News

Inspectoratul Municipiului București vine cu noi lămuriri privind începutul școlii. Cum se vor desfășura, de fapt, cursurile în Capitală

09.09.2020 | 13:25
Inspectoratul Municipiului Bucuresti vine cu noi lamuriri privind inceputul scolii Cum se vor desfasura de fapt cursurile in Capitala
ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că zona Capitalei se încadrează în Scenariul 2 privind începutul școlii.

Miercuri, oficialii din Învățământul de la nivel de Capitală au venit cu o serie de lămuriri în acest sens și au specificat cum vor avea loc cursurile.

ADVERTISEMENT

Astfel, în Capitală, pe 14 septembrie, doar o parte dintre elevi vor reveni fizic la școală. Inspectoratul a anunțat că, în baza datelor DSP, unitățile de învățământ se încadrează în scenariul doi de reluare a cursurilor.

Inspectoratul Municipiului București, noi lămuriri privind începutul școlii

Autoritățile anunță că școlile din București ar trebui să se deschidă conform Scenariului 2 (galben), cu preșcolarii și elevii din ciclul primar și din clasele terminale la școală, iar ceilalți în sistem mixt, o parte la școală, o parte acasă, online. Informația a fost oferită de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

ADVERTISEMENT

”Conform calendarului cuprins în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică a emis situația în care se află localitatea București, adică scenariul doi.

Conform acestui scenariu, școlile ar trebui să învețe la nivel preșcolar, primar și clasele din anii terminali pe învățământ direct, față în față, iar restul claselor prin rotație”, a declarat Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Teoretic, conform datelor prezentate de Ministerul Educației, Scenariul galben (Scenariul 2), cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Bucureștiul avea, la data prezentării ratei de incidență a cazurilor, 1.12 la 1.000 de locuitori. În acest caz, prioritate să meargă la scoală vor avea preșcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

ADVERTISEMENT

Totodată, consiliile de administrație ale unităților de învățământ au transmis către ISMB și DSP soluțiile de funcționare în noul an școlar, în funcție de infrastructura de care dispun, urmând ca acestea să fie supuse aprobării Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Scenariul 1, exclus în unele școli din cauza suprapopulării unor clase

Modul în care elevii vor reveni la școală depinde în principal de numărul acestora din clase. Astfel, distanțarea fizică este imposibilă în clasele cu peste 35-40 de copii. Acolo unde revin toți la școală, fizic, aceștia vor păstra distanța și se vor aplica toate măsurile de igienă în vigoare.

“Noi ne-am propus scenariul 2. Scenariul 1 era exclus pentru că avem și foarte mulți copii în toate clasele, pornind de la 32 până la 38 de elevi. Apoi avem și personal didactic în vârstă și cu anumite boli, deci trebuie să potejăm pe toată lumea.

Suntem pregătiți și pentru scenariul trei dacă se întâmplă ceva. Suntem o școală atipică pentru că pentru cei mici și gimnazial noi nu avem circumscripție, dezvoltăm și învățământul în limba maternă italiană, vin foarte mulți copii din Italia, vin și de la 150 de km din jurul Bucureștiului”, a declarat Maria Dan, directorul Liceului Teoretic “Dante Alighieri”, din sectorul 3 al Capitalei, pentru sursa citată.

Ministerul Sănătății a făcută publică, luni, harta cu scenariile INSP pentru începerea școlii din 14 septembrie. În baza acestei analize epidemiologice, școlile vor decide în care din cele trei scenarii vor propune să se desfășoare orele de curs.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori).

Potrivit documentului, Bucureștiul are o rată de incidență de 1.12, iar situația sa ar fi trebuit defalcată pentru fiecare sector în parte. Cu toate acestea, inspectoratul a decis să țină cont doar de situația din sectoarele ​1,2 și 6, care sunt încadrate în scenariul galben în care se prevede revenirea parțială.

La data prezentării numărului de cazuri, sectoarele 3, 4 și 5 aveau o rată de incidență de sub 1 ceea ce ar fi permis, în mod normal, încadrarea în scenariul verde în care toți copiii revin la școală.​

ADVERTISEMENT