Sport

Impresionanta poveste a lui Cyrille Tchatchet II, portdrapelul echipei olimpice a refugiaților: ”M-am gândit și la sinucidere”

Cyrille Tchatchet II este un halterofil născut în Camerun, desemnat portdrapelul echipei olimpice a refugiaților. A trăit pe străzi și a fost la un pas de sinucidere.
25.07.2021 | 15:17
Impresionanta poveste a lui Cyrille Tchatchet II portdrapelul echipei olimpice a refugiatilor Mam gandit si la sinucidere
ADVERTISEMENT

Jocurile Olimpice nu înseamnă doar performanțe incredibile, recorduri și bucuria de a concura. Între participanți se regăsesc sportivi cu povești demne de producții hollywoodiene.

Despre Cyrille Tchatchet II, component al echipei olimpice a refugiaților, se pot scrie cărți, se pot face filme, pentru că drumul lui spre Tokyo este mai mult decât o poveste.

ADVERTISEMENT

La 19 ani a trăit pe străzile din Galsgow și Brighton

Cyrille Tchatchet II este deja învingător. Prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo este triumful lui asupra vieții.

Născu în Camerun, refugiat în Anglia pe când avea doar 19 ani, halterofilul a rememorat pentru Eurosport drumul său spre Tokyo, acolo unde a fost portdrapelul echipei olimpice a refugiaților.

ADVERTISEMENT

”A fost o călătorie foarte, foarte lungă până aici. Am venit în Marea Britanie în 2014. Am concurat la Jocurile Commonwealth-ului și nu m-am întors în Camerun din mai multe motive.

Am solicitat azil și mi s-a acordat. A fost foarte greu la început, deoarece am trăit câtva timp fără adăpost atât în ​​Glasgow, cât și pe străzile din Brighton, a fost o experiență foarte dificilă pentru mine.

ADVERTISEMENT

Aveam 19 ani, eram într-un oraș nou, fără adăpost, nu aveam mamă sau tată care să aibă grijă de mine, așa că m-am simțit foarte, foarte deprimat. De fapt, m-am gândit și la sinucidere în anumite momente. Din fericire, am cerut ajutor și am fost oprit”, a povestit Cyrille Tchatchet, pentru sursa citată.

A absolvit cursurile Universității din Middlesex

Refugiat în Marea Britanie, Cyrille Tchatchet a depășit momentele de cumpănă care l-au dus pe marginea prăpastiei. A urmat cursurile Universității din Middlesex.

ADVERTISEMENT

A obținut o diplomă în asistență medicală pentru sănătatea mintală, iar azi muncește ca asistent medical comunitar.

Mărturisește simplu, că dincolo de lupta cu greutățile, din concursul de haltere, scopul lui este de a transmite un mesaj de speranță tuturor celor care trec prin momente pe care și el le-a trăit și a avut puterea să le depășească.

”A fost o onoare și un privilegiu pentru mine, nu doar să defilez cu echipa olimpică a refugiaților, ci și să fiu purtător al drapelului pe stadionul olimpic.

Echipa mea este în principal o echipă plină de speranță și cu toții ne dorim să transmitem un mesaj puternic de speranță altor refugiați, pentru ca aceștia să creadă în ei și să nu renunțe”, a mai spus Cyrille Tchatche, pentru Eurosport.

Din echipa olimpică a refugiaților fac parte 29 de sportivi, care participă la 12 discipline.

ADVERTISEMENT