Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Fostul președinte ANAD face lumină în cazul de dopaj al lui Cosmin Matei. Suspendarea uriașă pe care o riscă fotbalistul

Fostul preşedinte al ANAD, Cristi Balaj, dezvăluit la FANATIK SUPERLIGA că Matei riscă o suspendare de doi ani pentru dopaj. Fotbalistul trebuie să dovedească lipsa intenţiei.
19.03.2024 | 11:58
Fostul presedinte ANAD face lumina in cazul de dopaj al lui Cosmin Matei Suspendarea uriasa pe care o risca fotbalistul
Fostul președinte ANAD face lumină în cazul de dopaj al lui Cosmin Matei. Suspendarea uriașă pe care o riscă fotbalistulFostul președinte ANAD face lumină în cazul de dopaj al lui Cosmin Matei. Suspendarea uriașă pe care o riscă fotbalistul. Sursa. colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cosmin Matei a fost depistat pozitiv cu substanţa “5-metilhexan-2-amină” după meciul Sepsi – Universitatea Craiova, scor 1-3. Mijlocaşul covăsnenilor va fi pus sub acuzare şi riscă o suspendare de durată.

Fostul președinte ANAD face lumină în cazul de dopaj al lui Cosmin Matei

Fostul preşedinte al ANAD, Cristi Balaj, a dezvăluit la FANATIK SUPERLIGA că fotbalistul de la Sepsi riscă doi ani de suspendare, dar dacă îşi va demonstra nevinovăţia, ar putea chiar să scape:

ADVERTISEMENT

“Este o substanţă specifică, sancţiunea maximă este de doi ani. În urma unei audieri, a unui proceduri unde jucătorul va fi invitat, suspendarea poate fi redusă. 

De obicei, proba B nu schimbă lucrurile. Până la urmă, concentrarea ar trebui să fie pe lipsa intenţiei şi a vinovăţiei. Să demonstreze că nu a avut intenţia de a lua acele substanţe, ca în cazul Simonei Halep.

ADVERTISEMENT

“Dacă se dovedeşte că nu a fost intenţie, suspendarea poate să se reducă la 0-8 luni”

Dacă se dovedeşte că nu a fost intenţie, suspendarea poate să se reducă la 0-8 luni. Poate chiar să scape de suspendare. Atunci când apar în comisii, sunt oameni care judecă. Dacă sportivul poate lămuri, orice este posibil.

Nu are cum echipa să piardă rezultatul unui meci, chiar dacă a fost în competiţie. Pentru a se anula în rezultat, trebuie să fie cel puţin trei jucători depistaţi pozitiv. 

ADVERTISEMENT

Pot să ia 2-3 jucători de la fiecare echipă. Intenţia de doping e mai greu de demonstrat, sunt sigur că jucătorul va aduce argumente în favoarea lui. Aici e vorba de substanţă specifică, iar suspendarea este de doi ani.

“Nu cred că jucătorii se pot dopa la noi”

La Simona Halep a fost vorba de substanţă nespecifică şi sancţiunea porneşte de la 4 ani acolo. Este încadrată în grupa steroizilor. Gradul de vinovăţie poate să fie de trei feluri: semnificativ, normal, redus.

ADVERTISEMENT

Nu cred că jucătorii se pot dopa la noi. Sunt foarte multe teste, din păcate apar şi greşeli. Aceste greşeli reprezintă lecţii educative pentru ceilalţi. E foarte important să analizezi corect, să fii atent când iei suplimente.

Să colaborezi cu medicul echipei. Sunt la curent cu tot ce înseamnă lista interzistă. Obligatoriu, un jucător trebuie să coopereze cu cei din staff-ul medical. Sunt cele mai bune lecţii educative”, a spus Cristi Balaj la FANATIK SUPERLIGA.

Fostul președinte ANAD face lumină în cazul de dopaj al lui Cosmin Matei

ADVERTISEMENT