Sport

Înalta Curte a dat sentința în ”dosarul Diego Fabbrini”. Lovitură pentru Dinamo Update

Dinamo a câștigat la ÎCCJ recursul făcut de Diego Fabbrini, Ismael Lopez, Juan Camara și Rene Hinojo și a scăpat definitiv de datoria către cei 4 fotbaliști: 1.156.000 de euro
08.03.2024 | 10:59
Inalta Curte a dat sentinta in dosarul Diego Fabbrini Lovitura pentru Dinamo Update
Diego Fabbrini și încă trei foști colegi au reclamat Dinamo la ÎCCJ
ADVERTISEMENT
08-03-2024
08:59

Înalta Curte a respins recursul formulat de Diego Fabbrini, Ismael Lopez, Juan Camara şi Rene Hinojo

Diego Fabbrini, Ismael Lopez, Juan Camara și Rene Hinojo au reclamat Dinamo la Înalta Curte de Casație și Justiție  nemulțumiți că le-au fost șterse datoriile restante. În total 1.156.000 de euro.

ÎCCJ a comunicat astăzi că a respins ca nefondat recursul. Sentința după termenul de joi, 7 martie:

”Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenţii Ismael Lopez Blanco, Juan Del Carmen Camara Mesa şi Rene Roman Hinojo împotriva deciziei civile nr. 60A/17.01.2024, în ceea ce priveşte dispoziţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale a României. Obligă recurenţii la plata sumei de 6.094,06 lei către intimata Asociaţia Peluza Cătălin Hîldan Dinamo. Definitivă”.

Diego Fabbrini a fost scos din dosar după ce fotbalistul italian a pierdut atât la prima instanța, cât și la apel pe același subiect.

Dinamo mai are pe rol un sigur litigiu, procesul cu Mircea Rednic. După soluționarea diferentului cu fostul antrenor Dinamo poate demara procedura de ieșire din insolvență.

Joi, 7 martie, va începe la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) recursul formulat de Diego Fabbrini, Ismael Lopez, Juan Camara și Rene Hinojo împotriva lui Dinamo. Cei patru foști fotbaliști ai formației din Ștefan cel Mare s-au adresat Înaltei Curți în speranța că își vor recupera sumele restante, pierdute după ce judecătorul sindic a aprobat la 4 septembrie 2023 planul de reorganizare modificat. În total, miza este de 1.156.000 de euro.

Recursul lui Diego Fabbrini împotriva lui Dinamo la ÎCCJ începe pe 7 martie

Acționarii lui Dinamo și-au propus să scoată clubul din insolvență în 2024, dar trebuie să mai aștepte până când vor fi soluționate toate procesele aflate pe rol care au legătură cu procedura de reorganizare. Unul dintre cele mai importante litigii de care Dinamo nu a scăpat încă este cel cu foștii fotbaliști străini Diego Fabbrini, Ismael Lopez Blanco, Juan del Carmen Camara și Rene Roman Hinojo, ultimii trei transferați în Ștefan cel Mare în ”era Pablo Cortacero”.

ADVERTISEMENT

Prin noul plan Dinamo a fost degravată de restituirea datoriei de 5 milioane de euro către creditorii chirografari.  Fotbaliștii înscriși la masa credală au fost încadrați la categoria cea mai defavorizată deoarece au avut contracte de activitate de sportivă și nu contracte de muncă precum salariații, care și-au primit toți banii.

Câți bani revendică cei patru fotbaliști care au reclamat Dinamo la ÎCCJ:

  • Rene Romano Hinojo – 570.000 de euro
  • Ismael Lopez – 355.000 de euro
  • Juan Camara – 145.000 de euro
  • Diego Fabbrini – 86.000 de euro
ADVERTISEMENT

Ce acuză la ÎCCJ Diego Fabbrini, Ismael Lopez, Juan Camara și Rene Hinojo

Diego Fabbrini, Ismael Lopez, Juan Camara și Rene Hinojo au reclamat Dinamo la ÎCCJ, în decembrie 2023, după ce Curtea de Apel le-a respins, la 25 octombrie 2023, cererea de suspendare a planului de reorganizare modificat al lui Dinamo.

