News

Ce ascunde revolta lui Evgheni Prigojin împotriva „cuplului” Șoigu & Gherasimov? Generalul Virgil Bălăceanu: „Putem asista la un plan de dezinformare!”

„Jocul” lui Evgheni Prigojin, care îi atacă pe ministrul Serghei Șoigu și pe Valeri Gherasimov, este analizat de generalul Virgil Bălăceanu care întrevede un plan de dezinformare.
12.05.2023 | 08:03
Ce ascunde revolta lui Evgheni Prigojin impotriva cuplului Soigu  Gherasimov Generalul Virgil Balaceanu Putem asista la un plan de dezinformare
Generalul Virgil Bălăceanu comentează posibila diversiune media în cazul Evgheni Prigojin & Wagner versus Serghei Șoigu & Valeri Gherasimov (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Totul este nou pe frontul de est, iar atacurile lui Evgheni Prigojin la ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și la șeful statului major, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat de lipsa muniției în bătălia pentru Bahmut, își caută răspunsurile. Dincolo de presupuneri, Moscova nu a reacționat la cererile exprimate dur de liderul grupării Wagner, iar generalul Virgil Bălăceanu întrevede un posibil plan de dezinformare, pus la cale minuțios de Kremlin. În ciuda acestui fapt, Prigojin a acuzat armata rusă că a părăsit pozițiile din apropierea orașului Bahmut.

Generalul Virgil Bălăceanu: „Evgheni Prigojin este un showman, dar nu știm dacă este liber sau dacă intră într-un plan de dezinformare!”

Nu demult, Evgheni Prigojin a postat două videoclipuri care, la vremea respectivă, au trezit mirare. În primul, acuza vehement conducerea armatei ruse pentru lipsa aprovizionării cu muniție, iar în al doliea, amenința că, în data de 10 mai, trupele sale vor părăsi orașul Bahmut. 10 mai a trecut, dar, parafrazând un cântec, „omul negru n-a plecat”. Care este, de fapt, miza atacurilor lui Evgheni Prigojin la Serghei Șoigu și la Valeri Gherasimov rămâne una dintre dilemele acestui capitol din războiul ruso-ucrainean.

ADVERTISEMENT

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu consideră că, „din punctul de vedere al scenariilor posibile, putem lua în calcul toate variantele, adică realitatea din teren sau un plan de dezinformare. Totuși, apar multe elemente care țin de dezinformare. Grupul Wagner continuă înaintarea în Bahmut, în condițiile în care, de mai bine de o lună, Evgheni Prigojin s-a plâns că nu i se asigură muniția. De regulă, aprovizionarea este garantată pe baza planificării luptei și a focului de artilerie. Acest lucru se face la nivelul de forțe cantonate la Bahmut”.

Virgil Bălăceanu
Generalul Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la Comandamentul General al NATO (sursa facebook.com)

Retorica lui Prigojin, care a acuzat că „soldaților li se dau ordine criminale”, s-a exprimat dur la adresa lui Seghei Șoigu și a lui Valeri Gherasimov. Colac peste pupăză, potrivit Al Jazeera, acesta a acuzat, de asemenea, o unitate militară rusă că și-a părăsit pozițiile din vecinătatea Bahmutului, ceea ce alimentează supozițițiile. Din acest punct de vedere, generalul Bălăceanu a comentat, în exclusivitate pentru FANATIK: „Evgheni Prigojin este un showman, dar nu știm dacă este lăsat liber și mai ales de ce rușii sunt atât de permisivi în privința sa. Dacă este un showman lăsat liber intenționat, atunci el aparține unui plan de dezinformare”.

ADVERTISEMENT

„Plecarea grupului Wagner din Bahmut, așa cum era anunțată de liderul formațiunii, nu ar fi presupus pierderea orașului. Se întâmplă în timpul luptelor ca unitățile care au suferit pierderi importante să fie înlocuite cu alte trupe. În mod sigur, rușii au o rezervă consistentă. Sigur, aceasta nu este dedicată Bahmutului, ci contracarării contraofensivei ucrainene”, a continuat fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles.

Evgheni Prigojin Dusseldorf
Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ironizat de protestatarii din Dusseldorf (sursa hepta.ro)

Conflictul din Ucraina a devenit războiul liderului Wagner. De ce a tăcut Gherasimov?

Inițial, discuția a început de la faptul că liderul grupului Wagner a reclamat lipsa aprovizionării corespunzătoare. Și aici lucrurile nu sunt nici pe departe lămurite, iar interlocutorul nostru este de părere că nu au existat elemente diferite între planificarea focului artileriei pentru grupul Wagner, care trebuie raportată la asigurarea stocului de muniție, determinarea consumului zilnic și celelalte forțe, precum cele aeropurtate, care acționează, în mod deosebit, în exteriorul Bahmutului.

ADVERTISEMENT

„Nu excludem posibilitatea ca Prigojin să fi cerut cantități de muniție mult mai mari și diferite față de cele folosite în exterior, justificând, probabil, că lupta în localitate este complexă și necesită o cantitate deosebită de provizii”, a precizat militarul român.

