Sport

Iga Swiatek a luat foc după ce jucătorilor de tenis din Rusia și Belarus li s-a permis prezența în competiții: ”E nedrept!”

Iga Swiatek este în dezacord cu forurile de conducere ale tenisului care le-au permis jucătorilor din Rusia și Belarus să participe la turnee.
06.04.2023 | 17:55
Iga Swiatek a luat foc dupa ce jucatorilor de tenis din Rusia si Belarus li sa permis prezenta in competitii E nedrept
Iga Swiatek este în dezacord cu forurile de conducere ale tenisului care le-au permis jucătorilor din Rusia și Belarus să participe la turnee. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Singurii care au luat măsuri după începerea războiului din Ucraina au fost organizatorii de la Wimbledon, care în 2022 le-au interzis sportivilor din aceste două țări să joace la turneul de Grand Slam.

Iga Swiatek, atitudine tranșantă în privința participării la turnee a jucătorilor din Rusia și Belarus

Doar că până și britanicii, recunoscuți pentru conservatorismul lor, au cedat, în condițiile în care decizia a dus la amenzi și la eliminarea punctelor obținute de sportivi la competiția de anul trecut, și au decis să ridice embargoul.

ADVERTISEMENT

La fel cum s-a întâmplat la alte evenimente de Grand Slam şi din circuitele ATP şi WTA încă de la începutul războiului din Ucraina, jucătorilor ruși și bieloruși li se va permite să joace în prestigiosul turneu de la Londra sub un drapel neutru.

Liderul clasamentului WTA, Iga Swiatek, consideră că tenisul a ratat o ocazie de a transmite un mesaj puternic Moscovei, prin faptul că nu a impus o suspendare generală a jucătorilor din Rusia şi Belarus, după invazia Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Swiatek, critici pentru șefii tenisului

Însă, poloneza a recunoscut că în acest moment o astfel de decizie ar fi nedreaptă pentru jucătorii ruși și bieloruși și consideră, totuși, că aceștia nu sunt vinovați cu nimic de faptul că șefii statelor lor au început această agresiune.

”După al Doilea Război Mondial, jucătorii germani nu au avut voie să evolueze în competiţii, la fel ca japonezii şi italienii. Am impresia că astfel de lucruri ar arăta guvernului rus că s-ar putea să nu merite să intre în război cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

Suntem doar sportivi, o mică parte din lume, dar sportul este destul de important şi sportul a fost întotdeauna folosit în scopuri propagandistice. Tenisul, de la început, putea face ceva mai bine pentru a arăta tuturor că jucătorii de tenis sunt împotriva războiului.

Dar nu prea a mers pe acel drum, iar, acum, ar fi destul de nedrept pentru jucătorii ruşi şi bieloruși să fie suspendaţi, pentru că această decizie trebuia luată acum un an. Nu este vina jucătorilor ruşi şi belaruşi că au un astfel paşaport.

ADVERTISEMENT

Situaţia lor este destul de complicată şi le este greu să vorbească despre asta cu voce tare. Cu toţii avem un fel de impact, care ar putea ajuta la oprirea agresiunii ruse. În ceea ce priveşte deciziile, noi trebuie să mergem pe calea parcursă de alte federaţii”, a declarat Iga Swiatek, într-un interviu pentru BBC.

ADVERTISEMENT