Fotbaliștii acuză că li s-au încălcat dreptul la apărare, după ce Tribunalul București a confirmat noul plan, prin care le-au fost șterse de la masa credală salariile restante, în valoare totală de 1.156.000 de euro, la un loc cu toate datoriile chirografare de 5 milioane de euro. Toți patru au decizii favorabile de la FIFA pentru a-și primi restanțele salariale din contractele semnate cu Dinamo.

ADVERTISEMENT

Avocata Carmen Radu, care îi reprezintă și pe cei trei foști colegi ai lui Diego Fabbrini, a invocat excepția de neconstituționalitate, solicitând instanței să constate de fotbaliștii sunt, de fapt, salariați și nu ar fi trebuit să fie excluși de la masa credală.

”Trebuie să câștigăm și să li se recunoască jucătorilor drepturile salariale și să-și primească banii, ca salariați. Ei nu sunt chirografari. Este o speculație a legii și asta o vom dovedi. Eu mă lupt pentru drepturile fotbaliștilor. Ei trebuie să aibă drepturi depline. Dacă n-ar exista ei, n-ar exista nici clubul. Clubul există datorită jucătorilor. E clar”, a declarat avocata Carmen Radu, în septembrie 2023, pentru gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Acuzații de corupție pe axa Asociația Peluza Cătălin Hîldan – CS Dinamo – MAI

În cererea de recurs formulată la ÎCCJ, publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență, Diego Fabbrini, sub semnătura avocatei Carmen Radu, a făcut acuzații de corupție deosebit de grave la adresa Asociației Peluza Cătălin Hîldan, CS Dinamo și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

”APCH este o interfață între CS Dinamo București, reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, și societatea comercială Dinamo 1948 SA”, se precizează în document.

Sub paravanul APCH se află CS Dinamo, autoritate publică, de unde rezultă: faptul că autoritatea executivă a țării influențează actul de justiție, situându-se pe terenul corupției în justiție” – Diego Fabbrini, prin avocat Carmen Radu

Avocata fotbaliștilor susține că în procesul de insolvență ”există un interes comun al unui grup organizat, cu implicarea directă a structurilor Ministerului Afacerilor Interne (autoritate publică executivă a țării), prin reprezentant CS Dinamo București (parte în dosar) și prin intermediul Asociației Peluza Cătălin Hîldan (astfel cum reiese din ansamblul probator depus odată cu cererea de apel)”.

Carmen Radu a explicat cum vede ea acest scenariu: ”Faptul că Asociația Peluza Cătălin Hîldan este denumită Asociației Peluza Cătălin Hîldan Dinamo de către Curtea de Apel București, prin dispozitivul încheierii din data de 25 octombrie 2023, demonstrează cele susținute mai sus.

Anume faptul că asociația APCH este o interfață între CS Dinamo București, reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, și societatea comercială Dinamo 1948 SA, prezentând indiciile unui grav caz de corupție în justiție, prin urmărirea de către o autoritate publică a unor interese economice private și fraudare a legii, în dauna cetățenilor europeni, titulari de drepturi salariale, reprezentați de jucătorii profesioniști de fotbal ai debitoarei, categorie în care se înscrie recurentul”.

Intenția noastră este ieșirea din insolvență încă în 2024. Pentru ieșirea din insolvență au mai rămas de achitat 4.262.444,52 lei. În cadrul procedurii de reorganizare s-au plătit până acum 1.420.820,48 lei către ANAF, 573.625,84 lei către creditori salariați și 526.330,34 lei către bugetari” – Dan Gătăianțu, CFO (Chief Financial Officer – director financiar) și acționar al Red&White 2022 Management

ADVERTISEMENT