„Pe de altă parte, ne putem întreba de ce prea multă vreme nu i s-a răspuns solicitării. Moscova, în speță generalul Valeri Gherasimov, șeful statului major al armatei ruse, știa că informația respectivă ajunge în mod consistent și insistent în mass-media internațională, unde este extrem de dezbătută”, a observat generalul Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT

Fostul oficial NATO este de părere că „informațiile referitoare la Prigojin răzbat în mass-media, pentru că el se află în centrul atenției din toate punctele de vedere. Fiecare dezbatere legată de războiul din Ucraina începe cu liderul Wagner. Războiul din Ucraina a devenit mai mult războiul lui Prigojin. Motivul nu este cucerirea Bahmutului, ci discutăm despre conflictul dintre el și  conducerea militară a grupării de forțe întrunite rusești. Din acest motiv, apare o concentrare de forțe pe subiectul respectiv, la care recurgem de fiecare dată”.

Valeri Gherasimov
Valeri Gherasimov, șeful statului major al armatei ruse (sursa hepta.ro)

„Evadarea” în spațiul media și secretomania impusă de Moscova

Generalul Virgil Bălăceanu a revenit la discuția de bază și a argumentat motivele pentru care ar trebui să ne punem întrebarea dacă nu cumva asistăm la o capcană mediatică. Pe de altă parte, în planul realității se vorbește despre o înaintare a ucrainenilor. În același timp, Prigojin a „schimbat foaia” și a anunțat că muniția așteptată nu este departe și că planurile de părăsire a pozițiilor actuale au fost anulate. Dar…

„Se comentează că au fost executate contraatacuri care au dus la recucerirea pozițiilor pierdute de Kiev, pe o adâncime de 2 kilometri. Legat de ritmul de ofensivă din zonă, acest aspect reprezintă destul de mult. Nu știm dacă respectiva înaintare s-a produs prin respingerea forțelor rusești sau, așa cum afirmă Prigojin, prin faptul că o brigadă aeropurtată sau mecanizată a părăsit pozițiile, permițând ofensiva ucraineană”, a explicat intervievatul nostru.

Referindu-se la apariția mesajelor liderului Wagner în spațiul media, în condițiile de comunicare stricte impuse de Moscova, generalul Virgil Bălăceanu a comentat: „Aceste informații sunt publice. Nu cred că, din punctul de vedere al păstrării secretului – iar atunci când discutăm despre Moscova vorbim despre secretomanie –, astfel de comentarii ar fi permise”.

Serghei Șoigu
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, strategul lui Vladimir Putin (sursa hepta.ro)

Bătălia pentru Dombas rămâne primordială

În schimb, „motivul pentru care rușii nu au finalizat încercuirea Bahmutului, apropiindu-se în mod substanțial de vest, cucerind poziții la nord-vest și la sud-vest, rămâne un mare semn de întrebare. Rușii au lăsat liberă acea „cale a vieții”, drumul dintre orășelul Ceasiv și Bahmut. Întrebarea este dacă nu reușesc să încercuiască întregul perimetru sau dacă o fac intenționat, astfel încât ucrainenii să suplimenteze constant forțele la Bahmut, iar aceste trupe să fie lovite și astfel capacitatea de contraofensivă a Kievului să fie diminuată”.

Partenerul nostru de dialog susține că există foarte multe întrebări la care nu putem răspunde, dar chiar și acest amănunt conduce mai mult către un plan de dezinformare. Teoretic, personajul Evgheni Prigojin a intrat în zona subliminalului. Dar, vrând-nevrând, atunci când aducem în discuție subiectul Ucraina, ne referim la Prigojin.

„Drept dovadă, acțiunile rusești în Dombas sunt mai ample. Așadar, nu doar Bahmutul este asediat, ci și alte orașe aflate la vest de Donețk, precum Lîmanul, se găsesc în această situație. Ar trebui să ne concentrăm pe capacitatea de rezistență a ucrainenilor, să înțelegem modul lor de operare, pregătirea unei eventuale contraofensive majore, posibilitatea mai multor direcții de contraatac și, pe cât este posibil, să sesizăm direcțiile de contraatac. Din acest punct de vedere, Bahmutul este un exemplu”, a detaliat fostul oficial NATO.

Intervievatul FANATIK a opinat că Bahmutul poate reprezenta un astfel de element. Contraatacul ucrainean, care poate duce la despresurarea presiunii rusești asupra orașului și la eliberarea Bahmutului, poate conduce la deschiderea unor alte direcții de interes pentru operația contraofensivei către Severodonețk, etc.

„Bahmutul este important în ambele sensuri. La un moment dat, conflictul din acea zonă căpătase doar un caracter de simbol, însă el are o valoare operativă la nivelul luptelor și al bătăliilor din Dombas. Mai degrabă am putea spune «la nivelul luptelor și a bătăliei pentru Dombas»”, a încheiat generalul Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT