Fotbal intern

Helmut Duckadam intervine în „războiul” Steaua – Dinamo! Care dintre cele două echipe a fost mai ajutată de arbitri sau politic?

11.05.2020 | 22:18
Helmut Duckadam intervine in razboiul Steaua  Dinamo Care dintre cele doua echipe a fost mai ajutata de arbitri sau politic
ADVERTISEMENT

Helmuth Duckadam nu putea rămâne indiferent în plin „război” al acuzațiilor dintre foștii steliști și dinamoviști în ceea ce privește ajutorul din culise de care au beneficiat ambele echipe, politic sau din partea arbitrilor.

Helmut Duckadam intervine în „războiul” Steaua vs Dinamo! Care dintre cele două echipe a fost mai ajutată de arbitri sau politic?

Helmuth Duckadam îi „pune o talpă” lui Claudiu Vaișcovici, fostul atacant al lui Dinamo care a „șutat” acuzații puternice la adresa Stelei din anii ’80, împinsă temeinic de la spate de suporterii politici și de arbitri obedienți.

ADVERTISEMENT

Steliștii au ripostat „în viteză” și omul finalei CCE din 7 mai 1986 nu putea să „intre la joc”. Cum și Dinamo a suferit de aceeași „boală” înainte de 1989, „viteziștii” au avut ce dezvălui…

Helmuth Duckadam recunoaște că „Au mai fost perioade când Steaua sau Dinamo au mai fost favorizate în unele meciuri de anumiţi arbitri”, dar contraatacă cu exemple din acei ani care ar disculpa-o pe Steaua, mai ales că „după 1985 eram mult prea buni ca să ne ajute arbitrii”, cum a spus omul finalei CCE din 7 mai 1986 la Digi Sport.

ADVERTISEMENT

„Toată lumea zice că nu am fost jucător, ci portar. Pe mine nu m-a interesat cine arbitra, că era Igna, Salomir, Porumboiu, Crăciunescu, chiar nu m-a interesat niciodată. Nu ştiu dacă am fost ajutaţi în perioada aia, dar după 1985 eram mult prea buni ca să ne ajute arbitrii”

„Cred că am ajutat noi pe unii sau alţii când aveau nevoie. Şi vă dau şi exemplu ca să îl contrazic pe Vaişcovici. Noi, după ce am câştigat CCE, la câteva săptămâni, am jucat finala Cupei României, pe care am pierdut-o cu 1-2, dar nu a comentat nimeni nimic, Dinamo a fost mai bună”

„Dacă cineva voia să ne ajute, cred că ne ajuta atunci, după finala CCE. Dar nu ne-a ajutat, am pierdut, nu a comentat nici Valentin Ceauşescu, nici nimeni. Au mai fost perioade când Steaua sau Dinamo au mai fost favorizate în unele meciuri de anumiţi arbitri. Cu siguranţă, pentru că ne uităm la campionatul Spaniei sau al Germaniei şi sunt unele momente când unii arbitri poate dau o decizie favorabilă echipei mai bune, mai de notorietate”

„S-a mai echilibrat jocul când a venit Valentin la noi. Înainte eram net inferiori celor de la Dinamo, nu aveam nicio putere”

Cât despre implicarea cunoscută de toată lumea a lui Valentin Ceaușescu în sprijinirea Stelei, Helmuth Duckadam recunoaște că „S-a mai echilibrat jocul când a venit Valentin la noi”, dar stârnește zâmbete când afirmă că „Înainte eram net inferiori celor de la Dinamo, nu aveam nicio putere”

„Diferenţa între noi şi Dinamo care era? Dinamo mergea cu autocarul direct pe pistă, la avion, şi încărcau bagajele, iar noi treceam ca orice oameni. Eu am mai spus o dată ce am păţit când era Halagian la Steaua şi ne-am întors din Olanda şi ne-au oprit toate bagajele cei de la vamă în Otopeni Am ieşit cu mâinile în buzunar şi fluierând”

„S-a implicat Valentin atunci pentru că noi nu am mai ieşit la antrenament. A venit nea Imi în vestiar şi noi eram îmbrăcaţi civil şi am zis că nu ieşim până nu ne vin bagajele. A treia zi ni le-au adus la club”

„S-a mai echilibrat jocul când a venit Valentin la noi. Înainte eram net inferiori celor de la Dinamo, nu aveam nicio putere”

„În afară de Gică Popescu, de care am auzit că a fost forţat la un moment dat să meargă la Steaua, toţi jucătorii, inclusiv eu, ne-am dorit să mergem la Steaua pentru că ştiam că acolo era o armată mai uşoară, nemaivorbind că era o echipă de top”

  • 104 meciuri fără înfrângere în campionat, record mondial (în prezent depășit) și record european (încă valabil) a reușit Steaua în 3 ani și 3 luni, între iunie 1986 și septembrie 1989
  • 112 meciuri fără înfrângere a strâns Steaua în campionat pe propriul teren între noiembrie 1989 și august 1996, record național de neegalat
  • 17 victorii consecutive în campionat a reușit Steaua în perioada amintită, egalată doar de… Dinamo! Fără comentarii…
ADVERTISEMENT