Centrul Cultural Islamic din Doha este poziţionat în apropierea centrului istoric al oraşului, Souq Waqif. Zona este foarte populată în această perioadă, a turneului final şi la fel este şi acest centru.
Este dedicat turiştilor care vor să afle mai multe lucruri despre cultura arabilor şi este gratuit. La intrare fiecare turist primeşte un ghiozdan cu diferite pliante, dar şi un tricou şi o căciulă pe care scrie “Respect” şi “Toleranţă”, înainte să fie preluat de un ghid.
La fel ca şi pe stadioane, se pune un mare preţ pe organizare, fiind foarte mulţi oameni angajaţi astfel încât lucrurile să se desfăşoare cât mai fluent, fără aglomerări sau timpi mari de aşteptare. Astfel, turiştii sunt grupaţi în funcţie de limba preferată: engleză, spaniolă, franceză, arabă, etc.
Apoi, începe un tur prin istoria Qatarului şi a Islamului. Pentru că nu este doar despre Qatar este despre toată lumea arabă. Iar ghidul are un discurs în care vorbeşte despre cumpătare, în contradicţie cu ceea ce se întâmplă la Cupa Mondială unde totul este despre belşug, lux şi folosire a resurselor.
Aici aflăm că resursa cea mai preţuită de cei din Qatar este apa: “Trebuie să fim ponderaţi. Să folosim doar câtă apă avem nevoie. Nu doar aici, în întreaga lume. Pentru că dacă folosim mai mult, o să plătim mai apoi şi preţul”, a sunat discursul ghidului.
Dar şi aici există un contrast între aceste învăţături şi ceea ce se vede în Qatar. De exemplu, pe stadionul Al-Bayt, în plin deşert, sunt două fântâni arteziene şi două parcuri de un verde imaculat, care cu siguranţă folosesc destul de mult din resursa de apă.
Asta în condiţiile în care Qatarul nu are niciun râu permanent, niciun lac, nicio resursă de apă dulce. Nici măcar la mare adâncime nu există sau sunt pe cale să fie secate.
Astfel, apa din această ţară este fie importată, fie desalinizată. Cu toate acestea, sunt multe spaţii verzi în jurul stadioanelor de la Campionatul Mondial, care necesită o cantitate mare de apă în condiţiile în care gazonul din aceste parcuri este impecabil, deşi afară sunt 30 de grade Celsius, în timpul zilei.
Turul se încheie pentru fiecare suporter cu un cartonaş pe care este scris numele fiecăruia în limba arabă. Remarcăm din nou ospitalitatea celor din Qatar, oamenii puşi să lucreze cu publicul fiind foarte amabili şi săritori.