Sport

Farul lui Gică Hagi, lider incontestabil într-un clasament mondial. Unde se situează rivalele FCSB și CFR Cluj

Gică Hagi este recunoscut pentru faptul că promovează foarte mulți tineri, iar din acest punct de vedere Farul este lider într-un clasament mondial.
12.04.2023 | 20:50
Farul lui Gica Hagi lider incontestabil intrun clasament mondial Unde se situeaza rivalele FCSB si CFR Cluj
Gică Hagi este recunoscut pentru faptul că promovează foarte mulți tineri, iar din acest punct de vedere Farul este lider într-un clasament mondial. Sursă foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

”Marinarii” sunt pe prima poziție în ierarhia din play-off, cu patru puncte peste CFR Cluj și cinci peste FCSB. ”Regele” a dezvăluit FANATIK SUPERLIGA secretul succesului, însă a atras atenția că este prematur să se bucure.

Gică Hagi a urcat-o pe Farul pe primul loc într-un clasament mondial

Până la câștigarea titlului în SuperLiga mai este încă drum lung, dar Gică Hagi se poate arăta mulțumit de faptul că a dus-o pe Farul Constanța pe primul loc într-un clasament mondial cu mare impact.

ADVERTISEMENT

Centrul Internațional pentru Studii Sportive din Elveția a întocmit o ierarhie cu numărul de jucători sub 20 de ani folosiți în ultimii cinci de formații din 75 de campionate de pe întreg mapamondul și constănțenii sunt lideri detașați.

Din aprilie 2018 și până în prezent, Hagi a folosit cei mai mulți tineri dintre toate echipele, 45, timpul adunat de aceștia în teren fiind de 15,5%. Farul devansează în această ierarhie formațiile Nordsjaelland (Danemarca, 41), clubul cu cel mai mare procentaj mondial al minutelor jucate (37%), Monagas (Venezuela, 37), Dordrecht (Olanda 2, 37) și Queen’s Park (Scoția 2, 36).

ADVERTISEMENT

Pe plan intern, diferența este și mai mare. A doua echipă ca număr de tineri fotbaliști folosiți în ultimii cinci ani este UTA Arad, cu 26 de jucători U20, care au adunat 9,8% din timpul total de joc, iar podiumul este completat de Petrolul, cu 24 de fotbaliști care au strâns 10,4% din timp.

CFR Cluj e la coada ierarhiei

În ciuda faptului că și-a dezvoltat o Academie de succes, FCSB se află abia pe locul patru în acest clasament, cu 24 de fotbaliști care au evoluat 7,7% din timp. Rapid se află pe cinci, cu 21 de jucători, la fel ca Universitatea Cluj.

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova ocupă locul opt în această ierarhie, cu 15 jucători U20 folosiți, în timp ce campioana CFR Cluj este doar pe locul 14, cu numai nouă fotbaliști. Ultima formație din România este FC Hermannstadt, care a utilizat doar șapte astfel de fotbaliști.

Restrângând ierarhia doar pentru cele mai tari cinci campionate din lume, echipa cu cei mai mulți tineri folosiți este surprinzător PSG, care a apelat la 28 de jucători. Campioana din Ligue 1 este urmată de Bologna (22), Monaco, Nice, Stuttgart și Leeds, cu câte 21. Barcelona e abia pe locul 10, cu 18 fotbaliști, Bayern e pe 13, cu 17 jucători, iar Dortmund pe 18, cu 15 tineri utilizați.

ADVERTISEMENT

Ciprian Marica, unul dintre acționarii de la Farul, a vorbit la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI despre strategia pe care Gică Hagi o implementează și a precizat că schimbările din cadrul clubului au făcut ca liderul din SuperLiga să fie pe profit în ultimii șapte ani.

ADVERTISEMENT