News

Industria de armament a UE nu poate susține războiul din Ucraina. Semnalul de alarmă tras de un general belgian

UE, incapabilă să producă toată muniția promisă pentru Ucraina. Un general belgian dă cărțile pe față
09.02.2024 | 18:03
Industria de armament a UE nu poate sustine razboiul din Ucraina Semnalul de alarma tras de un general belgian
UE va avea nevoie de ani de zile pentru a construi capacitatea de producție de arme și muniții necesară atât pentru Ucraina, cât și pentru reechiparea forțelor naționale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Producția de armament din Europa se află într-un mare impas, a semnalat un general belgian. Europa va avea nevoie de ani de zile pentru a construi capacitatea de producție de arme și muniții necesară atât pentru a ajuta Ucraina, cât și pentru a reechiparea forțelor naționale, a avertizat el.

„Nu este o glumă”

Deficitul de producție de muniție din Europa este un simptom al unei „probleme culturale” de adaptare la o industrie pregătită pentru război, a declarat generalul în retragere Marc Thys.

ADVERTISEMENT

Europa va avea nevoie de ani de zile pentru a construi capacitatea de producție de arme și muniții necesară atât pentru a ajuta Ucraina, cât și pentru a reechiparea forțelor naționale, a declarat fostul adjunct al șefului apărării din Belgia.

„Nu este o glumă, suntem într-un mare rahat”, a declarat pentru Politico Marc Thys, care s-a pensionat în 2023 cu gradul de general-locotenent. „Mai ales în Belgia, dar nu suntem singurii”.

ADVERTISEMENT

Umbrela SUA nu e o scuză pentru lipsa de investiții

În condițiile în care Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de obuze, în timp ce rușii forțează în orașe cheie precum Avdiivka, și cu o îngrijorare tot mai mare cu privire la fiabilitatea alianței tradiționale a Europei cu Statele Unite, temerea este că timpul se scurge pentru a accelera producția de arme pe continent.

Thys a declarat că comandanții de top au avertizat la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, la începutul anului 2022, că va dura „cinci până la șapte ani” pentru a pregăti industria blocului comunitar pentru a ajunge la tipul de capacitate industrială necesar pentru a susține o descurajare credibilă.

ADVERTISEMENT

„Muniția este un simptom al unei probleme culturale în Europa”, a declarat Thys, arătând că dependența de umbrela de securitate a SUA este o scuză pentru decenii de investiții insuficiente în capacitatea de producție proprie a blocului comunitar.

Promisiunile UE și realitatea

În timp ce UE nu va reuși să trimită un milion de proiectile de artilerie Ucrainei până la sfârșitul lunii martie, așa cum promisese, acum susține că este pe cale să livreze 1,1 milioane de proiectile până la sfârșitul anului. Investițiile în domeniul apărării ocupă un loc rapid pe agenda politică, atât în capitalele naționale, cât și la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

La 27 februarie, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, urmează să prezinte o nouă strategie menită să asigure investiții susținute în domeniul apărării. Suma de bani necesară este uriașă.

Generalul Thys a declarat anterior că ar fi nevoie de investiții de ordinul a 5-7 miliarde de euro numai în Belgia pentru a produce suficiente obuze pentru a lupta într-un conflict de două luni.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat miercuri la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiții: „Am putea investi cel puțin 600 de miliarde de euro în apărare în următorii zece ani”.

Ani de zile necesari pentru noi capacități

UE oferă deja subvenții limitate pentru a stimula achizițiile comune și pentru a ajuta la construirea de linii de producție, dar Thys spune că astfel de inițiative necesită timp pentru a obține chiar și randamente modeste.

„Din punct de vedere industrial, este vorba despre construirea unui lanț de aprovizionare pe o perioadă de doi-trei ani”, a spus el, adăugând că Rusia se dovedește a fi mai rapidă în ceea ce privește accelerarea producției de obuze și arme.

În timp ce producătorul european de armament KNDS intenționează să deschidă o nouă linie de producție pentru muniția de artilerie de calibrul 155 de milimetri în Belgia, va dura doi ani doar pentru a instala și configura utilajele pentru a construi cartușele prpiectilelor, ca să nu mai vorbim de începerea producției.

Industria UE nu poate susține Ucraina

Chiar și atunci când va fi funcțională, fabrica va produce doar 30.000 de obuze pe an, o fracțiune din cele 200.000 de proiectile pe lună de care armata ucraineană spune că are nevoie pentru a lupta împotriva forțelor rusești de-a lungul unui front de 1.000 de kilometri.

„Există o mulțime de dorințe. Oamenii subestimează timpul necesar pentru a realiza proiectele”, a spus Thys. „Țesutul industrial din Europa nu este suficient de puternic pentru a susține Ucraina”, a spus el.

Putin cere SUA să convingă Kievul

În interviul său acordat jurnalistului Tucker Carlson, Vladimir Putin a subliniat refuzul, potrivit lui, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a vorbi cu Kremlinul.

El a declarat că depinde de Washington să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei și să convingă Kievul, pe care l-a descris ca fiind un „satelit” al Statelor Unite, să se așeze la masa negocierilor.

„Noi nu am refuzat niciodată negocierile”, a dat asigurări Vladimir Putin. „Ar trebui să le spuneți actualilor lideri ucraineni să se oprească și să se așeze la masa negocierilor”, a mai rostit cel care a atacat ilegitim o țară suverană.

Majoritatea ucrainenilor rămân angajați în război și doresc retragerea forțelor rusești de pe teritoriul lor, potrivit unui sondaj Gallup, scrie Euronews.

Vladimir Putin a avertizat că Occidentul nu va reuși niciodată să provoace o „înfrângere strategică” Rusiei în Ucraina și a respins acuzațiile potrivit cărora Rusia ar intenționa să atace Polonia sau alte țări NATO.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a încercat să minimalizeze impactul interviului lui Tucker Carlson, înainte de a fi difuzat: „Nu uitați, îl ascultați pe Vladimir Putin. Și nu ar trebui să luați de bun tot ceea ce are de spus”.

ADVERTISEMENT