Fotbal international

Gheorghe Hagi, ambasadorul României la Cupa Mondială! Jurnalişti, vedete şi suporteri asociază ţara noastră cu “Regele”: “Maradona de Carpatos”. Exclusiv

La 21 de ani de la retragere, Gheorghe Hagi rămâne cel mai mare ambasador fotbalistic al României, lucru remarcat şi de reporterul FANATIK prezent la Cupa Mondială din Qatar.
13.12.2022 | 16:10
Gheorghe Hagi ambasadorul Romaniei la Cupa Mondiala Jurnalisti vedete si suporteri asociaza tara noastra cu Regele Maradona de Carpatos Exclusiv
Gheorghe Hagi, pe afişul FIFA de la Mondialul din 1994. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cupa Mondială din Qatar a adunat în Golf toată crema fotbalistică a lumii. Starurile sunt prezente la Doha, atât pe teren, dar şi în tribune unde foşti mari internaţionali sunt prezenţi în diferite roluri: experţi tv, ambasadori ai sportului sau invitaţi VIP de către organizatori sau federaţii.

Gheorghe Hagi, ambasadorul României la Cupa Mondială!

România nu mai există de 24 de ani la Cupa Mondială, ultima noastră calificare datând din 1998. Însă, chiar şi aşa lumea tresare când aude de “tricolori”, de cei care erau porecliţi o dată “brazilienii Europei”.

ADVERTISEMENT

Ca reporter FANATIK sunt prezent la Campionatul Mondial pe tot parcursul evenimentului. Iar un lucru remarcat este că indiferent cu cine am vorbit: jurnalişti, suporteri, vedete, foşti internaţionali, voluntari, un singur nume continua să fie repetat când auzeau de România: Gheorghe Hagi.

“În Argentina spunem că Gheorghe Hagi a fost «Maradona de Carpatos»”

Indiferent de naţionalitate, africani, asiatici, sud-americani, europeni, toţi cu care am vorbit au auzit de Gheorghe Hagi. Nici măcar nu îi întrebam eu, spuneau de unii singuri: “Aaaa, România, Gică Hagi!”, exclamă un vânzător dintr-un magazin, imitând o pasă ca la fotbal.

ADVERTISEMENT

Jurnaliştii din toate ţările cu care am discutat: argentinieni, africani sau asiatici, toţi îşi aduc aminte de Gică Hagi. Cei mai fascinaţi erau argentinienii, pentru că Hagi era unul de-ai lor, un mingicar, un geniu al balonului, “Maradona de Carpatos”:

“Toată lumea îşi aduce aminte de meciul cu România: Gică Hagi, ce echipă aţi avut. În Argentina spunem că Gheorghe Hagi a fost «Maradona de Carpatos». Hagi a fost unul dintre cei mai buni jucători pe care i-am văzut în viaţa mea”, ne spune Sebastian Rogerio, jurnalist argentinian.

ADVERTISEMENT

Valderrama: “Salutări lui Hagi!”

Carlos Valderrama sau Alberto Zaccheroni au transmis: “Salutări lui Hagi”, când am intrat în vorbă cu ei şi le-am spus că sunt jurnalist din România. Dar nu numai vedete sau foşti internaţionali, ci şi oamenii obişnuiţi, care ai spune că nu au legătură cu fotbalul.

Carlos Valderrama, alături de reporterul Fanatik, Marian Popovici. Sursa: Fanatik
Carlos Valderrama, alături de reporterul Fanatik, Marian Popovici. Sursa: Fanatik

Mulţi nici nu ştiu să identifice unde este România, dar cu toate acestea, ştiau de Gică Hagi: “Aaaa, voi sunteţi pe lângă Italia, pe acolo, nu? Dar România la fotbal e Gică Hagi, asta ştiu”, ne spune un taximetrist.

ADVERTISEMENT

România, reprezentată de Hagi şi în muzeul FIFA

Deşi a declarat că şi-ar fi dorit să ajungă câteva zile în Qatar la Cupa Mondială, Gică Hagi nu a fost la turneul final. Dar se simţea aici ca peştele în apă, pentru că foştii colegi de generaţie întreabă de el şi spun că s-ar bucura să îl vadă, la fel cum fanii încă îşi aduc aminte de magia pe care o făcea la turneele finale, deşi au trecut 24 de ani de la ultimul.

În muzeul FIFA, România este reprezentată de Gică Hagi. Parcursul memorabil din 1994 al “tricolorilor” nu a rămas neobservat, iar “Regele” apare pe afişul turneului final din America. Din păcate, cu asta a mai rămas România la Campionatul Mondial, cu o bucăţică de istorie, care în curând face 30 de ani.

Gheorghe Hagi, în tricoul echipei naţionale.
Gheorghe Hagi, în tricoul echipei naţionale.
  • 57 de ani are Gheorghe Hagi
  • 2001 este anul în care Gheorghe Hagi s-a retras din activitate

  • 1,79 este cota NetBet pentru pronosticul „1 solist” la meciul Argentina – Croaţia. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT