru FANATIK că nu sunt mari consumatori de fotbal, dar au venit pentru eveniment, fiind vorba de două echipe puternice:

ADVERTISEMENT

“Nouă nu prea ne place fotbalul, am venit pentru spectacol. Joacă două echipe tari şi am venit cu familia. Vedeam la televizor cele două ţări la alte campionate (n.r. turnee finale) şi aşa ne-am echipat. Mie şi fiului meu mic ne place mai mult Germania. De aia avem steagurile aşa. Iar ele sunt cu Spania. Dar nu ne-au dat bani să venim”.

Familie de pakistanezi. Tatăl şi fiul cel mic ţin cu Germania, mama şi cele două fiice sunt cu Spania. Sursa: Fanatik
Familie de pakistanezi. Tatăl şi fiul cel mic ţin cu Germania, mama şi cele două fiice sunt cu Spania. Sursa: Fanatik

Fan pakistanez îmbrăcat în tricoul Spaniei: “Eu, de fapt, ţin cu Brazilia!”

Un alt grup de suporteri străini, răspuns diferit. Un grup de migranţi, tot din Pakistan, din nou preferinţe diferite, unii cu Spania, ceilalţi cu Germania:

ADVERTISEMENT

“Eu de fapt ţin cu Brazilia la acest turneu final, dar nu prea îi suport pe europeni. Iartă-mă, ştiu că eşti european”, spune unul dintre suporteri. Îl fac atent că are tricou cu Spania pe el, ţară europeană: “Ăăăă, eu mă refer la cei din Europa de vest care nu sunt latini: Germania, Anglia. Nu îi suport”. 

Prietenul din stânga lui este cu Germania: “Da, mie îmi place echipa Germaniei. Ţin cu ei până la final. Nu mă interesează că el nu îi suportă. Oricum o să îi batem azi”, ne spune suporterul “german” din grup.

ADVERTISEMENT
Grup de fani care şi-au împărţit favoritele pentru meci. Sursa Fanatik
Grup de fani care şi-au împărţit favoritele pentru meci. Sursa Fanatik

Alberto, spirit de afacerist: “Am vândut 400 de bucăţi până acum. Mă găsiţi online”

Mai departe, întâlnim şi fani europeni, iar Alberto vine îmbrăcat în port tradiţional qatarez, personalizat în culorile Spaniei şi a făcut o afacere din asta:

“Nu mi-am cumpărat îmbrăcămintea. Eu am făcut-o. Cu asta mă ocup, nu doar pentru mine, ci pentru toate naţiunile. Am vândut 400 de bucăţi până acum. Nu e rău. Mă găsiţi online”, ne-a spus suporterul cu spirit antreprenorial încercând să strecoare şi reclama site-ului printre rânduri.

Alberto, croitorul de port tradiţional qatarez personalizat şi cuplul iberico-filipinez. Sursa: Fanatik
Alberto, croitorul de port tradiţional qatarez personalizat şi cuplul iberico-filipinez. Sursa: Fanatik

“Eu sunt jumătate spaniol, jumătate german”

Lângă el, un cuplu, el îmbrăcat în spaniol, ea (filipineză) în cel al Germaniei: “Eu sunt jumătate spaniol, jumătate german. Ţin mai mult cu Spania, de aia i-am dat ei tricoul cu Germania”.

Cei doi se întâlnesc cu un alt grup de suporteri şi fac o fotografie de grup. Acolo apareşi Alberto, “afaceristul” care simte o nouă oportunitate de business. La meci vin şi fanii altor echipe: ecuadorieni, argentinieni şi mexicani.

Suporteri la Spania - Germania. Sursa: Fanatik
Fotografia de grup cu mai mulţi suporteri, de mai multe naţionalităţi. Sursa: Fanatik

Un mix de suporteri la fiecare meci! Fanii altor naţionale participă şi la alte partide

Dar şi qatarezi. Şi nu puţini. Sunt uşor identificabili datorită portului tradiţional qatarez, de un alb imaculat. Mai sobrii decât latinii, arabii intră totuşi în vorbă cu grupurile de suporteri şi îşi fac poze cu ei.

Este un adevărat mix la fiecare meci şi acesta este unul dintre avantajele unui turneu compact, cu stadioanele apropiate. Incidentele între grupurile de suporteri au fost izolate până acum, iar în acest sens probabil contribuie şi regulile stricte adoptate de autorităţi, dar şi interzicerea băuturilor alcoolice în jurul stadioanelor.

Cât despre suporteri cumpăraţi, deocamdată nu am întâlnit în Qatar fani care să spună că iau bani să vină la meciuri, dar organizatorii le mai facilitează şi migranţilor accesul pe stadion, mai ales pentru meciurile care nu prezintă un maximum de interes şi nu se dispută cu casa închisă.

  • 1.500.000 de turişti sunt aşteptaţi în Qatar pe parcursul Cupei Mondiale
  • 89.000 de locuri are stadionul Lusail, cel mai mare de la acest turneu final 

  • 1,71 este cota NetBet pentru pronosticul „2 solist” la meciul Camerun – Serbia. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT